שתף קטע נבחר

 

הכור בדימונה, המנהל שפרש והעסקה הבעייתית

לפי מבקר המדינה, עולה חשש כי הזרוע השיווקית של הקמ"ג מכרה חברה במחיר נמוך מערכה - ושילמה למנהל שעבד בעבר בקמ"ג 2.2 מיליון שקל. וזהו לא הכשל היחיד. התגובה: "החברה לא נמכרה במחיר חסר"

שורת כשלים בזרוע האזרחית של הכור בדימונה: משרד מבקר המדינה ערך ביקורת לחברת רותם, הזרוע השיווקית של הקריה למחקר גרעיני, וגילה ליקויים ופעולות בניגוד למנהל תקין. בחלק המוקדש בדו"ח השנתי לרותם נמתחה בין היתר ביקורת על רכישת מפעל מבלי שהתקבל אישור קודם לכן מהדירקטוריון, על העסקת יועצים בהיקף שעות גדול מזה שאושר ועל מכירת חברה בסכום שלטענת המבקר יוסף שפירא היה סכום נמוך מדי.

 

המבקר בדק את פעולות רותם ויחסיה עם הקמ"ג (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
המבקר בדק את פעולות רותם ויחסיה עם הקמ"ג(צילום: גטי אימג'בנק)

 

רותם תעשיות בע"מ היא אחת החברות הממשלתיות הקיימות ליד מרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית והמהוות את הזרוע השיווקית-העסקית שלהם. מדיניות החברה, כפי שקבע הדירקטוריון שלה, כוללת, בין השאר, "פיתוח ושיווק טכנולוגיות חדשניות וידע, בעלי זיקה לפעילויות הקריה למחקר גרעיני". בדו"ח המבקר שפירא שהתפרסם היום (ג') נבחנו פעולותיה של רותם וכן יחסי הגומלין בינה לבין הקריה למחקר גרעיני (הקמ"ג).

 

לחצו לקריאת הדו"ח המלא על חברת רותם

 

עוד בדו"ח מבקר המדינה:

דו"ח המבקר: "חשש לפלילים" בטיסות נתניהו ומשפחתו במימון אנשי עסקים וארגונים

כך נלחמים ב-BDS: אין כוח אדם, יש מאבקי כוח

"הציוד הישן לא מאתר סלמונלה וחומרים מסרטנים במזון"

בדואים, פצצת זמן: 8 שנים, וכלום לא קרה

חלם על ים כנרת: המזרקה והמיליונים טבעו

המבקר על הבימה: "התנהלות פלילית, הישגים נמוכים, אין יעדים שיצדיקו את מעמדו הלאומי"


ליקויים התגלו במכירת החטיבה לציוד בטיחות. חטיבה זו פעלה ברותם משנת 1998, וב-2008 נמכרה לחברת "רותם בטיחות בע"מ", חברה ש-60% מבעלי מניותיה היו משקיעים פרטיים. בין המשקיעים הפרטיים היה גם מנהל החטיבה לציוד בטיחות, עובד קמ"ג לשעבר. בביקורת עלה כי בעת מכירת החטיבה ערך המוניטין שלה לא עודכן מאז הערכת השווי שנעשתה בינואר 2006 ועד למועד מכירת הנכסים בפועל ב-2008, אף שביצועי החטיבה עלו באופן בולט. בשל כך עולה החשש כי מכירת החטיבה לציוד בטיחות נעשתה במחיר נמוך מערכה. בתגובה ציינה החברה: "החברה אינה מקבלת את הקביעה כי החברה נמכרה במחיר חסר".

 

הדו"ח מתאר כיצד שילמה רותם לאותו עובד קמ"ג לשעבר עם מכירתה של החטיבה כ-2.2 מיליון שקל בגין חלוקת רווחים, אף שהדבר לא עוגן בהסכם מלכתחילה. "בפני הדירקטוריון הוצגה תמונה חלקית בלבד של עלויות ההסכם שנעשה עם מנהל החטיבה, והתנגדותו של היועץ המשפטי של רותם לא התקבלה", נכתב בדו"ח. מהמסמכים עולה כי מנהל החטיבה היה חשוף למידע הקיים בהערכת השווי, ולאחר מכן הפך לאחד הרוכשים של החטיבה בעצמו. המבקר העיר כי קיים חשש לניגוד עניינים בהתנהלותו.

