שתף קטע נבחר
 

קולטים את הענף: טקוואנדו בריו 2016

לענפי קרב כמו היאבקות וג'ודו יש היסטוריה אולימפית עשירה, אבל אותנו הרבה יותר מלהיבה "דרך החיים של הבעיטה והאגרוף", או איך שהקוריאנים מכנים זאת: טקוואנדו. הכירו את הענף היחיד באולימפיאדה שבו רבע מהמשתתפים חוזרים הביתה עם מדליה

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: סידני 2000.

מספר אולימפיאדות: 4.

מתי נכנסו נשים: סידני 2000.

 

על רגל אחת

בתרגום חופשי מקוריאנית, פירוש המילה טקוואנדו הוא "דרך הבעיטה והאגרוף", ואין דרך טובה יותר להגדיר את מה שקורה בקרב. עם כל הכבוד להתגוששויות הלעיתים-מייגעות של הג'ודו ובעיקר ההיאבקות, בטקוואנדו הקרבות דינמיים בהרבה וכוללים גם מהלכים מלהיבים הדורשים גמישות ואתלטיות. בעיטות מסובבות לראש, למשל, הן חלק מהשגרה.

 

הענף התפתח מתורות לחימה קוריאניות עתיקות וקיבל את צורתו בשנות ה-50 של המאה ה-20. בסיאול 1988, נכנס הטקוואנדו לתוכנית כענף ראווה ובשל הפופולריות שלו, צורף גם לתוכנית הרשמית בסידני 2000.

 

טאקונדו במשחקים האולימפיים רק מסידני 2000 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טאקונדו במשחקים האולימפיים רק מסידני 2000(צילום: רויטרס)

 

יחסית לענפי ספורט אחרים שבנויים בשיטת נוקאאוט (ג'ודו, סיוף או טניס למשל), ללוחמי טקוואנדו המצליחים להגיע למשחקים האולימפיים, יש סיכוי גבוה במיוחד לזכות במדליה אולימפית. רק 16 מתחרים מגיעים בסופו של דבר לתחרות בכל משקל, כלומר ניצחון אחד - ואתה ברבע הגמר. ואם זה לא מספיק, יש אפילו בית תנחומים, שדרכו משיגים מדליית ארד נוספת. במילים אחרות: רבע מהמשתתפים יסיימו את התחרות עם מדליה. שווה.

 

משך הקרב הוא שלושה סיבובים בני שתי דקות, על מזרן ששטחו 8X8 מטרים. בבעיטה מותר לפגוע בכל חלקי הגוף מלבד באזור מתחת לחגורה ומאחורי הגוף. עם אגרוף מותר לפגוע רק במגן הגוף. כל פגיעה מעניקה ניקוד שונה – ככל שהפגיעה רצינית יותר, הניקוד גבוה יותר. המתחרים לובשיםמגיני גוף ומגיני ראש אלקטרונים הרגישים למגע, וקיים מכשור אלקטרוני שדרכו ניתן לבחון את מיקומי המכות והעוצמה. כמו באיגרוף, ניתן לנצח בנוקאאוט, אם היריב סופג מכה קטלנית במיוחד המונעת ממנו להמשיך.

 

המאמן יכול לערער על החלטות שופטים באמצעות הרמת כרטיס בצבע של הספורטאי שלו ולבקש ששופט מיוחד יבדוק את הערעור באמצעות צפייה מידית בהילוך החוזר של האירוע (VIDEO REPLAY), בדיקת הערעור וקבלת ההחלטה על הערעור מתבצעת במקום ובמידה והערעור מתקבל מבוצע תיקון לפני שהקרב מתחדש. לא ניתן לערער על ניקוד של המערכות האלקטרוניות.

 

בעיטה לראש בטאקוונדו שווה 3 נקודות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בעיטה לראש בטאקוונדו שווה 3 נקודות(צילום: gettyimages)

 

המטרה: להשיג נוקאאוט או ניקוד גבוה יותר מהיריב.

החוקים:

שיטת הניקוד: בעיטה (פגיעה נחשבת רק עם החלק שמתחת לקרסול) או אגרוף למגן הגוף שווים נקודה אחת. בעיטה מסובבת למגן גוף – 2 נקודות, בעיטה מסובבת למגן 3 נקודות ובעיטה לראש – 4 נקודות.

