שתף קטע נבחר

 

מבוגר אחראי או מחרחר מלחמה: האתגר של ליברמן

מדינות ערב, הקהילה האירופית והממשל בארה"ב חוששים ממינויו לשר ביטחון של מי שנחשב בעיניהם לסמן ימני בישראל. אבל כך היה גם כשנכנס למשרד החוץ, עד שהעולם גילה שר פרגמטי עם פער גדול בין התבטאויות למעשים

 

אביגדור ליברמן, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אביגדור ליברמן, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)
 

המינוי של אביגדור ליברמן לתפקיד שר הביטחון הוא לא פחות מרעידת אדמה במזרח התיכון. כשם שבארץ המינוי מתקבל בתדהמה, כך גם במדינות ערב, שרואות בו את הסמן הקיצוני בפוליטיקה הישראלית. אולם ליברמן גרר תדמית דומה גם כשנכנס לתפקיד שר החוץ, ובפועל אחרי שש שנים בתפקיד נוכחו רבים באזור שמדובר באדם פרגמטי שנהג במתינות ושיקול דעת. כך הוא הצליח בתקופת כהונתו ליצור קשרים חשאיים עם גורמים מתונים בעולם הערבי וכתוצאה מכך הטיף בגלוי לפתרון אזורי ולניהול משא ומתן עם מדינות ערב על גורלם של הפלסטינים.

 

הדרמה הפוליטית - כתבות נוספות:

 

כיום מצפה לליברמן אתגר: להרגיע את הקהילה הבינלאומית ולשכנע אותה שבניגוד לתדמית מחרחר המלחמות שעדיין מלווה אותו, מדובר למעשה במבוגר אחראי. כיצד ישפיעו מינויו ותפקודו – אם בכלל – על יחסי ישראל עם המדינות והממשלים במזרח התיכון? ומה לגבי אירופה וארצות הברית?

 

דיון באולפן: רון בן ישי על כניסת ליברמן    (צילום: יוגב אטיאס ניצן דרור)

דיון באולפן: רון בן ישי על כניסת ליברמן    (צילום: יוגב אטיאס ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טורקיה: צ'ילבה של ארדואן

המינוי של ליברמן עשוי להרחיק את הפיוס המתהווה עם אנקרה בשל סלידתו הגלויה מהנשיא רג'פ טאיפ ארדואן וממשלתו. עם זאת, גם שר הביטחון היוצא משה יעלון התנגד לפיוס עם טורקיה: הוא נהג להצביע על הקשר שלה עם חמאס ועל העובדה שאפשרה למפקדת הארגון להוציא משטחה פיגועים נגד ישראל. כשר ביטחון ימשיך ליברמן להתייחס בחשדנות לארדואן ובוודאי גם ימנע חזרה לשיתוף הפעולה הביטחוני ההדוק שהיה ערב משבר המרמרה ב-2010.

 

מצרים: התחיל רע, עכשיו משתפר

את הקריירה הפוליטית שלו מול המצרים החל ליברמן ברגל שמאל עם האמירה המפורסמת על הפצצת סכר אסואן. ואולם, מאז מינויו לשר חוץ בממשלות נתניהו הוא הצליח ליישר את ההדורים עם המצרים ומיסד איתם קשר דיסקרטי. המצרים ידעו שאפשר לדבר עם ליברמן ודבר לא ידלוף. מאחר שיחסי ישראל-מצרים בעת הזאת נמצאים באחת התקופות הטובות ביותר על רקע ממשלתו של עבד אל-פתאח א–סיסי – יש להניח ששיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות ימשיך להתהדק. לא צריך להתרגש אם תהיה הסתה נגד ליברמן בתקשורת המצרית. היא לא תשקף את עמדת הממשל.

 

ארה"ב: שאלת הסיוע הביטחוני

חלקים בממשל האמריקני מתייחסים לליברמן בחשדנות. אולם הוא הצליח בשנים האחרונות ליצור יחסי אמון עם מזכיר המדינה ג'ון קרי וגורמים נוספים. ייתכן שליברמן יהיה נוח יותר לאמריקנים בהשוואה ליעלון, שחולשתו בממשלה הישראלית הקשתה על קידום פרויקטים הומניטריים ברשות הפלסטינית. יש להניח שליברמן, שדוגל בשלום כלכלי, דווקא ילך לקראת האמריקנים והאירופים ויתמוך במיזמים לרווחת האוכלוסייה הפלסטינית.

 (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
(צילום: שחר עזרן)
בניגוד לראש הממשלה נתניהו, ליברמן נהנה מרמת אמינות גבוהה אצל האמריקנים. אבל עדיין לא ברורה עמדתו בנוגע לוויכוח בין ישראל לארה"ב על מזכר ההבנות הביטחוני ולשאלה אם הוא תומך בעמדת נתניהו, שרוצה לדחות את החתימה לממשל הבא כדי לשפר את גובה הסיוע האמריקני.

 

צריך לקוות שליברמן יצליח להגיע לקשרים אישיים טובים עם מזכיר ההגנה האמריקני אשטון קרטר לפחות כמו הקשרים הטובים שהיו ליעלון איתו. בעיני לא מעט גורמים בממשל בוושינגטון, יעלון היה סדין אדום מאז הדלפת התבטאויותיו הקשות נגד קרי וממשל אובמה ב-2014.

 

מה שעלול להיות סלע מחלוקת בין ליברמן לממשל אובמה הוא הבוז שליברמן רוחש ליו"ר הרשות אבו מאזן, וכתוצאה מכך חוסר נכונותו לחזור למשא ומתן.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

אירופה: חברים במזרח היבשת

כשמדובר בליברמן אירופה אינה מקשה אחת. בתקופתו כשר חוץ הוא תרם להידוק היחסים עם גרמניה ועם מדינות מזרח אירופה,

ואלה גמלו בהצבעה בעד ישראל בפורומים בינלאומיים.

 

כשר ביטחון ליברמן ידחף להידוק הקשרים עם מדינות מזרח אירופה. הייתה לו תרומה משמעותית במגעים לשכנוע גרמניה למכור לישראל צוללות בהנחה משמעותית, ותחתיו התעשיות הביטחוניות הישראליות עשויות ליהנות מפתיחת דלתות חדשות, במיוחד באסיה ואפריקה – שליברמן תמיד ראה בהן יעד לדיפלומטיה הישראלית בתחום הכלכלי, המדיני והביטחוני. ניתן לומר דבר דומה גם על דרום אמריקה, שבה נוצרו לאחרונה הזדמנויות להתקרבות משמעותית לישראל, בדגש על ברזיל, מכסיקו וארגנטינה.

 

רוסיה: זירה סוערת בסוריה

במינוי של ליברמן יש בשורה חשובה ליחסים בין ישראל לרוסיה. הוא זוכה לדלת פתוחה בקרמלין ולכן יש להניח שיתהדקו שיתופי הפעולה הביטחוניים עם רוסיה, בדגש על הפעילות הרוסית בסוריה, שהיא הזירה הבוערת ביותר מבחינת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
אביגדור ליברמן
צילום: עפר מאיר
מומלצים