 

המנהל הוא כל העסק

המנכ"ל הגיב בשיחה עם נציג הביקורת בעניין זה, ואמר כי מנהל החטיבה "היה כל העסק וכך הוא עד היום. אם הוא היה הולך הייתה התמוטטות של העסק. היו ויכוחים לא קלים אתו - הוא הפסיד בזה שפרש מקמ"ג בן 50 כי בגיל 55 נתנו פרישה מוקדמת. הוא ויתר על כך ודרש את הרווח - זו הייתה הפשרה".

שורת ליקויים בפעילות חברת רותם ()
שורת ליקויים בפעילות חברת רותם
  

לפי הדו"ח, הועבר מידע חסר לדירקטוריון על רכישת מפעל כימיה. באפריל 2008 רכשה רותם מפעל כימיה בכ-5.4 מיליון שקל, אך העסקה אושרה בדירקטוריון רק בדיעבד ונעשתה בלי שהוקצה לכך תקציב מספיק. אף שרותם הייתה מודעת לכך ש"הפוטנציאל הטמון במפעל עלה על צורכי החברה בעת רכישתו, וכפועל יוצא מכך שעלויות אחזקתו צפויות להיות גבוהות, המשמעויות מכך לא הובאו לידיעת הדירקטוריון טרם ההחלטה על רכישתו".

 

בטיוטת הדו"ח הציגה החברה את היעדר ההחלטה הפורמלית כליקוי טכני בלבד, והסבירה כי "הפסדי המפעל נובעים מכך שעם רכישתו החליטה החברה שחלק מהוצאותיו לא ייזקפו לחובת הפעילויות המבוצעות בו, אלא לחובת מקור רווח נוסף, מפעל שתפקידו להביא לפעילות נוספת שתייצר הכנסה נוספת".

 

"אנחנו עושים כסף מתיווך"

בביקורת נמצא כי שירותי הייעוץ שסיפקה חטיבת שרביט לרשות הלאומית לחירום (רח"ל) - חטיבה העוסקת בהיערכות לטרור בלתי קונבנציונלי (טב"ק) ולחירום - לא תאמו את ייעודה של שרביט. בישיבת דירקטוריון מאוגוסט 2009 בעניין זה עלתה השאלה: "איזה יתרון יחסי יש לנו שמייצר ביזנס כזה? מילא טב"ק - יש בזה יתרון מובהק. אבל היערכות כללית לחירום - טרור או פגעי טבע, איפה היתרון? בעצם אנו עושים כסף ב'תיווך'". תשובת המנכ"ל לדברים הייתה: "היתרון שלנו הוא שאנחנו שם כבר שלוש שנים. אנחנו טובים לא פחות מאחרים. התכוונו באמת לטב"ק, ומכוח המציאות התחברנו לחירום באופן כללי".

 

בתגובת רותם לכך צוין כי "בשלב מסוים בחנה רותם ביוזמתה את הפעילות והחליטה שאינה עולה בקנה אחד עם ליבת עסקיה ועל כן הופסקה הפעילות".

 

בנוסף נמצאו מקרים שבהם יועצים של החטיבה הועסקו ברח"ל ללא קבלת אישור הוועדה, ללא הזמנה מתאימה ממשרד הביטחון, ובהיקף שעות גדול יותר מההיקף שאושר בוועדה. כך, למשל, ב-2011 ניתנו שעות ייעוץ על ידי ארבעה יועצים שלא אושרו בהיקף של 700 שעות ובסכום כולל של 114 אלף שקל.

 

כשל נוסף שעולה מהדו"ח נוגע להתקשרות של רותם בדצמבר 2007 עם משרד החקלאות, בהסכם להפעלת מחסן חירום. בביקורת עלה כי תוך חודש עבר ההסכם לביצוע מקמ"ג לרותם וממנה ל"רותם בטיחות בע"מ". היות שעסקה בין רותם בטיחות בע"מ לבין משרד החקלאות מחייבת מכרז, נטען כי העברת הפעילות לרותם בטיחות בע"מ אפשרה, לכאורה, לקמ"ג לסייע ל"רותם בטיחות בע"מ" ולמשרד החקלאות להימנע מקיום מכרז, כנדרש בחוק.

 

בתגובה לדו"ח נמסר מרותם תעשיות בע"מ: "דו"ח מבקר המדינה מתייחס לדברים שהתרחשו לפני כמעט עשור. הלקחים מהדו"ח וההמלצות כבר הופקו ויושמו. רותם תעשיות היא חברה ממשלתית הפועלת לפיתוח ויישום טכנולוגיות חדשניות בתחומי הרפואה, האנרגיות המתחדשות ועוד. החברה מעסיקה עשרות עובדים מתושבי הדרום ורווחיה מושקעים בחזרה בחברה בפיתוח ויישום טכנולוגיות ושימושים מתקדמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
הכור בדימונה
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים