נתניהו עונה ליעלון: בלי שהייתי לוקח ממנו את תיק הביטחון לא היה "משבר אמון"
ראש הממשלה בהתייחסות ראשונה להודעת ההתפטרות של יעלון: "אני מצטער על כך, אם הוא לא היה מתבקש לעזוב את הביטחון, לא היה מתפתח מה שהוא קורא 'משבר אמון' בינינו", אמר נתניהו שהשאיר את הדלת פתוחה להרצוג והמחנה הציוני. אהוד ברק: "ממשלת ישראל נדבקה בניצני פאשיזם"
נתניהו עונה ליעלון: "אני מניח שאם בוגי יעלון לא היה מתבקש לעזוב את משרד הביטחון ולעבור למשרד החוץ, לא היה מתפתח מה שהוא קורא 'משבר האמון ביננו' – והוא לא היה מתפטר", כך הגיב בצהריים (ו') ראש הממשלה בנימין נתניהו להודעתו של שר הביטחון משה יעלון כי הוא מתפטר מהממשלה ומהכנסת ופורש מהחיים הפוליטיים.
הערב (יום ו') התראיין ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק לאילה חסון בערוץ 10 ותקף גם הוא את הדחת יעלון. "בניגוד למה שמספרים לנו, שהוא גילה את חוסר האמון רק כאשר הודיעו לו שלוקחים ממנו את תפקיד שר הביטחון", אמר ברק, "כל התנהגותו של בוגי מאז פרשת החייל היורה, לאורך הגיבוי שהוא נתן לרמטכ"ל - בקשר לעובדה שאין מקום להוריד מחסנית על ילדה בת 12 עם מספריים ואח"כ לסגן הרמטכ"ל בקשר להתבטאויותיו, ובעיקר אמירתו במוצאי יום העצמאות שקציני צה"ל חייבים להיות מסוגלים לומר את דעתם על נושאים שעל הפרק, כמובן לא על עניינים פוליטיים ומפלגתיים. העובדה שהגיבוי הזה שהוא נתן לערכי מדינת ישראל, לערכי צה"ל, לערכי מגילת העצמאות הם שהביאו לפיטורו - פעם נוספת מטילים סימן שאלה כבד על שיקול דעתה של ההנהגה במדינת ישראל ועל הלוך הרוח שבתוכו היא נתונה".
ברק הוסיף: "ממשלת ישראל נדבקה בניצנים של פאשיזם".
"אני מצטער על החלטתו של בוגי יעלון", אמר קודם לכן נתניהו. "אני חושב שהוא היה צריך להמשיך להיות שותף מלא בהנהגת המדינה בתפקיד שר החוץ. אני מבקש להודות לו על שנות שירותו בצה"ל ובמערכת הביטחון. אני מעריך מאוד את שיתוף הפעולה בינינו, לילות כימים, למען ביטחון ישראל – כולל במבצע צוק איתן".
נתניהו המשיך ואמר: "השינוי בחלוקת התיקים לא נבע ממשבר אמון ביננו, הוא נבע מן הצורך להרחיב את הממשלה, וזאת כדי להביא יציבות למדינת ישראל מול אתגרים גדולים שלפניה".
נתניהו שב על עמדתו כי הדרג הצבאי כפוף לדרג המדיני ולא להיפך, רמז למחלוקת הקשה בינו לבין יעלון: "עכשיו אני מבקש להבהיר: צה"ל הוא צבא מוסרי. הוא שומר והוא ימשיך לשמור על ערכי המוסר הגבוהים ביותר – ובראשם טוהר הנשק. אין ולא תהיה על כך שום מחלוקת. צה"ל הוא גם צבא העם, ואני איתן בדעתי שצריך להמשיך לשמור את צה"ל מחוץ לפוליטיקה. הניסיון להכניס את צה"ל ומפקדיו לוויכוח פוליטי הוא פסול, הוא מסוכן לדמוקרטיה. בדמוקרטיה הדרג הצבאי כפוף לדרג המדיני – ולא להיפך".
נתניהו סיכם את דבריו ואמר: "הליכוד מאמין בדמוקרטיה. הליכוד הוא תנועה לאומית ליברלית, תנועה שמחויבת לשמור על ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. הליכוד מבטא את הזרם המרכזי בעם, וככזה הוא מחויב לביטחון המדינה ולחתירה לשלום. פניה של הממשלה לשלום. יש הזדמנויות בתחום המדיני, בייחוד בגלל התפתחויות מסוימות באזור שאני אישית שוקד עליהן ללא הרף. לכן עשיתי מאמץ גדול לצרף את המחנה הציוני לממשלה. ועל כן אני משאיר באופן הרציני ביותר את הדלת פתוחה להצטרפות זאת, הצטרפות שתעשה רק טוב למדינת ישראל".
