שתף קטע נבחר
 

קולטים את הענף: טניס בריו 2016

תשכחו מהימים שבהם המשחקים האולימפיים היו תקועים לטניסאים כמו מחבט בגרון. על המשטחים הקשים בריו, השחקנים הבכירים ייתנו את כל מה שיש להם, במיוחד נובאק ג'וקוביץ' שהפסיד בשתי האולימפיאדות הקודמות בחצי הגמר

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: אתונה 1896 (הופסק לאחר פריז 1924 וחזר בלוס אנג'לס 1984).

מספר אולימפיאדות: 16.

מתי נכנסו נשים: פריז 1900.

 

על רגל אחת

אם בעבר הטורניר האולימפי היה תקוע לטניסאים כמו מחבט בגרון במהלך עונה עמוסה, ורובם לא התייחסו אליו ברצינות, הרי שבאולימפיאדות האחרונות העניק הטורניר ניקוד. זה לא המצב הפעם. ההחלטה שלא להעניק נקודות דירוג גרמה לשחקנים ושחקניות רבים לוותר עליו, כשחלקם תולים את ההיעדרות ממנו בנגיף הזיקה. תומאס ברדיך, מילוש ראוניץ' וסימונה האלפ מופיעים ברשימת השמות הארוכה שלא יגיעו לברזיל הכוללת גם את רוג'ר פדרר הפצוע. בניגוד אליהם, נובאק ג'וקוביץ', אנדי מארי, רפאל נדאל, סרינה וויליאמס ואנג'ליק קרבר יהיו גם יהיו.

 

ווימבלדון ארח את תחרויות הטניס ב-2012 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ווימבלדון ארח את תחרויות הטניס ב-2012(צילום: gettyimages)

 

הטניס בגלגולו המודרני התפתח באנגליה במאה ה-19 והפך לפופולרי במהירות עצומה. שלושה מטורנירי הגראנד-סלאם (ווימבלדון, רולאן גארוס ואליפות ארה"ב הפתוחה) נוסדו עוד לפני חידוש המשחקים האולימפיים ב-1896 (אליפות אוסטרליה הפתוחה הצטרפה ב-1905). תוסיפו לכך את העובדה שהטניס האולימפי יצא לפגרה של 60 שנה – מפריז 1924 עד לוס אנג'לס 1984 – ותבינו עוד יותר למה טורניר הטניס באולימפיאדה הוא מעין מקבילה של טורניר הכדורגל האולימפי מבחינת העניין.

 

אבל זו, כאמור, נחלת העבר. ההווה מבטיח את טורניר הטניס האולימפי האיכותי והמסקרן אי פעם, עם ארבעה טניסאים שינסו לעמוד בראש הפודיום. את הגיבורים הראשיים בהצגה כולנו מכירים בעל-פה: הסרבי הכל-יכול נובאק ג'וקוביץ', האלוף הספרדי מבייג'ינג רפאל נדאל, הבריטי אנדי מארי שסחב על גבו אומה שלמה ב-2012, ובעיקר רוג'ר פדרר, האיש שכבר השיג הכל בקריירה שלו, חוץ מדבר אחד: זהב אולימפי בטורניר היחידים. הזהב שלקח עם חברו השווייצרי סטניסלאס ואוורינקה בטורניר הזוגות ב-2008 הוא קישוט נחמד, אבל "פדרר אקספרס" תמיד אמר שהחלום שלו הוא זהב אולימפי ב-2016, לפני הפרישה הקרבה.

 

אנדי מארי. ישמור על התואר? (צילום: AP) (צילום: AP)
אנדי מארי. ישמור על התואר?(צילום: AP)

 

המטרה: להגיע ראשון לשתי מערכות.

החוקים: תרשו לנו לחסוך מכם (ומאיתנו) את החוקים של אחד מענפי הספורט הפופולריים בעולם. רק נציין שרשימת הנוסעים ללונדון נסגרת ב-11 ביוני. לטורנירי היחידים והיחידות שבהם משתתפים 64 טניסאים ו-64 טניסאיות יעפילו אוטומטית 56 הראשונים והראשונות בדירוג העולמי נכון ל-11 ביוני. ישנה הגבלה לארבעה טניסאים מכל מדינה. 6 כרטיסים נוספים יחולקו ע"י התאחדות הטניס הבינלאומית כוויילד קארדס בהתאם לשיקולי גיוון מדינות, ושני כרטיסים נוספים יוענקו כצ'ופר למדינות קטנות. לטורניר הזוגות (32 זוגות) מעפילים 24 הזוגות הבכירים, פלוס 8 זוגות שנקבעים ע"י ההתאחדות הבינ"ל.

