שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

מחאת צעירים בירדן: "מובטלים, בואו נתאבד"

חמישה צעירים שניסו לשים קץ לחייהם בגלל הייאוש ממשבר התעסוקה הסעירו את ירדן. בעקבות המקרה הוקמה קבוצת פייסבוק שקוראת ל"התאבדות קולקטיבית מול בניין הממשלה" ועוררה את זעם השלטון

"מובטלים, אתה מוזמנים להתאבדות המונית". זו הייתה לשון הכותרת החריגה של אירוע שהשיקה ברשתות החברתיות קבוצת צעירים מובטלים עם תואר ראשון, במחאה על המצב הכלכלי הקשה בממלכה ההאשמית והמחסור במקומות עבודה.

 

בפרטי האירוע, שמצא את דרכו לתקשורת הערבית והירדנית, כתבו העומדים מאחוריו: "הקריאה הזו מגיעה בשל ההזנחה הממשלתית והניצול של בעלי מקומות העבודה, בגלל הניהול הלקוי של הכלכלה וכי אנחנו, שנמצאים בראשית חיינו, לא יכולים להביא לידי ביטוי את הכישורים שלנו".

 

הצעירים סיפרו כי עקב הייאוש ואחרי התייעצויות הם החליטו להודיע על "התאבדות קולקטיבית" כדי למשוך תשומת לב למצוקתם. ב-29 במאי, בשעות בצהריים, הם יתאספו מול בניין הממשלה. בעקבות ההדים לאירוע הם נאלצו להבהיר: "אנחנו בעד קדושת החיים. בהפגנה נתלה בובה שמייצגת את החלומות והיכולות שלנו, וגם את ההזנחה שאנחנו מקבלים מהסקטור הממשלתי והפרטי".

 

אך נראה שההבהרה לא ממש עזרה. כמה ימים אחר כך האירוע נעלם מהרשתות החברתיות. לפי אחד מכלי התקשורת הנהלת פייסבוק סגרה את דף הפייסבוק כיוון שמנהליו עברו על חוקי הרשת החברתית והסיתו לרצח ולהתאבדות.

 

לא מן הנמנע כי גם לשלטונות בירדן יש קשר ל"העלמת" ההפגנה. בימים האחרונים מנעו מנגנוני הביטחון מחמשה צעירים ירדנים לשים קיץ לחייהם בקפיצה מבניין בעמאן. האירוע עורר סערה גדולה בירדן, והצעירים טענו בחקירה שהתכוונו להתאבד בגלל הייאוש מפתרון תעסוקתי. באחד האתרים ציטטו גורם בכיר במשרד הפנים שאיים להטיל עונשים בהתאם לחוק למי שקורא להתאבדות המונית.

 

ניסיון ההתאבדות של החמישה הוביל לפתיחת דף הפייסבוק ועורר תגובות נסערות בירדן. אחת התגובות הבולטות הייתה של ראש הממשלה לשעבר, סמיר א-ריפאעי, שכתב בטוויטר: "חמישה צעירים מנסים

להתאבד אחרי שאיבדו תקווה למצוא עבודה מכובדת. עלינו להשמיע זעקה ולמקד את המאמצים סביב נושא אחד: אבטלה".

 

חשוב לומר שבאיסלאם עושים הבחנה ברורה בין התאבדות למות קדושים, ואקט של התאבדות שלא למען האל נחשב למגונה ואסור. בשנים האחרונות, לאור הקשיים הכלכליים במדינות ערב, נראה כי יותר ויותר אנשים שולחים יד בנפשם כמפלט למצבם הקשה. הדבר נכון גם לירדן, שלא חוותה באופן ממשי את האביב הערבי לפני חמש שנים. נתונים לא רשמיים מצביעים על עלייה גם במקרי ההתאבדות וגם בניסיונות ההתאבדות.

 

לפני כמה ימים פרסם הבנק המרכזי כי שיעור האבטלה בממלכה עלה ל-14.6% ברבעון הראשון של 2016. מדובר בנתון הגבוה ביותר לאותה תקופה משנת 2006, אז עמד שיעור האבטלה על 14.4%. כאן יש לציין שנחשול הפליטים שהגיע מסוריה בשנים האחרונות מכביד מאוד על הכלכלה הקטנה במזרח התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים