הירושה של יעלון: שיפור התנאים לפלסטינים במעברים
רגע לפני שיפנה את משרד הביטחון לאביגדור ליברמן, הודיע משה יעלון כי גיבש תוכנית בתיאום עם שר האוצר שמיועדת "להגדיל את מספר העובדים הפלסטינים שיעברו במעברים, תוך שיפור התנאים בהם ועמידה ביעדי איכות ושירות". העלות: 300 מיליון שקל
אחרי ההדחה: שר הביטחון היוצא משה יעלון הודיע הערב (יום ה') על השלמת גיבוש תוכנית לשיפור התנאים לפלסטינים במחסומים ביהודה ושומרון. יישומה צפוי להתחיל ב-2017, למשך שלוש שנים.
מלשכתו של שר הביטחון היוצא יעלון נמסר לפנות ערב: "צוותים של משרד הביטחון ורשות המעברים, משרד האוצר ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, בהובלת שר הביטחון ושר האוצר משה כחלון, גיבשו בחודשים האחרונים במשותף תוכנית דו-שנתית לשדרוג המעברים באיו"ש.
"התוכנית מיועדת להגדיל את מספר העובדים הפלסטינים שיעברו במעברים, תוך שיפור התנאים בהם ועמידה ביעדי איכות ושירות. בנוסף יגדילו את כמות הסחורות במעברים הרלוונטיים בכ-30 אחוז.
"זמני ההמתנה במעברי הפועלים יופחתו בשיעור של 50-30 אחוז. כל זאת תוך שדרוג הרמה הטכנולוגית של האמצעים המצויים במעברים. התוכנית היא בהיקף של 300 מיליון שקל ממקורות המנהל האזרחי המיועדים לאזור. מימוש התוכנית ילווה על ידי צוות היגוי של משרדי הביטחון והאוצר".
מדובר בתוכנית הגדולה ביותר בעשור האחרון לשיפור המעברים לפלסטינים מאיו"ש לישראל, וביצועה ייפרס על פני שלוש שנים החל מ-2017. זאת באמצעות מתאם פעולות הממשלה בשטחים. שדרוג המעברים יכלול את כל מעברי האדם והסחורות ביו"ש, בהם מעברי תרקומיא, בית"ר, רחל, קלנדיה, אייל, אפרים ועוד.
מדובר בחלק מתוכנית כוללת שהוביל יעלון לשיפור מצבה הכלכלי של האוכלוסייה הפלסטינית, ובה בין השאר הגדלה של כ-30 אלף אישורי תעסוקה.
בין השאר מתכננים להוסיף שרוולי בידוק במעברים כדי לצמצם את שעות ההמתנה לפועלים הפלסטינים ואמצעי בידוק ביומטריים נוספים מלבד טביעות אצבע, גם זיהוי פנים באופן שיזרז הבידוק וישפר את המענה הביטחוני במעברים. המהלכים יבוצעו בשני צדי המעברים, ויכללו תוספת של סככות, מתקני מים ומגרשי חניה לפלסטינים.
ההודעה מתפרסמת כיממה לאחר הדרמה הפוליטית שעיקרה הדחתו של יעלון ממשרד הביטחון לטובת יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן.
אמש הודיע נתניהו ליעלון כי הציע את תיק הביטחון לליברמן. אחת האופציות שנתניהו בוחן היא להציע את תיק החוץ שבידיו ליעלון. השבועות האחרונים התאפיינו במערכת יחסים מתוחה בין ראש הממשלה לשר הביטחון לאחר נאומו של סגן הרמטכ"ל יאיר גולן ביום השואה. יעלון גיבה את גולן, אך נתניהו מתח עליו ביקורת. המתיחות הגיעה לשיא ביום ראשון בערב כשיעלון נשא נאום בפני קצינים בכירים בקריה וקרא להם להמשיך להביע את דעתם. "המשיכו לומר את אשר על לבכם. עשו זאת גם אם הדברים אינם חלק מהזרם המרכזי, ואף אם הם חולקים על רעיונות ועמדות שהפיקוד הבכיר או הדרג המדיני אימצו", אמר יעלון.
בעקבות הנאום זימן נתניהו את יעלון לשיחה ביום שלמחרת. בסיומה פרסמו השניים הודעה משותפת: "השניים ליבנו ביניהם את הדברים. אין ערעור, ולא היה כזה, על כך שהצבא כפוף לדרג המדיני והקצינים חופשיים להביע את דעתם בפורומים הרלוונטיים".
בתוך כך, נתניהו התקשר היום ליעלון ואמר לו כי ההסכם עם ישראל ביתנו עדיין לא סגור, "אין שם חדש", אמר נתניהו, "אל תתייחס לפרסומים".