ליברמן הסכים להתמנות לשר הביטחון. המטרה: השלמת המו"מ עד לשישי בבוקר
המשא ומתן בן הליכוד לישראל ביתנו מתקדם לאחר שאביגדור ליברמן הסכים להצעת ראש הממשלה להתמנות לשר הביטחון. שני האישים צפויים להיפגש הערב בפעם השנייה. נתניהו שוחח עם יעלון ועדכן אותו כי ליברמן יחליף אותו. הרצוג יכנס הערב מסיבת עיתונאים בבית מפלגת העבודה בתל אביב
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הסכים להצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו להתמנות לשר הביטחון. המטרה של השניים היא להשלים את המשא ומתן להרחבת הממשלה עד ליום שישי בבוקר. נתניהו וליברמן ייפגשו שוב הערב לאחר שנועדו כשעה ורבע אחר הצהריים. נתניהו ערך שיחות עם ראשי המפלגות, בהם השרים משה כחלון, נפתלי בנט והמפלגות החרדיות, ועדכן אותם על ההתפתחויות האחרונות.
נתניהו שוחח עם יעלון והודיע לו כי הציע את תיק הביטחון לליברמן. אחת האופציות שנתניהו בוחן כעת היא להציע את תיק החוץ שבידיו ליעלון. אם תיכנס ישראל ביתנו, צפוי השר זאב אלקין לקבל את תיק הכלכלה המקוצץ (תעשייה ומסחר), לאחר שתיק התעסוקה יימסר לשר הרווחה חיים כץ. מהליכוד נמסר באופן רשמי לאחר הפגישה: "הפגישה הייתה עניינית, התנהלה ברוח טובה ובסופה הוחלט על הקמת צוותי משא ומתן. ראש הממשלה מעדכן את ראשי הקואליציה בפרטים". השר יריב לוין אמר לאחר הפגישה: "אני מברך על ההתקדמות החיובית במגעים להצטרפות ישראל ביתנו לממשלה. אני משוכנע שנוכל להגיע להבנות ולהסכמות בנושאים החשובים על סדר היום".
בבית היהודי מיהרו להגיב: "בוגי הולך וטוב שכך. זו הייתה שנה של נזקים אדירים לצה"ל. שנה של הפקרת חיילים, שנה של תרבות איומה בצבא. בוגי צריך ללכת הביתה והוא הולך". עוד אומרים בבית היהודי כי "כניסת ליברמן תהפוך את הממשלה לממשלה הימנית ביותר בתולדותיה וזה טוב. ממשלת ימין מלאה תוכל גם להשלים את ימיה".
ליברמן עצמו הצטרף לפגישת המשא ומתן הערב שאותה ניהלו מטעמו משה לאון ורומן גרביץ' ומטעם הליכוד - השר יריב לוין ועו"ד דוד שמרון. מוקדם יותר אמר ליברמן: "שמעתי הרבה פעמים בתקשורת שהועברו אלינו הצעות כאלה ואחרות. אין-ספור מתווכים ושליחים, ואני קורא בתקשורת שהוצע לנו ביטחון וקליטה ורפורמות פנסיוניות וחוק עונש מוות, למעשה שום דבר לא שמענו באופן רשמי". הדברים נאמרו לאחר שאמש פורסם בערוץ 10 כי נתניהו פנה ליו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן והציע לו את תיק הביטחון לפני כמה ימים, עוד לפני נאומו של שר הביטחון יעלון, שהוביל לעימות תקשורתי בין השניים.
"אין לנו שום כוונה להלבין את כניסת מפלגת העבודה לקואליציה", הדגיש ליברמן. "אנחנו המחנה הלאומי האמיתי. יש לנו עמדות ברורות. קודם כול בתחום הביטחון, העלייה והקליטה. אם הדברים הללו באים בחשבון, ומוכנים לדבר איתנו, לא רק על תיק הביטחון, אלא גם על מדיניות ביטחון, עונש מוות, רפורמה פנסיונית - אז זו הצעה רצינית ואני לא רואה שום סיבה למה לא לנהל את זה באופן ישיר - לא באישון לילה ולא דרך מתווכים ולא דרך שליחים ולא באמצעות הדלפות". הוא הוסיף והדגיש כי היה רוצה לנהל משא ומתן "בלי פגישות סודיות, הכול גלוי, הכול פתוח. ראש הממשלה מכיר את הטלפון שלי, הוא לא צריך שליחים".