 

המעצמות הגדולות

עם 32 זכיות בגביע דייויס ו-17 בגביע הפדרציה (מקום ראשון בשניהם), ארה"ב היא מעצמת הטניס הבולטת לאורך השנים. גם בטבלת המדליות האולימפיות האמריקנים מדורגים ראשונים, לפני בריטניה (שמרבית המדליות שלה הגיעו בעידן הפרה-היסטורי של הטניס האולימפי). עם זאת, בשנים האחרונות ספרד (בגברים) ורוסיה (נשים) הן הכוח המוביל, עם המספר הגדול ביותר של טניסאים וטניסאיות במאייה הראשונה בעולם.

 

הרוסיות ורה זבונארבה, אלנה דמנטייבה ודינארה סאפינה על הפודיום בבייג'ינג (AP) (צילום: AP) (צילום: AP)
הרוסיות ורה זבונארבה, אלנה דמנטייבה ודינארה סאפינה על הפודיום בבייג'ינג (AP)

 

הטניסאים הגדולים

צריך שתי אצבעות כדי למנות את הטניסאים האגדיים שזכו בזהב אולימפי בטורניר היחידים לגברים מאז חזרת הטניס ב-1988: אנדרה אגאסי (1996) ורפאל נדאל. זהו. יתר הזוכים היו שחקנים טובים, אפילו מצוינים, אבל לא יותר מכך. עם כל הכבוד לאלופים כמו מארק רוסה השווייצרי, ניקולאס מאסו הצ'יליאני ואפילו אנדי מארי, נראה שהם זכו בעיקר בגלל זלזול מסוים של שחקני הצמרת. שמות בולטים שלקחו מדליית ארד היו נובאק ג'וקוביץ' ב-2008, סטפן אדברג ב-1988 וגוראן איבניסביץ' ב-1992.

 

אצל הנשים, אין טענות: כל הזוכות מ-1988 עד 2008 היו תותחיות אחת אחת: שטפי גראף, ג'ניפר קפריאטי, לינדזי דבנפורט, ונוס וויליאמס, ז'וסטין הנין ואלנה דמנטייבה. מלבד הרוסייה, כל האחרות דורגו 1 בעולם. בזוגות, ונוס וסרינה זכו פעמיים בזהב. אגב, הזהב של גראף בסיאול 1988 היה חלק מעונת הטניס הגדולה בהיסטוריה, שבה זכתה הגרמנייה גם בכל ארבעת טורנירי הגראנד-סלאם, וההישג זכה לכינוי המוזהב: "גולדן גראנד-סלאם". התואר לנשים לפני ארבע שנים הלך לסרינה וויליאמס שגברה בגמר על מריה שראפובה (שעברה בדרך את שחר פאר).

 

האלוף האולימפי מ-96, אנדרה אגאסי  (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
האלוף האולימפי מ-96, אנדרה אגאסי (צילום: איי פי)

 

טורניר הטניס בריו 2016

תאריכים: 6 עד 14 באוגוסט.

מקום: מרכז הטניס האולימפי בריו.

מספר משתתפים: 64 גברים יחידים, 64 נשים יחידות, 32 זוגות גברים, 32 זוגות נשים.

תחרויות: 5 (גברים – יחידים וזוגות, נשים – יחידות וזוגות, וטורניר הזוגות המעורבים שחוזר לראשונה מאז 1924).

מבנה התחרויות: טורניר בשיטת נוקאאוט. המפסידים בחצי הגמר ישחקו על מדליית הארד. כל המשחקים בכל הטורנירים ייערכו בשיטת הטוב משלוש מערכות, מלבד גמר הגברים ליחידים, שישוחק כמו בגראנד-סלאם בשיטת הטוב מחמש. בטורניר הזוגות המעורבים, משחק שיגיע לשוויון 1:1 במערכות יוכרע בטיי-ברייק עד 10 נקודות.

 

הזווית הישראלית

תשעה טניסאים ייצגו את ישראל באולימפיאדות לאורך השנים. ביחידים, עמוס מנסדורף חתום על הישג השיא: שמינית גמר ב-1988. בזוגות, אנדי רם ויוני ארליך הודחו ברבע הגמר באתונה 2004. כעבור ארבע שנים נסעו אנדיוני לבייג'ינג כאחת התקוות הגדולות של ישראל למדליה, אחרי שזכו באליפות אוסטרליה, אבל המדורגים 3 בטורניר עפו כבר בסיבוב הראשון.

 

ב-2012, 'אנדיוני' הגיעו שוב לרבע הגמר, לאחר שגברו בדרך על השוויצרים רוג'ר פדרר וסטן ואוורינקה, אך נעצרו על ידי האחים בוב ומייק בראיין. בריו, יחזור נציג גברים, כשדודי סלע יעשה את הופעת הבכורה שלו באולימפיאדה.


פורסם לראשונה 07/06/2016 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים