כל הדורות סביב המדורה - מחדשים את המסורת
"גם היום, בישראל 2016, אנחנו צריכים לשבת לפעמים יחד, לעצור את ריצת היום יום ולהסתכל על המציאות שלנו מזווית קצת אחרת. כי אנחנו לא יכולים להבין את המציאות העכשווית שלנו מבלי להבין את ההיסטוריה שלנו". ניר יששכר מציע לנצל את ל"ג בעומר לשיחה מסביב למדורה עם דור מייסדי המדינה ומזמין את כולם להצטרף אליו
אתה עומד מול אש המדורה ושואל את עצמך- מה לעזאזל קורה פה? למה אני מסריח מעשן, שורפות לי העיניים ותקועה לי בשיניים קליפה שרופה של תפוח אדמה? היום, יצוין בלוח השנה שלנו חג ל"ג בעומר. מדובר במועד האחרון והעדכני ביותר שנוסף ללוח השנה היהודי מסורתי. חג שאסף לתוכו מסורות שונות– החל מציון היום בו חדלה המגיפה שהרגה אלפים מתלמידיו של רבי עקיבא, ועד ליום הולדתו ופטירתו של רבי שמעון בר יוחאי.
עם עליית הציונות, חידשה התנועה הציונית את החג והחייתה אותו ברוחה. "הוא היה גיבור, הוא קרא לדרור", שרו ילדים מסביב למדורות על שמעון בר כוכבא, מנהיג המרד ברומאים במאה השנייה לספירה. אותן מדורות שהדליקו המורדים כדי לבשר על פרוץ המרד, הודלקו מחדש עם ראשית הציונות, כדי לבשר על התקומה היהודית במאה העשרים.
שנים לא רבות אחר כך, בשנת 1941, הפך ל"ג בעומר לתאריך הולדתו וייסודו של הפלמ"ח, ומדורות החג זכו למשמעות נוספת. איך כל זה קשור לחיינו כאן בישראל 2016? התחושה החזקה שאני מסתובב איתה, היא שהדור שלנו הולך ומאבד את המשמעות של היום החשוב וההיסטורי הזה
דווקא בהקשר הישראלי ציוני הזה, ל"ג בעומר הקרוב יהיה רלוונטי מתמיד. זאת לאור היעלמותו האיטית של "דור תש"ח" – אותם רבבות שהעפילו, התיישבו, בנו ולחמו למען הקמת מדינת ישראל. בשבוע שעבר במהלך חגיגות העצמאות חשבתי על האנשים האלה- בשבוע שעבר ציינו את יום הולדתה ה-68 של מדינתנו. מי שהיה בן 18 בעת מלחמת העצמאות, יהיה כבר בן 86 כיום.
"מדורה שלא רק חיממה את האוכל אלא חיממה את יושביה בחברה האנושית שהתכנסה סביבה"
תפסתי פתאום את השנים המעטות בלבד שנותרו לנו לשמוע ממקור ראשון את סיפוריהם של אותם לוחמים ולוחמות, מעפילים ומעפילות, מתיישבים ומתיישבות. חשבתי על סבא וסבתא שלי, מהם לא טרחתי לשמוע על סיפורם האישי. עד שהבנתי כמה זה חשוב כבר היה מאוחר מדי. במסגרת העבודה שלי בשנים האחרונות בפורום "קול הדורות", זכיתי לפגוש מאות אזרחים ותיקים אמיצים עם סיפור מדהים שיש להם לספר. המיזם הזה הולך להיות השופר של דור המייסדים עוד שנים רבות קדימה.
חוויה מלכדת, שתטפח ערכים משותפים של רעות ואהבת המולדת
כדי להבין אם מה שאנחנו עושים הולך בכיוון נכון, הלכתי לבקר נציגה מדור המייסדים. שמה חסידה פעיל, אישה מרשימה מאוד, כמעט בת 90. ישבתי איתה לשיחה של שלוש וחצי שעות. היא סיפרה לי עליה, ועל בעלה מאיר פעיל, שהיה מפקד בכיר בצה"ל וחבר כנסת, ונפטר בשנה האחרונה. חסידה סיפרה לי כיצד הכירה את מאיר בזמן שירותה הצבאי וגם על המדורות בפלמ"ח - מדורה שלא רק חיממה את האוכל אלא חיממה את יושביה בחברה האנושית שהתכנסה סביבה.
היא סיפרה איך יום אחרי יום שבו כל איש ואישה עסקו בנפרד בעבודה קשה של מי שייסד את המדינה, היה צורך בחוויה מלכדת, שתטפח ערכים משותפים של רעות ואהבת המולדת. בלי המדורה היה קשה להם להבין למה הם עושים את מה שהם עושים. המדורות נתנו להם הזדמנות להעלות נושאים שהיה קשה לדבר עליהם.
גם היום, בישראל 2016, אנחנו צריכים לשבת לפעמים יחד, לעצור את ריצת היום יום ולהסתכל על המציאות שלנו מזווית קצת אחרת. כי אנחנו לא יכולים להבין את המציאות העכשווית שלנו מבלי להבין את ההיסטוריה שלנו. אי אפשר להבין את המורכבות של השיח בין הימין לשמאל בישראל, מבלי להבין את השנאה ששררה בין אנשי ההגנה והפלמ"ח ובין אנשי הלח"י והאצ"ל.
אי אפשר להבין את השיח העדתי בין מזרחים לאשכנזים מבלי להבין את מצב העניינים בימי הקמת המדינה. לא שהדברים ייפתרו אם נדבר עם דור המייסדים, אבל לפחות נזכה לשמוע את הדברים ממקורם, ולקבל עליהם זווית ראייה נוספת, נקודת מבט בעלת משקל.
ובלי קשר לל"ג בעומר ולאלי, לא משנה מאיפה סבא או סבתא שלכם הגיעו, תדאגו לשבת איתם לשיחה. בין אם הם עלו מתימן ועיראק כמו סבא וסבתא שלי, או מפולין ופרס כמו הסבים והסבתות של אשתי- לדור המייסדים יש הזדמנות אחרונה לספר לנו את סיפור הקמת המדינה מהזווית האישית שלהם. לא מספרי ההיסטוריה, ולא רק מתיאורי גבורה או עדויות קרב.
ועם קשר לל"ג בעומר- מוזמנים להצטרף אלינו, לארגן קבוצה ולהדליק יחד מדורה בארצנו ובה לארח אחד מדור המייסדים.
ניר יששכר, בן 28, גר בלוד, יוזם פרויקט 'מסביב למדורה' ומנהל פורום 'קול הדורות'. "מסביב למדורה" – יתקיים בל"ג בעומר הקרוב, במסגרתו יספרו נציגי דור תש"ח את סיפורם האישי מימי הקמת המדינה, בעשרות מפגשים ברחבי הארץ. לפרטים נוספים: www.misavivla.com