ליברמן אמר כי ברור לו שלא יוכל לקבל את כל דרישותיו. "יש לנו כמה דרישות, אנחנו רוצים לראות את החבילה, ברור לנו שלא נקבל 100 אחוז. אבל חייב להיות משהו סביר, אני רוצה לגלות את התמהיל הסופי", אמר. "לגבי נושא דת ומדינה - העמדות שלנו ברורות, ברור לנו שמפלגות חרדיות הן חלק מהקואליציה. אנחנו מדברים על דברים סבירים. רצון טוב אם הוא קיים. היינו כבר חלק מקואליציה עם חרדים".
מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני) הגיב על הפגישה בין נתניהו וליברמן: "התמונה מתבהרת וממדי התאונה נחשפים. הדחת יעלון ממשרד הביטחון, כמוה כהדחת שומר הסף האחרון על צה"ל".
השבועות האחרונים התאפיינו במערכת יחסים מתוחה בין ראש הממשלה לשר הביטחון לאחר נאומו של סגן הרמטכ"ל יאיר גולן ביום השואה. יעלון גיבה את גולן, אך נתניהו מתח עליו ביקורת. המתיחות הגיעה לשיא ביום ראשון בערב נשא יעלון נאום בפני קצינים בכירים בקריה וקרא להם להמשיך להביע את דעתם. "המשיכו לומר את אשר על לבכם. עשו זאת גם אם הדברים אינם חלק מהזרם המרכזי, ואף אם הם חולקים על רעיונות ועמדות שהפיקוד הבכיר או הדרג המדיני אימצו", אמר יעלון.
בעקבות הנאום זימן נתניהו את יעלון לשיחה ביום שלמחרת. בסיומה פרסמו השניים הודעה משותפת: "השניים ליבנו ביניהם את הדברים. אין ערעור, ולא היה כזה, על כך שהצבא כפוף לדרג המדיני והקצינים חופשיים להביע את דעתם בפורומים הרלוונטיים".
קודם לכן הודיע יו"ר המחנה הציוני ח"כ יצחק הרצוג כי לא ינהל משא ומתן במקביל לליברמן. בכירים במפלגתו קראו לו "להניח את המפתחות ולהתפטר" בעקבות המהלך. "אני לא עובד לפי סדר היום של ליברמן ולא לפי גחמותיו, אלא לפי האמת שלי", אמר הרצוג באירוע מפלגתי בירושלים, מעט אחרי שיחת טלפון מניסנקורן ועוד הודעה חריפה מצד ח"כ שלי יחימוביץ'. "כפי שבעבר לא הזיזו אותי עם איומים וגידופים, כך גם כעת", הוסיף הרצוג והדגיש כי "כעת, יותר מאי פעם, הבחירה היא בין ליברמן בביטחון לבינינו בביטחון. בין טירוף לבין שפיות. בין מצור מדיני כלכלי ובין שגשוג".
המהלך הפוליטי של הרצוג שניהל מגעים על כניסת המחנה הציוני לממשלה נתקל בביקורת חריפה. יחימוביץ' אמרה כי "הרצוג הוא גיבורו מרצון של מחזה מביש שהמיט קלון על מפלגת העבודה. כצפוי, הוא גם אכל את הדגים הסרוחים מידיו של נתניהו וגם מגורש כעת מהעיר. איתו ספגה מכה קשה מפלגת העבודה כולה, חברי הכנסת המצוינים שלה, וכל מי שמאמין בערכיה. הרצוג אחראי למחזה המביש ולפארסה שהתחוללה סביב מפלגת העבודה".
גם ח"כ סתיו שפיר תקפה בחריפות: "זה כבר לא משנה אם הרצוג יזחל לתוך הממשלה או לא. התוצאה בפועל היא שהוא איבד את אמון הציבור ואת האמון של רוב חברי מפלגתו - ועכשיו הוא חייב ללכת. מי שהיה שותף לזחילה המביכה לתוך הממשלה הגרועה בתולדות ישראל, צריך לשים את המפתחות על השולחן וללכת הביתה".