כך תדעו שהילד מוכן לגמילה מחיתולים
מרגיש אי נוחות עם חיתול מלוכלך, מבקש ללבוש תחתונים או אומר שהוא צריך להתפנות. אם נראה לכם שהגיע הזמן לגמול את הילד, כדאי לבדוק אם הוא אכן מוכן לכך ולעשות את התהליך נכון. אז איך מתחילים?
בתקופה של האביב ולקראת הקיץ הורים רבים לפעוטות שואלים את עצמם - האם הגיע הזמן לגמילה מטיטולים? איך אפשר לדעת אם הפעוט מוכן? האם כדאי בהדרגה או במהירות? ומה לעשות במקרה של "תאונות"?
כשניגשים לנושא גמילה מטיטולים מסתכלים לא רק על לוח השנה אלא בעיקר על הפעוט. רוב הפעוטות אינם מוכנים לפני גיל שנתיים, וחלק אפילו רק בגיל שלוש ויותר. ככל שתחכו לכך שהילד מוכן, כך גם החוויה בדרך כלל קלה יותר.
איך יודעים מתי הילד מוכן?
1. יכולת לתקשר את צרכיו - האם הילד יכול לספר שצריך להתפנות או שנרטב? יש ילדים שמתחילים לספר שעשו צרכים כשעדיין לובשים טיטול. לאחרים יש סימנים מקדימים שחוזרים על עצמם, כמו תנוחת גוף או הליכה למקום מסוים בבית.
2. מביע עניין בחפצים הקשורים לגמילה - אולי קניתם סיר או ראה אצל חבר ונהנה לשבת עליו, או מדבר על השימוש בו. אפשרות נוספת היא כשהילד מתחיל לשים לב שאחרים לובשים תחתונים וגם מבקש ללבוש.
3. מרגיש אי נוחות עם חיתול מלוכלך - יש ילדים שטיטול רטוב או מלוכלך מתחיל להפריע להם ואפילו ינסו להוריד אותו לבד.
4. קואורדינציה מתאימה - כדאי לוודא שהילד יכול להתפנות לבד, יכול לשבת ולקום מהסיר או הישבנון, ומסוגל להוריד ולהרים מכנסיים.
מתחילים בתהליך
ראשית חשוב להחליט איפה הילד יטיל את צרכיו – בסיר או בישבנון שמתחבר לאסלה. ההחלטה תלויה בנוחות ההורים והילד. שימוש בישבנון מונע את הצורך לנקות סיר אבל לפעמים קשה לילדים לעולת ולרדת ממנו. סיר ניתן גם לשים בכל מקום, בשירותים או במקומות אחרים בבית ואפילו לקחת לטיולים. אפשר גם להשתמש בסיר מחוץ לבית וישבנון בבית. אחרי שהחלטתם, כדאי לאפשר לפעוט להכיר את המתקן ולהתחבר אליו בעודו לבוש. לספר לו מה מטרתו ושתעזרו לו כשירצה לנסות. ניתן לאפשר לו לשבת עליו עירום לפני ואחרי המקלחת. יש גם המון ספרים וסרטונים בנושא שמיועדים לילדים ואפשר לקרוא ולצפות יחד.
חשוב לשתף את שאר האנשים שמטפלים בילד שהתחלתם את תהליך הגמילה. לתאם יחד עם המטפלות במסגרת יום של הילד כיצד תעשה הגמילה. לפעמים ילדים הרוכשים כישור חדש משקיעים אנרגיה רבה בלמידה וזונחים קצת או חסרי סבלנות בתחומים אחרים.
יש דרכים שונות לגמילה. יש הורים שמעדיפים להוריד את הטיטול בבת אחת, אפילו גם בלילה ולאפשר לילד להכיר לבד את התחושה שעומד להרטיב. יש המתחילים לאט ומורידים ומחזירים טיטול לפי קצב הילד. אין דרך אחת נכונה. יש לקחת בחשבון שרוב הילדים יבשים קודם בשעות ערנות ורק בהמשך נגמלים בלילה. הרטבת לילה נחשבת תקינה אפילו בגיל חמש ויותר.
לגבי בנים, לחלקם קל יותר להטיל שתן קודם בישיבה, ורק אחר כך בעמידה "כמו אבא". חשוב לאפשר לילד את הזמן שלו ולהזכיר לו להתפנות. בהתחלה הילד יכול לשבת הרבה זמן, כי לא בטוח שצריך או כי רוצה להכיר את התחושה. לרוב הילדים יש סימנים מקדימים, כדאי להזכיר שרצוי לגשת לסיר.
אולי יענין אתכם גם:
- הילדות שנלחמו על חייהן כיכבו בתצוגת אופנה בבית חולים
- הילד שלי חייב להופיע בפרסומות
- נצלו את המסכים לזמן איכות עם הילדים
לשבח הצלחות ולא להתרגש מתאונות
כמו כל כישרון חדש, גם גמילה מטיטול דורשת זמן למידה וכל ילד יצליח לפי הקצב שלו. כדאי בהחלט להתרגש עם הילד כשמצליח. כדאי גם להתכונן לתאונות ולא להביע חוסר שביעות רצון מול הילד. גם הילד רוצה להצליח וכעס של הורה על זה שהרטיב יכול להוריד את הבטחון שלו ולעכב את ההצלחה. כדאי להצטייד במספיק בגדים וזה ממש לא הזמן לחדש את הספה.
ומה עם זה לא הולך? קורה שהתחלתם ולמרות כל הניסיונות הילד לא מראה עניין או כל הזמן מפספס? אולי זה מוקדם מדי. יכול להיות שגם הילד עסוק מדי במשהו אחר כמו לידת אח חדש, מעבר למיטת גדולה, גן חדש או רכישת שפה על מנת להשקיע אנרגיה בגמילה. אפשר בהחלט לחזור לטיטול לכמה חודשים ולהתחיל שוב כשהפעוט מראה יותר מוכנות.
ומה הגיל המתאים לגמילה מחיתולים? צפו:
הכותבת היא אחראית תחום טיפת חלב במחוז שרון שומרון של כללית