שתף קטע נבחר

גאים לארח: האצטדיונים של יורו 2016

סטאד דה פראנס מכיל יציעים ניידים, אליאנץ ריביירה ירוק וידידותי לסביבה, סטאד ז'ופרואה גישאר נבנה על גבי מנהרות של מכרה ולסטאד ולודרום היפהפה אפשר פשוט להחליק על גבי דפנות מוגבהות. הכירו את המגרשים המפוארים שיארחו את אליפות אירופה

עשרה אצטדיונים, פרושים לאורך כל רחבי צרפת, יארחו את יורו 2016. כל אחד והיופי שלו, הסיפור שלו והייחוד שלו. 

 

כדי להכניס אתכם כמו שצריך לאווירה לקראת יריית הזינוק של אליפות אירופה, הכנו לכם מדריך מקוצר עם כל מה שצריך לדעת על המתקנים שירכזו אליהם את כל היבשת בחודש הקרוב.

 

 (אינפו) (אינפו)

 

צרפת לובשת חג. הגביע על רקע מגדל אייפל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
צרפת לובשת חג. הגביע על רקע מגדל אייפל(צילום: gettyimages)

 

פארק דה פראנס, פריז

פארק דה פראנס

הוקם: 1897 (כאצטדיון רב-תכליתי), 1972 (במתכונתו הנוכחית כאצטדיון כדורגל וראגבי בלבד)

עלות שיפוץ: 100 מיליון יורו

תכולה: 45,000

 

משחקים ביורו: טורקיה – קרואטיה (12.6), רומניה – שווייץ (15.6), פורטוגל – אוסטריה (18.6), צפון אירלנד – גרמניה (21.6), שמינית גמר (25.6).

 

על רגל אחת: פארק דה פראנס ("גן הנסיכים"), הממוקם בדרום-מערב פריז, קיבל את שמו בזכות העובדה שהוא יושב על קרקע שהייתה שייכת בעבר לבית המלוכה הצרפתי ושימשה למטרות צייד. האצטדיון העתיק ביותר בצרפת הוקם במתכונתו הנוכחית ב-1972, לאחר שנחנך פעמיים לפני כן בצורות שונות. בין 1903 ל-1967 הוא אפילו שימש כנקודת הסיום של הטור דה פראנס.

 

משמש גם לראגבי. פארק דה פראנס (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
משמש גם לראגבי. פארק דה פראנס(צילום: גטי אימג'ס)

 

פארק דה פראנס אירח שלוש פעמים את גמר גביע אירופה לאלופות (כולל הגמר הראשון בשנת 1956) ופעמיים את גמר היורו (1960 ו-1984), אבל אתם בטח זוכרים אותו בזכות הגול של ראובן עטר ב-13 באוקטובר 1993, שהשאיר את צרפת מחוץ למונדיאל ואת מאיר איינשטיין בלי קול.

 

קפיצה לעיר: לפריז לא סתם קופצים. לפריז מתמכרים. בפריז מתאהבים. העיר שלדעת רבים היא היפה והרומנטית בעולם מספקת אינספור פנינות תיירות, ממגדל אייפל עד שער הניצחון, ממוזיאון הלובר עד קבר נפוליאון, ועוד לא דיברנו על טריליון המסעדות.

 

סטאד דה פראנס, סן דני

הוקם: 1998

עלות: 290 מיליון יורו

תכולה: 81,338

משחקים ביורו: צרפת – רומניה (10.6, משחק הפתיחה), אירלנד – שוודיה (13.6), גרמניה – פולין (16.6), איסלנד – אוסטריה (22.6), שמינית גמר (27.6), רבע גמר (3.7), גמר (10.7).

 

על רגל אחת: האצטדיון היפהפה, הממוקם בפרבר סן דני, נבנה במיוחד לכבוד מונדיאל 1998 ואירח את משחק הגמר שבו נבחרת הטריקולור עשתה היסטוריה וזכתה לראשונה (ולאחרונה) בגביע העולם. הוא קיבל את שמו הממלכתי בעקבות המלצה של מישל פלאטיני, ומשמש מאז כבית של נבחרות הכדורגל והראגבי.

 

האצטדיון החמישי בגודלו באירופה. סטאד דה פראנס (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
האצטדיון החמישי בגודלו באירופה. סטאד דה פראנס(צילום: גטי אימג'ס)

 

זהו האצטדיון החמישי בגודלו באירופה, והגג תוכנן בצורה אליפטית כך שיוכל לסוכך על הצופים ובמקביל לשמור על משטח הדשא חשוף. כמו כן, הוא מכיל יציעים ניידים המיועדים לכסות במקרה הצורך את מסלולי האתלטיקה ולהגדיל את מספר הצופים.

 

אבל לא הכל ורוד, כמובן, ובנובמבר 2015 אירעו הפיגועים הקטלניים בפריז בסמוך לאצטדיון, בזמן שהתקיים בו משחק הידידות בין צרפת לגרמניה.

 

קפיצה לעיר: טוב, אז על פריז אין צורך להרחיב – בטח אחרי שהרחבנו בלי להרחיב יותר מדי בפינה המיועדת לפארק דה פראנס (תנו קפיצה לקרוא). פרבר סן דני עצמו מכיל את הבזיליקה היפהפייה בה קבורים מלכי צרפת, ובטח לא ידעתם שהוא מהווה עיר תאומה לנצרת.

 

הבהלה מחוץ לאצטדיון בזמן הפיגוע הקטלני בפריז (צילום: AP) (צילום: AP)
הבהלה מחוץ לאצטדיון בזמן הפיגוע הקטלני בפריז(צילום: AP)

 

ניס

אליאנץ ריביירה

הוקם: 2013

עלות: 245 מיליון יורו

תכולה: 35,000

 

משחקים ביורו: פולין – אירלנד (12.6), ספרד – טורקיה (17.6), שוודיה – בלגיה (22.6), שמינית גמר (27.6)

 

על רגל אחת: אצטדיון ירוק וידידותי לסביבה. עד כמה ידידותי? בעזרת 4,000 לוחות סולאריים שהותקנו עליו, הוא מייצר פי שלושה יותר אנרגיה ממה שהוא צורך, ותוך שימוש בצורת המבנה הייחודית שלו הוא מפתח אנרגיה גיאותרמית בשביל חימום. אם זה לא מספיק, הרי שהוא מצויד במרזבים מיוחדים שיורדים מן הגג שלו ומתעלים את המים למאגרים המיועדים להשקיית כר הדשא.

 

ידידותי וירוק לסביבה. אליאנץ ריביירה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ידידותי וירוק לסביבה. אליאנץ ריביירה(צילום: גטי אימג'ס)

 

הוא בכלל היה אמור להיבנות מוקדם יותר ולהיפתח ב-2007, אבל בעיות תקציביות הובילו לביטול הפרויקט, שחודש רק לאחר שצרפת זכתה באירוח. ואל תתפלאו אם תשמעו את המילים "סטאד דה ניס" בהקשר שלו. אופ"א לא ממש מרשה שימוש בשמות של חברות מסחריות באצטדיונים בהם נערכים משחקים רשמיים שלה.

 

קפיצה לעיר: ניס נחשבת לפנינת הריביירה הצרפתית. כדי להבין למה, חייבים לבקר בטיילת Promenade des Anglais ההומה במבקרים ובמקומיים, שנהנים מהנוף המרהיב בכל שעות היום. אחת הערים המלבבות באירופה.

 

סנט אטיין

סטאד ז'ופרואה גישאר, סנט אטיין

הוקם: 1931

עלות שיפוץ: 75 מיליון יורו

תכולה: 42,000

 

משחקים ביורו: פורטוגל – איסלנד (14.6), צ'כיה – קרואטיה (17.6), סלובקיה – אנגליה (20.6), שמינית גמר (14.6)

 

על רגל אחת: סטאד ז'ופרואה גישאר נקרא על שם יזם צרפתי שהפך מכולת אחת לרשת הקמעונאות הענקית "קזינו". ארגון הפועלים של התאגיד הקים מאוחר יותר את מועדון הכדורגל סנט אטיין, שיאן הזכיות באליפות צרפת עם 10. האצטדיון מכונה בחיבה Le Chauldron, "הקלחת", בזכות האווירה הייחודית והחמה הנוצרת בו בזמן משחקים.

 

האצטדיון הורחב מספר פעמים לאורך השנים. עם בנייתו היו בו רק 1,800 מקומות, ובשיאו, ב-1984, הוא מנה 48,274 מקומות, מתוכם כ-26 אלף ביציעי העמידה. היום נכנסים בו רק 42,000 איש, אבל לפחות לכולם יש כיסא.

 

"הקלחת". סטאד ז'ופרואה גישאר (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
"הקלחת". סטאד ז'ופרואה גישאר(צילום: גטי אימג'ס)

 

"הקלחת" נבנה על גבי מנהרות של מכרה ישן ובסמוך למפעל פלדה בצפון העיר, ובימיו הראשונים של האצטדיון עשן ארובות המפעל היה חודר למגרש. אכן, לכדורגל של פעם היה ניחוח אחר לגמרי.

 

קפיצה לעיר: בסנט אטיין חולים על ספורט, ולכן אחת האטרקציות המרכזיות בעיר נמצאת בסמוך לאצטדיון: פארק הספורט הענק, Étivallière, המכיל בתוכו מספר רב של מתקנים, מגרשי קט-רגל וגם אצטדיון ראגבי. אם זה כבר יותר מדי ספורט בשבילכם, תוכלו לאזן את זה עם ביקור במוזיאון לאמנות מודרנית.

 

ליל

סטאד פייר מורואה, ליל

הוקם: 2012

עלות: 282 מיליון יורו

תכולה: 50,186

משחקים ביורו 2016: גרמניה – אוקראינה (12.6), רוסיה – סלובקיה (15.6), שווייץ – צרפת (19.6), איטליה – אירלנד (22.6), שמינית גמר (26.6), רבע גמר (1.7).

 

על רגל אחת: ממוקם בעיר וילנב-ד'אסק הנמצאת במטרופולין של ליל. קרוי על שם פייר מורואה, שהיה ראש עיריית ליל, ומאוחר יותר השתדרג לתפקיד הרבה יותר עוצמתי, ראש ממשלת צרפת. לנו הוא מוכר כיום כאצטדיון הביתי של וינסנט אניימה.

 

אבל האמת היא שמדובר בהרבה יותר מאצטדיון כדורגל, ובשנים האחרונות הוציאו ממנו את המקסימום בצרפת: ב-2014 נערך בו גמר גביע דייויס, שבו רוג'ר פדרר הוביל את שווייץ לתואר היסטורי על חשבון המארחת, וב-2015 אירח את שלבי ההכרעה של אליפות אירופה בכדורסל, כולל הגמר.

 

אפילו רוג'ר פדרר שיחק בו. סטאד פייר מורואה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
אפילו רוג'ר פדרר שיחק בו. סטאד פייר מורואה(צילום: גטי אימג'ס)

 

איך זה קרה? האצטדיון בנוי בצורה מודולרית ייחודית, המאפשרת להזיז חלקים ממשטח הדשא, ויחד עם סגירת הגג ליצור אולם בתוך שעה בלבד. את הגג אפשר לפתוח ולסגור תוך רבע שעה. וכראוי לאצטדיון חדש, הוא גם ידידותי לסביבה – ולא רק בזכות הפאנלים הסולאריים הקיימים באצטדיונים נוספים, אלא גם בגלל שחלק מהחשמל שלו מופק בעזרת שתי טחנות רוח.

 

קפיצה לעיר: זאת העיר שאתם רוצים להגיע אליה כדי להתפעל מהארכיטקטורה והסגנונות המגוונים. אחרי שתצפו בקתדרלה היפהפייה ובמבנים העתיקים, אפשר לבקר באחד משלושת הגנים הבוטניים המרהיבים בעיר. יודעים מה? אפשר גם בשלושתם.

 

מארסיי

סטאד ולודרום, מארסיי

הוקם: 1937

שופץ: 2014

עלות שיפוץ: 267 מיליון יורו

תכולה: 67,394

 

משחקים ביורו 2016: אנגליה – רוסיה (11.6), צרפת – אלבניה (15.6), איסלנד – הונגריה (18.6), אוקראינה – פולין (21.6), רבע גמר (30.6), חצי גמר (7.7).

 

על רגל אחת: אחד האצטדיונים הוותיקים בצרפת יארח משחקים בטורניר בינלאומי בפעם החמישית, אחרי המונדיאלים של 1938 ו-1998 ואליפויות אירופה ב-1960 ו-1984.

 

הוא שופץ שלוש פעמים לאורך השנים, כולל זינוק מ-42 אלף ל-60 אלף מקומות לקראת מונדיאל 98'. מלבד כדורגל, מארח גם משחקי ראגבי בינלאומיים.

 

פשוט יפהפה. סטאד ולודרום (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
פשוט יפהפה. סטאד ולודרום(צילום: גטי אימג'ס)

 

כפי שמעיד שמו, בעבר האצטדיון שימש פיזית כוולודרום ואירח תחרויות אופניים. אוהדי מארסיי אפילו השתמשו בדפנות המוגבהות של המסלול כדי להחליק אל תוך המגרש.