יו"ר האופוזיציה והמחנה הציוני, יצחק הרצוג, הגיב להתפתחויות וכתב בפייסבוק כי "נתניהו לומד בדרך הקשה להתמודד עם מנהיגים שאומרים לו - 'עד כאן!' לפני שלושה ימים היינו אנחנו אלו ששמו קו אדום לניסיון לסגור הסכם ללא חתימה, ואמרנו לו 'עד כאן!', אמש אורלי לוי והיום בוגי יעלון, עמיתו לסיירת מטכ"ל, לתנועה ולממשלה שאמר לו: 'עד כאן!'".
"מדינת ישראל זקוקה לממשלה שמונהגת על ידי אנשים אחראיים, שקולים וקרי רוח, בעוד שנתניהו הופך עצמו כעת למזכיר הממשלה של הימין הקיצוני של אביגדור נפתלי וסמוטריץ'. אני חוזר על קריאתי מאמש למשה (בוגי) יעלון וגם לאורלי לוי להצטרף למחנה הציוני, מחנה פוליטי מרכזי שייסדתי יחד עם ציפי לבני, שהיתה מבכירות הליכוד וחוותה את אותם הדברים שדיבר עליהם יעלון למחנה שפוי מרכזי ודמוקרטי", הוסיף הרצוג.
"לא מוכן להקריב ביטחון ישראל משיקולים פוליטיים"
בהודעת ההתפטרות שפרסם הבוקר יעלון נכתב כי הוא החליט על המהלך בשל "התנהלותו של נתניהו וחוסר האמון בו". בהצהרה שנשא בקריה בתל אביב בצהריים אמר יעלון: "אין לי כוונה לעזוב את החיים הפוליטיים והציבוריים ועוד אשוב להתמודד על ההנהגה".
"בכל תפקידיי ראיתי שליחות ולא הייתי מוכן להקריב את ביטחונה של ישראל משיקולים פוליטיים. עבדתי בהרמוניה עם ראש הממשלה למשך תקופה ארוכה ובעיקר בצוק איתן, אך לצערי הרב מצאתי את עצמי במחלוקות קשות עם ראש הממשלה בסוגיות ערכיות עם מספר שרים וחברי כנסת", הסביר.
"נאבקתי בכול כוחי נגד תופעות של הקצנה, אלימות וגזענות בחברה הישראלית, המאיימות על חוסנה ומחלחלות גם לצה"ל וכבר פוגעות בו", המשיך יעלון ופנה לדבר על הנעשה במפלגתו, הליכוד. "ככלל, החברה הישראלית היא חברה בריאה, והרוב בה שפוי וחותר למדינה יהודית, דמוקרטית וליברלית. מדינה המקבלת כל אדם באשר הוא אדם, ללא הבדל דת, גזע, מין, מוצא עדתי או נטייה מינית. אבל לצערי הרב השתלטו על ישראל, וגם על תנועת הליכוד, גורמים קיצוניים ומסוכנים, המטלטלים את הבית ומאיימים לפגוע ביושביו. זו לא תנועת הליכוד שהצטרפתי אליה - הליכוד של זאב ז'בוטינסקי ומנחם בגין - ומן הראוי שהרוב המכריע של מצביעי הליכוד, ציבור שפוי, ממלכתי ואחראי, יבין את עומק השבר ואת הרוח המתלהמת שמשתלטת על התנועה".
שר הביטחון המתפטר המשיך: "לדאבון הלב, פוליטיקאים בכירים במדינה בחרו בדרך של שיסוי והפרדה בין חלקי החברה הישראלית, במקום לאחד ולחבר. בלתי נסבל בעיניי שנהיה מפולגים בינינו מטעמים של ציניות ותאוות שליטה, והבעתי לא אחת את דעתי בנושא, מתוך דאגה כנה לעתידה של החברה בישראל ולעתידם של הדורות הבאים. תפקידה של מנהיגות הוא להוביל באופן ערכי, על פי מצפן ולעיתים בניגוד לרוח הנושבת. להתוות דרך ולא להיסחף ולהיגרר מטעמים אלקטורליים ובעקבות סקרי דעת קהל, ולא לנהל או להסכים לשיח מופקר וחסר אחריות".