דאגה בצפון: מגדלי תצפית הוקמו בפתאומיות בלבנון
תוך חודש ימים הקים צבא לבנון כמה מגדלים בין ראש הנקרה לזרעית. באזור הגבול מודאגים: "מדובר בטווחים שמאפשרים ירי בכינון ישיר והדבר מדאיג. יכול להיות שכרגע מדובר בעמדות של צבא לבנון, אבל ברור לנו שבמקרה של עימות הם יהפכו במהירות לעמדות חיזבאללה"
חשש חדש בקרב תושבי הצפון: בשבועות האחרונים בנה צבא דרום לבנון כמה מגדלי תצפית גבוהים בנקודות אסטרטגיות בגזרה המערבית של הגבול, כשהם צופים על בסיסים, על גדר המערכת, על כביש המערכת שלצדה, על כבישים אזרחיים וגם על יישובים רבים. ביישובים לאורך הגבול אמרו כי אמנם מדובר באזור שבשליטת צבא לבנון, אך במקרה של מלחמה נוספת סביר שהמגדלים ישרתו את אנשי חיזבאללה.
המגדלים ניצבים בין ראש הנקרה לזרעית, וצופים, בין השאר, על ראש הנקרה, העיירה שלומי, חניתה, אדמית, ערב אל ערמשה, זרעית ועוד. הדאגה גוברת נוכח העובדה שהמגדלים הוקמו בזמן קצר, תוך חודש בלבד. "לפני חודש לא היה פה כלום", סיפר תושב זרעית על המגדל שהוקם מעל מפעל הפטריות ביישוב. "ביום אחד העמידו את המגדל וכמה שבועות לאחר מכן הציבו את המדרגות המובילות אליו".
מצדו האחד צופה המגדל אל היישוב ומצדו השני אל הכביש המוביל מזרעית ליישוב ערב אל עראמשה ולקיבוץ אדמית, וכמובן על כל המתקנים הצבאיים שבדרך. מהכניסה לאדמית ניתן לצפות אל שלושה מגדלים שהוקמו ממזרח לקיבוץ, מצפון לו וממערב. גם משכונת ההרחבה ומגן השעשועים בקיבוץ חניתה ניתן לצפות היטב באחד המגדלים.
"זה מגדל שניצב במרחק של פחות מחצי קילומטר מהבית הראשון ביישוב", ציין רב"ש (רכז ביטחון שוטף) חניתה, ארז אדר. "מדובר בטווחים שמאפשרים ירי בכינון ישיר והדבר מדאיג. יכול להיות שכרגע מדובר בעמדות של צבא לבנון אבל ברור לנו שבמקרה של עימות הם יהפכו במהירות לעמדות של חיזבאללה".
לדברי הרב"ש, התושבים סומכים על צה"ל ומקווים שבמקרה של עימות נוסף ינוטרלו העמדות החדשות במהירות.
גדי שבתאי מקיבוץ ראש הנקרה, שהיה מראשי המתריעים על הסיכון שבמגדלים, אמר כי מדובר במעשה חסר תקדים מאז מלחמת לבנון השנייה. "מאז שהיו עמדות של חיזבאללה לאורך כל הגבול, לא היו כאלה תצפיות על גדר המערכת", הזהיר. "הצבא והמדינה חייבים לתת על כך את הדעת".
"אנחנו מודאגים מכל שינוי שמתרחש ליד הגבול ועוקבים אחרי הנעשה", אמר תושב אחד הקיבוצים הסמוכים. "כשאנחנו רואים כזו פעילות אנחנו מצפים לתשובות מהצבא – ובמהירות", אמר.
במישור הצבאי עלולות העמדות לנטרל את פרויקט הביצורים שעליו עמלים הצבא ומשרד הביטחון בשנים האחרונות, במטרה לנטרל נקודות תורפה בציר המערכת, להקים קירות חוסמים ובחלקם לשנות את תוואי השטח. הפרויקט תוכנן בין השאר כחלק מהלקחים מחטיפתם של אלדד רגב ואודי גולדווסר, בפרוץ מלחמת לבנון השנייה.
על פי החלטת האו"ם 1701 שהביאה לסיום מלחמת לבנון השנייה, האזור שבו נבנים המגדלים אמור להיות שטח מפורז, בקטע שבין הקו הכחול לנחל הליטאני. כלומר, ניתן להשתמש בהם כמגדלי תצפית, אך לא ניתן להכניס אליהם נשק.
מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל עוקב בדריכות מבצעית ומודיעינית אחר הנושא. אין כל שינוי בהערכת המצב".
בעקבות הדיווח על הקמת המגדלים פנה היום ראש מועצת שלומי, גבי נעמן, לרמטכ"ל גדי איזנקוט, ודרש להסיר את העמדה הצופה אל היישוב. "עמדה דומה הייתה מאוישת לפני מלחמת לבנון השנייה. ממנה תוכנן פיגוע קטלני לילדי שלומי הנוסעים לבתי הספר התיכוניים, וממנה תוכנן פיגוע שבו נהרגו שבעה אזרחים וחיילים", כתב.
לדבריו, "הסכמת צה"ל והמדינה להצבת עמדת תקיפה-תצפית מכשירה בעיניי את התכנון הבא לפגוע בתושבי שלומי. הממשלה וצה"ל פוצצו בעבר את כל העמדות של חיזבאללה, פעולה שהייתה נכונה ובורכה על ידי כל תושבי הצפון".