 

מי שתקווה לשחק שם באחד השלבים המתקדמים היא נבחרת איטליה: המאזן של הסקוואדרה אזורה במארסיי בטורנירים גדולים עומד על שלושה ניצחונות משלושה משחקים (כולם במונדיאלים).

 

קפיצה לעיר: תבחרו, מה שרק בא לכם. מוזיאונים, כנסיות, גלריות, אטרקציות לכל תייר. מומלץ במיוחד ביקור בנמל ויו פורט, שפרט ליופיו מציע גם המון מסעדות נהדרות.

 

בורדו

נובו סטאד דה בורדו

הוקם: 2015

עלות: 184 מיליון אירו

תכולה: 42,115

משחקים ביורו 2016: וויילס – סלובקיה (11.6), אוסטריה – הונגריה (14.6), בלגיה – אירלנד (18.6), קרואטיה – ספרד (21.6), רבע גמר (2.7).

 

על רגל אחת: ידוע גם בשם נוסף, "מאטמו אטלנטיק", אבל אז איך תדעו שזה בבורדו? נובו סטאד דה בורדו הוא אחד המגרשים החדשים שנבנו לקראת אליפות אירופה. כמעט חדש מהניילונים, ובהתאם, יש בו הרבה שדרוגים קטנים ונחמדים שנותנים לו ייחוד.

 

בואו ניתן לאדריכלים לדבר במקרה הזה – וכך הם תיארו את האצטדיון: "הוא קליל ופתוח, וגם אלגנטי, אם אפשר לומר זאת על מבנה בגודל הזה. הטוהר והבהירות הגיאומטרית יוצרים תחושה של גודל וחן". ציורי למדי, לא?

 

חדש מהניילונים. נובו סטאד דה בורדו (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
חדש מהניילונים. נובו סטאד דה בורדו(צילום: גטי אימג'ס)

 

הקמתו של האצטדיון לא עברה חלק, מאחר שתושבים רבים בבורדו הפגינו נגד בנייתו במחאה על העלות הגבוהה (אותה מימנו בחלקה בעזרת כספי מסים). אבל אחרי שהכל עבר בשלום, הם יכולים להתגאות באחד האצטדיונים הנוצצים באירופה.

 

קפיצה לעיר: עוד אחת מערי הנמל המרהיבות שאפשר להתענג עליהן בצרפת. אבל עזבו את כל מה שאפשר לראות שם – בורדו היא מעצמת יין, וצריך לשתות שם כמה מהכוסות הטובות בעולם. המבחר אינסופי, ומומלץ לנסות לבקר אצל אחד היצרנים, להגיע למוזיאון היין "סיטה דו וין", או סתם לשבת בכיף על איזה דרינק.

 

טולוז

סטדיום מוניסיפל, טולוז

הוקם: 1937

שופץ: 2016-2015

עלות שיפוץ: 60 מיליון יורו

תכולה: 33,000

 

משחקים ביורו 2016: ספרד – צ'כיה (13.6), איטליה – שוודיה (17.6), רוסיה – וויילס (20.6), שמינית גמר (26.6)

 

על רגל אחת: סטדיום מוניסיפל הוא עוד אחד מהדינוזאורים של אצטדיוני צרפת. כדי להכין אותו ליורו, תוכנן תחילה לבצע בו שיפוץ נרחב, אך עקב בעיות תקציב הוחלט לבסוף רק לתקן את הליקויים ולהעמיד אותו בסטנדרטים של אופ"א.

 

בתחילת דרכו הוא כונה "וומבלי הקטן", בגלל הדמיון שלו באותה תקופה לאצטדיון הלונדוני המונומנטלי. אחרי כל השיפוצים שעבר מאז, כבר קשה לדבר באותם מונחים.

 

"וומבלי הקטן". סטדיום מוניסיפל (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
"וומבלי הקטן". סטדיום מוניסיפל(צילום: גטי אימג'ס)

 

בטולוז מתגאים בטכנולוגיית "אייר פייבר", שנחשבת למתקדמת במיוחד בתחום הדשא באצטדיונים. מדובר בדשא אמיתי שנשתל בתוך משטח מלאכותי.

 

קפיצה לעיר: "העיר הוורודה" (כינוי שקיבלה בזכות המבנים האדמדמים שבה) שווה ביקור מסיבות אדריכליות רבות, אבל אל תחמיצו את "סיטה דה ל'ספאס", פארק החלל המגניב, שבו אפשר ליהנות מדגמים של חלליות ולהתנסות בסימולטורים.

 

לאנס

סטאד בולאר-דללי, לאנס

הוקם: 1933

שופץ: 2015-2014

עלות שיפוץ: 70 מיליון יורו

תכולה: 38,223

 

משחקים ביורו 2016: אלבניה – שווייץ (11.6), אנגליה – וויילס (16.6), צ'כיה – טורקיה (21.6), שמינית גמר (25.6)

 

על רגל אחת: נקרא תחילה על-שם פליקס בולאר, איש עסקים מקומי שהיה אחד מהכוחות המניעים של הספורט בעיר, ולאחר מכן התווסף שמו של אנדראה דללי, שכיהן כראש העיר בין 1966 ל-1998 והיה אוהד שרוף של קבוצת הכדורגל המקומית.

 

יכול להכיל את כל תושבי העיר. סטאד בולאר-דללי (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
יכול להכיל את כל תושבי העיר. סטאד בולאר-דללי(צילום: גטי אימג'ס)

 

והם לא השניים היחידים המונצחים באצטדיון. ארבעת היציעים נקראים על-שם דמויות שונות בהיסטוריה של המועדון והאזור: שחקני העבר הנרי טראנין וטוני מארק, נשיא ארגון האוהדים לשעבר אלי דלאקור ונשיא מחוז ארטואה לשעבר מקס לפאניו. רגע, ומה עם שלום תקוה? נכון, האצטדיון לא גדול במיוחד, אבל תאמינו או לא – הוא יכול להכיל את כל תושבי העיר, כ-35 אלף במספר.

 

קפיצה לעיר: חשבתם שכדי ליהנות ממוזיאון הלובר אתם חייבים לבקר בפריז? ממש לא. בלאנס קיימת שלוחה מיוחדת של המוזיאון, גלריה מדהימה ביופיה שהסיטה אור זרקורים בוהק אל העיר.

 

ליון

פארק אולימפיק ליון

הוקם: 2016

עלות: 415 מיליון יורו

תכולה: 59,186

 

משחקים ביורו 2016: בלגיה – איטליה (13.6), אוקראינה – צפון אירלנד (16.6), רומניה – אלבניה (19.6), הונגריה – פורטוגל (22.6), שמינית גמר (26.6), חצי גמר (6.7).

 

על רגל אחת: הבית החדש של ליון, שהחליף את סטאד דה ז'רלאן. אחד המגרשים שנבנו לקראת היורו, אבל זה לא היה קל. הביורוקרטיה עבדה לאט במיוחד – אפילו ביחס לביורוקרטיה – בכל הקשור לאישורים ולכספים, ומעבר לכך, בליון התפתחה התנגדות רצינית לפרויקט בגלל עלותו.

 

בעתיד הוא יארח הופעות ותערוכות. פארק אולימפיק ליון (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
בעתיד הוא יארח הופעות ותערוכות. פארק אולימפיק ליון(צילום: גטי אימג'ס)

 

מעבר לספורט, בעיר מתכוונים להשתמש במתקן הדנדש כמקום שיארח תערוכות והופעות, אבל קודם כל המטרה היא לתת חוויה לאוהדים. לשם כך הותקנו שני מסכי ענק ו-300 מסכים קטנים, אבל האטרקציה האמיתית היא אפשרות להזמין אוכל מבלי לקום מהכסא ולהידחק בתור. בליון גם מתגאים במערכת wifi חזקה במיוחד, והאמת שעם משחקים כמו אוקראינה מול צפון אירלנד ורומניה נגד אלבניה, אולי זה באמת רעיון טוב שלאוהדים יהיה אינטרנט זמין לברוח אליו ברגעים המתים.

 

קפיצה לעיר: ליון היא מרכז מורשת עולמי של האו"ם בזכות הערך ההיסטורי שהיא שומרת בין רחובותיה ובנייניה. אבל מעבר לעתיקות, היא מציעה לא מעט רגעים יפים למי שמבקר בה, במיוחד הפארק הגדול בצרפת, פארק דה לה טט ד'אור, הכולל אגם שבו אפשר לשוט בסירה בקיץ.

פורסם לראשונה 19/05/2016 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
הגביע על רקע מגדל אייפל
צילום: gettyimages
לוח משחקים
טבלאות
טופ 10
מנהרת הזמן
כל השיאים
מומלצים