שתף קטע נבחר
עיצוב: איתן פלד

לאן נעלמו הנשים בפרסום מצעד הגאווה?

"זה היה אמור להיות שלנו השנה וזה חמק לנו בין האצבעות": נשים גאות מוחות נגד הפרסומים וקטעי הווידאו המקדמים את מצעד הגאווה: "משתמשים בנו כמרצ'נדייז". בר האוויטה שנגד הקליפ שלו יצאו: "הכל נעשה כדי להעצים את הקהילה על כל גווניה, בסוף הקליפ יש נשיקה מהממת בין שתי נשים. אנחנו הקהילה ואין במטרתנו לזלזל ולפגוע"

הנושא הנבחר להוביל השנה את אירועי הגאווה בתל אביב הוא "נשים בקהילה". עם זאת, מחאת נשים שצוברת תאוצה בימים האחרונים ברשתות החברתיות טוענת: "מדירים אותנו"; "משתמשים בנו כמרצ'נדייז", הן אומרות.

 

"זה לא סוד גדול שיש המון מרמור בקרב נשים רבות סביב המצעד, כל אחת מסיבותיה, אבל אם לסכם את כל התחושות האלה, זה סובב בעיקר סביב תחושת ה'זה היה אמור להיות שלנו השנה וזה חמק לנו בין האצבעות'. אולי הייתי נאיבית, אבל באמת האמנתי שאפשר וצריך אחרת", אומרת יעל נודלמן שהחלה מחאת נשים ברשת, הזועמת על ההתעלמות מהן במצעד הגאווה שכותרתו השנה כאמור - נשים.

הגברים על מעטפת הארנונה של העירייה ( )
הגברים על מעטפת הארנונה של העירייה( )

"שמחנו מאוד שנבחר סוף סוף נושא הנשים לעמוד בקדמת הבמה ולקבל את תשומת הלב שאנחנו לא מקבלות בדרך כלל. אבל איפשהו זה מרגיש שזה היה למראית עין", היא אומרת בשיחה עם ynet. "זה בכלל לא משנה איזה נושא בחרנו כשמשרד התיירות והעירייה עושים מה שהם רוצים. עובדה שעל כל הכרזות של משרד התיירות מופיעים גברים בבגד ים, וגם על טפסי הארנונה מופיעים גברים בבגדי ים", היא אומרת.

 

יהיו מי שיגידו שאתן עוכרות שמחות.

 

"בעיניי המצעד הוא כלי שיכול להיות הרבה יותר פוליטי, יכול וצריך גם לתת מקום למראות ולקריאות יותר רציניות מלרקוד בשמש, אבל גם לרקוד ולשמוח אפשר כשמקדמים ושמים בפרונט נשים ולא מפרסמים את אותן תמונות כמו בכל שנה כי זה מביא תיירים ומכניס כסף.

"תותית" בצילומי הקליפ, מתוך ראיון ל-ynet. מגחיכה? ( ) ( )
"תותית" בצילומי הקליפ, מתוך ראיון ל-ynet. מגחיכה?

"אם תראה למשל את השיר שיוצג על במת המצעד (שיר המצעד של האוויטה בביצוע דודו אהרון - א.ז) אנחנו רואים גבר סטרייט, ובחרו את 'תותית' על תקן הטראנסית אבל היא פשוט מחופשת לטראנסית ומגחיכה את הקהילה הזו. שלא נדבר על יציאותיה הטרנספוביות בעבר וגם הדוגמנית שבחרו בה לשחק את הלסבית - רחוקה מלהיות ייצוג של נשים בקהילה. הם משווים אישה לחנייה בתל אביב וזה אמור לגרום לה להיות נחשקת, הוא אומר עליה שהאישה המושלמת תראה איתו את הדרבי והנשים בכלל לא מדברות שם בכל הקליפ הזה. זה שיר מיזוגני שהולך לעלות על במה בסימן נשים ויש לעירייה יכולת להחליט לא לתת לזה לעלות לבמה".

 

מדובר בעסק פרטי שהוציא קליפ, למה זה כל כך מפריע?

 

"כל הזמן עולה טענה שזה עסק פרטי וזה זכותו, אבל אני לא חושבת שזה פותר אותם מאחריות. גם לעסק יש אחריות כלפי הקהל שהוא מתיימר להציג. ומי קבע שהקליפ של עיריית תל אביב הוא הרשמי? מי נותן את החותמת? לי משנה מה ישירו בסוף ברחוב".

 

בליין הנשים "זותי" מכירים את הבעיה מקרוב. מורי באום מספרת שאמנם "יש שיפור גדול השנה. יהיו על הבמה הרבה מאוד נשים. יותר ממה שהיה בכל שנה אחרת, אבל כל זה תוצאה של קבוצת נשים מאוד פעילה שגרמה לדברים האלו לקרות בראשות נעה מילר ואפרת טולקובסקי"

 

"יחד עם זאת, זה לא מספיק. גם השנה אנחנו רואות דברים שמקוממים אותנו. קודם כל עצם זה שאנחנו נאבקות על כל דבר, אנחנו עייפות ומותשות מהחודש החולף. נאבקנו על כך שהציור בארנונה יוחלף, על הבמה של המצעד וייצוג הנשים בו. זה עדיין לא מספיק ואני מחכה ליום שבו לא נצטרך להיאבק על זה. הדברים האלו צריכים לקרות לא בגלל שהמצעד בנושא נשים, אלא בגלל שככה זה צריך להיות ואני קוראת לליינים נוספים להצטרף למאבקים הקהילתיים".

 

"במקום שהאהבה שלי ושל בת זוג שלי תשמש ככלי לקדם את זכויות הלהט"ב, היא כלי של עיריית תל אביב ומדינת ישראל כדי להציג אותנו בעולם כבירת גייז ומדירה אותנו כאשה לסבית וכאשה ביסקסואלית" אומרת ספיר סלוצקר-עמראן, פעילה חברתית ומשפטנית "זה אמור היה להיות אירוע בגוון של מחאה ועם יצוג של נשים לשם שינוי וזה בכלל הולך לכיוון אחר של מצעד גאווה על משקל פסטיבל אוכל או לילה לבן, עוד אירוע תיירותי של העירייה והבעיה שלנו כקהילה שאנחנו נותנים את הכוח הזה לעירייה וגם הקליפ מייצג את זה בדיוק - נשאר שיר כיפי שיעשה פרומוטינג ויביא כסף כשלמעשה משתמשים בנו כמרצ'נדייז".

 

אוויטה: "עושים באהבה עבור הקהילה על כל גווניה"

מהנהלת בר האוויטה, מפיק הקליפ "קצפת עם תות" של דודו אהרון ו"תותית" נמסר בתגובה: "הקליפ והשיר שהופק הוא המנון הגאווה של אוויטה

השיר והקליפ נעשו בהומור ובפאן ובאו להעצים את הקהילה על כל גווניה הומואים, לסביות, טראנסג'נדרים, ביסקסואלים וקווירים שמופיעים בקליפ. דגלי הגאווה שלנו מתנוססים לאורך הקליפ, בסוף הקליפ יש נשיקה מהממת בין שתי נשים. הכל באווירה קלילה ומדליקה. זכינו לעבוד עם דודו אהרון וגיתית פישר שמפרגנים מאוד לקהילה בעשייה שלהם.

מתוך צילומי הקילפ של אוויטה ( ) ( )
מתוך צילומי הקילפ של אוויטה( )

"העשייה של האוויטה במשך יותר מ-12 שנים מיחצ"נת גאווה כל יום בשבוע ולא רק בשבוע הגאווה. אנחנו נותנים במה לאמנים גדולים וחדשים כאחד מכל צבעי הקשת. הדמויות הנשיות מעצבות את העשייה של האוויטה, תערוכות, קליפים הופעות חיות ועוד. למעשה, הכינוס הראשון לקידום ולהעצמת נושא הנשים בקהילה היה יוזמה של רעות נגר, עמי יחזקאל ושי רוקח מאוויטה, ביחד עם מובילות דעת קהל בחיי הלילה הנשי ונערך באוויטה עצמה. בעקבות הכינוס הזה שנערך אצלנו בבית, נבחר נושא הנשים בקהילה, המוביל את המצעד השנה.

 

"ב-2015 הפקנו שני קליפים, 'מלכת השושנים' בביצוע של עדן בן זקן שהפך ללהיט אדיר שמייצג את המנון הגאווה של אוויטה באירועי מסיבת הוואטרפארק, השיר הנוסף שהפקנו היה שיר רשמי עם עיריית תל אביב בשיתוף אמיר פיי גוטמן ויואב ארנון. הקליפ נתן דגש על הנושא שנבחר - נראות טראנסית.

 

"כשיצירה עולה לאוויר היא תמיד נתונה לאינטרפרטציה ואנחנו מבינים את זה והביקורת לגיטימית. אנחנו הקהילה ואין במטרתנו לזלזל ולפגוע, אנחנו מאוד נגישים לדיון מגדרי ולשיח בנושא. כל העשייה שלנו נעשת באהבה גדולה לקהילה".

 

תגובת עיריית תל אביב טרם נתקבלה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך קליפ הגאווה של אוויטה
מומלצים