שובר שוויון: במקרה של שוויון נקודות בסיום הזמן החוקי, מוכרע הקרב ב"ניקוד זהב" (על המונח "מוות פתאומי" נוותר הפעם) – הראשון שמשיג נקודה בסיבוב הנוסף מנצח. אם אף מתחרה לא הצליח להשיג ניקוד בהארכה, השופטים קובעים את המנצח לפי השליטה שלו בקרב.

ראו הוזהרתם: עבירות כמו נפילה, מכה מתחת לחגורה, מכה עם היד לראש, הפלת היריב או יציאה מהזירה גוררות אזהרה. שתי אזהרות מביאות לתוספת נקודה אחת ליריב, 10 אזהרות (תוספת 5 נקודות ליריב) גורמת להפסד אוטומטי בשל ענישה..

דוז פואה: יתרון 12 נקודות בסיום הסיבוב השני או בכל שלב בסיבוב השלישי, מביא לניצחון אוטומטי.

 

המעצמות הגדולות

מולדת הענף היא גם הכוכבת הגדולה. דרום-קוריאה זכתה ב-10 מדליות זהב מתוך ה-32 שחולקו עד היום, הרבה לפני סין שבמקום השני (5).

 

הדרום-קוריאני מחזיקים את רוב מדליות הזהב האולימפיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדרום-קוריאני מחזיקים את רוב מדליות הזהב האולימפיים(צילום: AFP)

 

לוחמי הטקוואנדו הגדולים

שני הלוחמים המצטיינים בתולדות האולימפיאדות דווקא אינם קוריאנים. האיראני האדי סאיי זכה בזהב באתונה 2004 במשקל 68 ק"ג, וכעבור 4 שנים בבייג'ינג השמין מנחת עם עוד זהב בקטגוריה כבדה יותר, 80 ק"ג. כל זה, בנוסף לארד בסידני 2000 ולשתי זכיות באליפות העולם. האמריקני סטיבן לופז, בן למשפחת לוחמי טקוואנדו, הצליח לזכות בזהב בסידני ובאתונה, ובבייג'ינג הסתפק במדליית הארד. אחיו מארק חזר מבייג'ינג עם מדליית כסף ואחותו דיאנה עם ארד. בנוסף, סטיבן גם הוכתר 5 פעמים כאלוף עולם.

 

תחרויות הטקוואנדו בריו 2016

תאריכים: 17 עד 20 באוגוסט.

מקום: קריוקה ארנה 3.

מספר משתתפים: 128 (64 גברים, 64 נשים).

מספר תחרויות הגברים: 4 (58 ק"ג, 68 ק"ג, 80 ק"ג, 80+ ק"ג).

מספר תחרויות הנשים: 4 (49 ק"ג, 57 ק"ג, 67 ק"ג, 67+ ק"ג).

 

מבנה התחרויות

כאמור, בכל משקל מתמודדים 16 לוחמים בלבד, בשיטת נוקאאוט. כל מי שהפסיד לאחד משני הפיינאליסטים מקבל הזדמנות נוספת בבית התנחומים, שמתקיים גם הוא בשיטת נוקאאוט. שני המנצחים בבית התנחומים מתמודדים עם שני מפסידי חצי הגמר על שתי מדליות הארד.

 

מאיה ערוסי. הנציגה הראשונה של ישראל באולימפיאדה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאיה ערוסי. הנציגה הראשונה של ישראל באולימפיאדה(צילום: רויטרס)

 

הזווית הישראלית

מאיה ערוסי (אתונה 2004) ובת-אל גטרר (בבייג'ינג 2008) ייצגו אותנו בעבר, אבל שתיהן הפסידו כבר בסיבוב הראשון. הטקוואנדו הוגדר בשנים האחרונות כענף מועדף על ידי הוועד האולימפי, מה שלא עזר לו לשלוח אף נציג ללונדון 2012. הישג השיא של הטקוואנדו הישראלי: מדליית הזהב של גטרר באליפות אירופה

2010. בריו יהיה לראשונה בריו בתחרות הגברים, שם יופיע סגן אלוף אירופה לשנה זו, רון אטיאס (58 ק"ג).


פורסם לראשונה 07/06/2016 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים