מחזקת, לא מנפחת שרירים: 6 מיתוסים על הרמת משקולות לנשים
אימוני הרמת משקולות תורמים לשני המינים באופן שווה, אז למה בכל זאת התרגלנו לשייך אימון זה באופן בלעדי לגברים ולמה בעצם אנחנו כל כך פוחדות ממוטות ומשקלים? כל האמת על אימוני משקולות לנשים
גברים ממאדים, נשים מנגה - גם בפעילות גופנית בכלל ובהרמת משקולות בפרט, שלל דעות קדומות וסטיגמות גורמות לנו להנחות שגויות ומטעות המובילות להפרדה מיותרת, או בקיצור: גברים בחדר הכושר, נשים בסטודיו. כן, כשמדובר בכושר, הדעה הרווחת היא שנשים פשוט לא בנויות להרמת משקולות. האם לאמרה זו קיים ביסוס המניח את הדעת?
נשים רבות בימינו נרתעות מאימונים הכוללים הרמת משקלים וזאת בשל הפחד ש"יתנפחו" או ייראו "גבריות". בואו נודה באמת, בנות, כשאנו שומעות את המושג "הרמת משקולות", אנו מיד מתכווצות בכיסא ומדמיינות גבר נמוך, בעיקר שמן, מניף משקל עצום אל על בזמן שאגלי זיעה ענקיים זולגים ממצחו. בינינו, אף אחת מאתנו לא באמת שואפת להרים משקלים כאלה ובטח שלא להיראות כך.
עוד כתבות:
חיטוב גוף עם משקולות: כך תעשו את זה נכון
השריר גדל ככל שמבצעים חזרות? 10 מיתוסי כושר
תוסיפו לזה את ההנחה השגויה שנשים רבות נוהגות לבצע, לפיה כל מרימת משקולות היא מתעמלת אולימפית גדולת ממדים, וקיבלתן פחד לא מוסבר מעודף טסטוסטרון ושיעור יתר במקומות חדשים.
למזלנו, המציאות, כמו ברוב המקרים – שונה לחלוטין. אנחנו פה כדי לעשות סדר בבלגן ולהפריך אחת ולתמיד כמה מיתוסים גדולים בנושא, אז בואו נתחיל:
1. משקולות יגרמו לי "להתנפח"
לא נכון
הגברים "מתנפחים" או מעלים מסת שריר כתוצאה מאימוני משקולות, כיוון שבגופם קיים ריכוז גבוה של הורמון אנאבולי (בונה) בשם טסטוסטרון – ההורמון הגברי, האחראי בין היתר על העלאת מסת שריר.
לעומת זאת, בגופן של נשים, כמות זו קיימת בריכוז נמוך באופן יחסי ולכן אין הן יכולות לעלות מסת שריר באופן משמעותי. לרוב, כאשר אנו רואות נשים יחסית "מנופחות", זה יהיה כתוצאה מאחוז שומן גבוה, המעניק לגופן מראה מנופח, או כתוצאה משימוש בסטרואידים אנבוליים למטרת העלאת מסת שריר, דבר הנפוץ יותר בעולם המקצועי-תחרותי.
2. הרמת משקולות לא עוזרת בהורדת אחוזי שומן
לא נכון
כאשר אנו מרימות משקלים בעצימות גבוהה, אנו מעלות מסת שריר (באופן יחסי כמובן – ראו סעיף קודם). ככל שמסת השריר בגופנו גבוהה יותר, כך נדרשת לגופנו יותר אנרגיה כדי להזין את עצמו – דבר המעלה את רמת חילוף החומרים בגוף לאחר האימון ואף בזמן מנוחה, ובתוך כך גורם לגופנו להפחית באחוזי השומן מהר יותר ולאורך זמן רב יותר (תוך הקפדה על תזונה נכונה, כמובן).
3. אימון ריצה מספיק לי
לא נכון
גם אם את מעדיפה להתאמן בפעילויות אירוביות כגון ריצה או שחייה, תרוויחי יותר עם תשלבי יחד עם פעילויות אלו פעילות אנאירובית כגון הרמת משקולות. פעילות אירובית כגון ריצה או שחייה הינה פעילות העובדת בעיקר על סיבולת השריר ויכולתו להתמודד עם עצימות נמוכה לאורך זמן, פחות על חיזוק השרירים.
חיזוק השרירים ואיתם גם חיזוק הרצועות והגידים, יפחיתו את העומס בזמן הפעילות מהמפרקים ובכך בעצם יורידו את הסיכוי לפציעות כרוניות כגון שחיקת סחוס וכד'. לכן, שילוב של פעילות אירובית יחד עם הרמת משקולות הינו אופטימאלי עבורך - גם לחיזוק שרירי הרגליים לשיפור קצב הריצה וגם למניעת פציעות כרוניות העלולות לשבש את אורח החיים התקין.
4. הרמת משקולות מחזקת בעיקר את פלג הגוף העליון
לא נכון
בניגוד לדעה הרווחת, הגורסת כי הרמת משקולות מחזקת אך ורק את פלג הגוף העליון כגון שרירי הגב והחזה, הרמת משקולות מחזקת דווקא את שרירי הליבה (בטן וגב תחתון), הרגליים, הישבן ורצפת האגן, שרירים הנחשבים אטרקטיביים במיוחד בקרב המין הנשי.
5. גברים יותר חזקים מנשים ולכן אישה לא צריכה לחזק את השרירים
לא נכון
אמנם נכון שמבחינה ביולוגית גברים חזקים יותר מנשים אך אין זה אומר שנשים צריכות להיות חלשות. יתרה מזאת, דווקא בגלל שלנשים מסת שריר נמוכה ביחס לגברים, העלאת מסת שריר הינה קריטית עבורן, שכן, לנשים נטייה גדולה יותר למחלת האוסטיאופורוזיס, הגורמת להיחלשות העצם ולשברים.
הדרך הטובה ביותר למניעת מחלה זו הינה באמצעות העמסת משקל על מערכת השריר-שלד, דבר הניתן באמצעות פעילות אנאירובית והרמת משקולות.
6. הרמת משקולות היא טרנד נוסף בעולם הכושר
לא נכון
"הרמת משקולות אולימפית" אינה טרנד חולף אלא ענף ספורט הקיים עוד מימי קדם והחל משנת 2000 גם כענף אולימפי רשמי עבור נשים. מחקרים רבים קובעים שדווקא אימון מסוג זה, המשלב בתוכו תרגילים מורכבים ופונקציונאליים, הינו אפקטיבי יותר.
כיום, ניתן לראות מגוון שיטות אימון המשלבות תרגילים מעולם זה. דוגמא יפה לכך הינו אימון הקרוספיט בו לוקחות חלק נשים רבות באופן פעיל מדי שבוע.
הרבה יותר מאשר גוף חטוב
כפי שלמדנו, קיימות לנשים סיבות רבות לביצוע אימון הרמת משקולות. סיבות אלו מגוונות וכוללות עליה במסת השריר הרזה, שריפת שומן אפקטיבית יותר, מניעת פציעות כרוניות, שיפור מרחב התנועה ועוד, אך החשובה מכולן לדעתנו הינה החוזק הפיזי ובעיקר המנטאלי המתלווים לכך.
תעיד על כך כל אישה המתאמנת ב"הרמות אולימפיות": הרמת משקולות מעצימה ומחזקת את הביטחון העצמי ובונה אותו, ממש כפי שהיא בונה ומחזקת את גופנו. כאשר את מתמודדת באימון מול משקל או תרגיל חדש ומאתגר, את לומדת להתמודד מול קשיים ואתגרים גם בחיי היומיום, ומעניקה לעצמך תחושת מסוגלות אשר מלווה אותך לא רק באימונים, אלא בכל רגע בחיים.
יערה רוזנבאום, מאמנת הרמת משקולות אולימפית, מאמנת אישית ומדריכת כושר במרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב