השמאי הראשי: מחירי הדיור עלו ב-8% בשנה
הדירות ממשיכות להתייקר: ברבעון הראשון של 2016 רשמו המחירים עלייה של 1.6%, כאשר שיאנית העליות היא אילת עם 5%. ברמה השנתית רשמה הרצליה זינוק החד ביותר. מחיר דירת 4 חדרים בת"א מתקרב ל-3 מיליון שקל
מחירי הדירות ממשיכים לזנק, למרות ניסיונות שר האוצר, משה כחלון, לשנות את תמונת המצב עם תוכנית מחיר למשתכן: על פי נתוני השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים שפורסמו היום (א'), ברבעון הראשון של שנת 2016 עלה מחירן הממוצע של דירות בנות 4 חדרים ב-16 הערים המרכזיות בישראל ב-1.6%, והשלים עלייה שנתית של 8%.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
שכר הדירה בישראל זינק ב-65% מ-2008
"במקום קואליציות מדומיינות - שיבנו דירות"
מהים ועד הרי י-ם: השכונות החדשות בישראל
מהנתונים עולה כי ברמה הרבעונית, רשמה אילת את העלייה החדה ביותר (5%) - למחיר ממוצע של 1.097 מיליון שקל עבור דירה. המחיר הממוצע בתל-אביב עלה ברבעון הראשון של השנה בשיעור של 4% לרמה של 2.96 מיליון שקל. ברמה השנתית, רשמה הרצליה את זינוק המחירים הגדול ביותר, בשיעור של 14%, לרמה ממוצעת של 2.34 מיליון שקל לדירת 4 חדרים. תל-אביב רשמה עלייה שנתית של 8%.
4 ערים רשמו ירידת מחירים ברבעון הראשון של השנה - חולון, אשדוד, כפר סבא וחיפה - עם ירידה של 3%, 2%,2% ו-1% בהתאמה. את סטיית התקן הגדולה ביותר במחירים (כלומר הפערים בין הדירות הזולות ליקרות הם הגבוהים ביותר) רשמה תל-אביב עם שיעור של 36%.
צפו בריכוז המחירים ב-16 הערים הגדולות בישראל:
"תוכנית מחיר למשתכן עדיין לא משפיעה"
לפי השמאי הממשלתי, טל אלדרוטי, מחירי הדירות המשיכו לעלות ברבעון הנסקר, אך בשיעור מתון מזה שנצפה ברבעון הקודם. "על אף העובדה כי ראשוני הפרויקטים של תוכנית מחיר למשתכן מתחילים להראות אחיזה ושיווק לציבור הרחב, הרי שמדובר בניצנים ראשוניים בלבד, והשפעת התוכנית - ככל שחלה - טרם מצאה ביטוי ברבעון הנסקר".
לדבריו, הציבור עדיין פונה לביצוע עסקאות בדירות מגורים, וברבעון הנסקר ניכר גידול של כ-13% במספר עסקאות אלה, ביחס לרבעון הקודם. "ניתן להניח כי מבצעי העסקאות נמנים על החלק בציבור אשר אינו נופל בגדר הזכאים להשתתף בתוכנית מחיר למשתכן", אמר.
עוד עולה מהנתונים כי מלאי הדירות החדשות הבלתי מכורות נכון לחודש מרס 2016, עומד על כ-27 אלף יחידות דיור - ירידה של כ-4% ביחס למלאי ברבעון הקודם. כמו כן, ברבעון הראשון של 2016 היקף המשכנתאות שנטל הציבור עמד על כ-15 מיליארד שקל - עלייה של 1% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
לפי השמאי הממשלתי, קיימים משתנים נוספים בעלי השפעה על מחירי הדיור בישראל: רמת הציפיות הנמוכה לשינויים בשער הריבית הריאלי (ברבעון הנסקר נותרה ריבית בנק ישראל ברמתה הנמוכה - 0.10%), וכן זמינות ואמון הציבור לאפיקי השקעה אחרים.
פחות זוגות צעירים מצליחים לרכוש דירה - צפו בראיון באולפן ynet בעקבות דו"ח המצב החברתי שפרסם מרכז טאוב: