שתף קטע נבחר

הסיוע לדיור הציבורי: "מספיק רק כדי לשרוד"

אלפי זכאים עולים בדיור הציבורי, בהם קשישים וניצולי שואה, ממתינים מעל 3 חודשים למימוש התחייבות משרד הקליטה להגדיל את הסיוע בשכר דירה. קשיש הממתין לסיוע המוגדל: "רוצה לעבור לדירה בקומה נמוכה אבל אין מספיק כסף". משרד הקליטה: "העברת הכסף לזכאים תחל בימים הקרובים"

איפה הכסף? עשרות אלפי זכאים עולים של מערך הדיור הציבורי, בהם קשישים וניצולי שואה, ממתינים כבר יותר מ-3 חודשים למימוש ההתחייבות הממשלתית להעלאת הסיוע עבורם בשכר הדירה.

 

עוד על דיור ציבורי בערוץ הנדל"ן :

אושר חוק השקיפות בדיור הציבורי

דיירי דיור ציבורי? תקבלו מידע על הנחות

אושר: ריבית פחותה לזכאי משרד השיכון

 

בתחילת חודש פברואר האחרון הוציאו שרי האוצר, הקליטה והשיכון הודעה רשמית וחגיגית לתקשורת על השקת תוכנית בעלות של 47 מיליון שקל. במסגרת תוכנית זו, לראשונה זה 4 שנים יועלה הסיוע בשכר דירה ל-4,500 זכאי משרדי השיכון והקליטה הממתינים לדיור ציבורי. על פי ההודעה, כל זכאי הדיור הציבורי הממתינים לדירה יקבלו תוספת של בין 600 שקל לחודש ל-900 שקל לחודש רטרואקטיבית מינואר 2016. במשרדים הדגישו כי הסיוע המוגדל יינתן באופן מיידי.

 

אבל כרגיל, הבטחות לחוד ומעשים לחוד. אמנם מבדיקת ynet עולה כי משרדי האוצר והשיכון העבירו את הסיוע המוגדל לזכאי משרד השיכון בחודשיים האחרונים, אך בחלוף יותר מ-3 חודשים - סיוע זה טרם הועבר לעולים זכאי משרד הקליטה. בתגובה לפניית ynet אמרו במשרד הקליטה כי "לאור הצורך בתיאום מערכות מידע, העברת הכסף לזכאים תחל בימים הקרובים, רטרואקטיבית מינואר 2016".

 

בוריס קוגן (80), שעלה לישראל מטשקנט בירת אוזבקיסטן בשנת 1999, הוא אחד מבין עשרות אלפי הממתינים לקבלת הסיוע המוגדל בשכר דירה ממשרד הקליטה. "מחכים לראות מה אפשר לעשות", הוא אומר בשיחה עם ynet.

בוריס קוגן. "זה לא מספיק כסף - רק אוכל, חשמל, מים וגז. אחר כך לא נשאר לי בשביל כלום" (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
בוריס קוגן. "זה לא מספיק כסף - רק אוכל, חשמל, מים וגז. אחר כך לא נשאר לי בשביל כלום"(צילום: יריב כץ)

בלא שצבר זכויות פנסיה כלשהן בישראל, קוגן הוא קשיש ערירי המתגורר לבדו בראשון לציון ומתקיים מקצבת זקנה והשלמת הכנסה, בנוסף על הסיוע בשכר דירה. כל אלו מסתכמים בכ-3,900 שקל בחודש. "זה לא מספיק כסף - רק אוכל, חשמל, מים וגז. אחר כך לא נשאר לי בשביל כלום. זה לא לחיות - זה רק להתקיים כדי לשרוד".

 

"התקווה שלי היא שאני אקבל עוד עזרה כדי שאוכל לצאת מהמצב הזה. תחילה אמרו בתחילת השנה, אחר כך אמרו חודש מרס ועד עכשיו הכסף לא הגיע", מוסיף קוגן, "יש בירוקרטיה ואני מקווה שהמצב ישתנה. אני יכול לכעוס כמה שאני רוצה אבל בינתיים הכסף לא מגיע וזה לא עוזר".

 

קוגן, אגב, חולק דירה עם שותף ומשלם בכל חודש 1,550 שקל דמי שכירות. "אני גר בקומה רביעית וקשה לי לעלות במדרגות. אני רוצה לעבור - אבל אין לי כסף לדירה בקומה יותר נמוכה", הוא מוסיף בצער.

קוגן. "רוצה לעבור דירה - אבל אין לי כסף" (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
קוגן. "רוצה לעבור דירה - אבל אין לי כסף"(צילום: יריב כץ)

 

"הבטחות ללא כסף - הכל סרק"

בהודעה לתקשורת לפני 5 חודשים על מתן סיוע מוגדל בשכר דירה נכתב כי "אישור התוספת מאפשר למדינה לתת מענה טוב יותר לזכאי הדיור הציבורי, אשר בזמן המתנתם לקבלת דירה משלמים שכר דירה בשוק החופשי". מטרת המשרדים הייתה לתת מענה לעשרות אלפי זכאים לדיור הציבורי במציאות של מחסור בדירות, תור ארוך של ממתינים לקבלת דירה ומחירי שכירות הולכים ועולים.

הפגנה בעקבות משבר הדיור - ארכיון (צילום: עופמוטי קמחי) (צילום: עופמוטי קמחי)
הפגנה בעקבות משבר הדיור - ארכיון(צילום: עופמוטי קמחי)

שר העלייה והקליטה, זאב אלקין, הוסיף אז כי "אנחנו פועלים במספר דרכים להרחבת מלאי הדיור הציבורי לעולים כדי לצמצם את התור, אבל כל עוד שהתור הזה קיים, חובתנו לסייע בשכר הדירה למשפחות הזכאיות כמה שיותר. אני שמח שהצלחנו באופן תקדימי לשכנע את האוצר לתת תוספת תקציב ניכרת החל מהשנה הקרובה, כדי לקרב את הסיוע בשכר דירה שאנחנו נותנים לעלויות הריאליות של שכר דירה שכידוע גדלו בשנים האחרונות".

 

כמה ימים לאחר מכן, בהודעה שפרסם משרד הקליטה לציבורי יוצאי חבר העמים, נכתב כי הסיוע יועבר החל מחודש מרס לעשרות אלפי משפחות של עולים הזכאים לסיוע בשכר דירה. יצוין כי על פי נתוני המשרד, מדובר בלפחות 27 אלף משקי בית של עולים. בהודעה הוסבר עוד כי על העולים לפנות לחברות המשכנות כדי לבדוק את זכאותם לסיוע המוגדל, וכי זה יינתן רטרואקטיבית עבור התקופה שהחלה בינואר 2016.

 

אבל כאמור, הבטחות לחוד ומעשים לחוד. "אני מציע לשרי הממשלה להעביר את הכסף לפני שיוצאים בהודעות לתקשורת. שמענו מספיק הבטחות ללא הכסף - הכל סרק סרק סרק", אומר אלכס טנצר, פעיל חברתי וממובילי המאבק למען דיור ציבורי לעולים חדשים.

הפעיל החברתי אלכס טנצר. "מדובר באפליה קשה" (צילום: ליאוניד טקאץ) (צילום: ליאוניד טקאץ)
הפעיל החברתי אלכס טנצר. "מדובר באפליה קשה"(צילום: ליאוניד טקאץ)

טנצר תוהה מדוע קיבלו את הסיוע המוגדל זכאי משרד השיכון, בעוד שהעולים עדיין ממתינים. "מדובר באפליה קשה. יש עולים שמתו במשך החודשים האלו שבהם הם המתינו לקבלת הסיוע. רובם קשישים ללא פנסיה, בהם ניצולי שואה, שחיים בתנאים קשים ומתקיימים מהבטחת הכנסה, הם צריכים בכל חודש להוסיף מאות שקלים עבור דיור ובזמן הזה מוותרים על תרופות ומצטמצמים במזון", הוא טוען.

 

לדבריו, האפליה בסיוע בשכר הדירה בדיור הציבורי החלה בשנת 2012, כאשר זכאי משרד הקליטה קיבלו תוספת של אחוזים בודדים לעומת תוספת של מאות אחוזים שיקבלו זכאי משרד השיכון. "עכשיו כשנותנים גם להם מסתבר שהכסף פשוט לא עובר - כנראה שהעולים הקשישים ממשיכים להיות אזרחים סוג ב'", הוא טוען.

 

עוד בנושא משבר הדיור הציבורי - מוזמנים לצפות בראיון באולפן ynet:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
בוריס קוגן, זכאי לסיוע בשכ"ד ממשרד הקליטה. "מחכים לראות מה אפשר לעשות"
צילום: יריב כץ
מומלצים