הדבר שהילדים שלכם הכי רוצים
מה הם אוהבים לעשות עם ההורים? עם מי הם מעדיפים לאכול? מה מפחיד אותם? ומתי המורה שלהם הפתיעה אותם? ד"ר אייל דורון הלך לדבר עם הילדים וחזר עם התשובות - במדור חדש בערוץ ההורים
"שאלנו אלף ילדים" הוא פרויקט שיצאנו אליו כדי להכיר את הילדים של היום יותר מקרוב, כדי להבין האם הילדות שלהם באמת אחרת? האם ילדי המסכים, דור ה-Z, הדור הדיגיטלי, או כל שם אחר שהדביקו להם, באמת שונים כל כך? מהם הפחדים והחלומות שלהם? מה היחס שלהם להורים שלהם, למורים שלהם ולחברים שלהם? איך חושבים ומה מרגישים ילד העתיד?
לפי שנים שיתפתי פעולה עם הסופרת גלילה רון-פדר-עמית, כדי לעבד את ספרה "ג'ינג'י" לטלוויזיה. החלפנו בינינו גרסאות לתסריטים ומדי פעם נסעתי אליה לירושלים לשוחח. גלילה, אישה שהשיחות איתה היו רווח גדול עבורי, תמיד הזכירה לי: ילד יכול להבריק ולהפתיע בכושר החשיבה שלו, להראות בוגר ושקול, אבל בסוף היום הוא יחפור בור קטן ליד הבית שלו וינסה להקים שם מערה חשמלית וסודית. נשמע כל כך רחוק ותלוש מעידן השבבים, המצגים הדיגיטליים ומאיומי הפרעות הקשב, השאלה היא האם אמנם זה כך?
אוהבים לדבר עם ההורים
את הסקר ערכנו בקרב אלף תלמידים בגילאי 7-11: 27% בגילאי 9-11, 33% בגילאי 8-9 ו-40% בגילאי 7-8. 16% דתיים ו-84% חילוניים. 65% בנות, ו-35% בנים. הישובים שבהם מתגוררים הילדים: פתח-תקווה, רמת-גן, אורנית, הרצליה, רמת-השרון, צהלה, באר-שבע, הכפר הירוק. החלטנו לברר איתם את האופן בו הם תופסים וחווים את העולם. את הפרק הפעם נקדיש לשאלות ששאלנו אותם על המבוגרים סביבם.
השאלה הראשונה שהם נשאלו - מה אתם הכי אוהבים לעשות עם ההורים שלכם? 75% מהילדים ענו: "לדבר איתם". סליחה? הם לא טוענים בפנינו פעם אחרי פעם שאנחנו "חופרים" להם? אז זהו שלא בדיוק. אם השיחה מצד ההורים מלאה בחקירה, כללים, הערות ונזיפות, אז היא לא רק "חופרת", היא גם מעיקה, גם מכבידה וגם בלתי רצויה, אבל האמת היא שהם צמאים לתשומת לב ושיחה.
אלן גלינסקי, נשיאה ומייסדת הארגון למשפחה ועבודה, ראיינה ילדים ובני נוער בגילאי 8 עד 18, ומצאה, למשל, שגם בני נוער מתבגרים, ולא רק ילדים קטנים יותר, חשים שאין להם מספיק זמן עם ההורים שלהם. לא תמיד קל להבין את זה כשהם מתחצפים אלינו בגיל ההתבגרות (שזה בערך בסביבות גיל שמונה הרי), אבל חשוב לזכור שהם מתכוונים בעצם למשהו אחר.
תשובות אחרות שילדים ענו היו: להכין אוכל יחד, להכין יצירות, להיות איתם, לטייל, לטוס לחו"ל, להמציא דברים יחד ולצחוק על אנשים רעים.
אולי יעניין אתכם גם:
- הילד שלי חייב להופיע בפרסומות
- בלאגן בחדר ילדים - בעיה שלהם
רוצים ארוחות משפחתיות
שאלנו אותם עוד שאלה בנושא - מה עדיף בעיניך - לאכול עם ההורים שלך או עם חברים?
72% מהילדים העדיפו לאכול עם ההורים. לא מפתיע ביחס לעובדה שמדובר בילדים בגילאי א' עד ט', אבל הנימוקים מחדדים נקודה חשובה:
- "כי בזמן האחרונה אנחנו מדברים בחופשיות"
- "כי האחים שלי לא יהיו בארוחה ויש לי את ההורים רק לעצמי!".
- "כי ההורים שלי מרגיעים אותי"
לגבי ארוחת ערב, שווה להקשיב למחקרים כך נראה; מחקרים מגלים כי ילדים לומדים 1,000 מילים נדירות חדשות מהשיחה במהלך ארוחות ערב משפחתיות, לעומת 143 מילים נדירות חדשות בלבד מקריאה בקול רם שקוראים להם ההורים.
ארוחות ערב משפחתיות מקטינות את הסיכוי לבעיות התנהגות ולתחושות לחץ בקרב הילדים, ומצד שני - מעודדות יחסים קרובים וטובים יותר. מחקרים אחדים אף טוענים גם לקשר בין ארוחות ערב להישגים גבוהים יותר בלימודים. אבל בתור תומך מושבע של מסכים, התנאי הפעם ברור: ארוחות ערב מסודרות ובלי טלוויזיה ברקע ובלי מדיה.
המורים הצליחו להפתיע
נעבור, איך אפשר שלא, למורים. שאלנו אותם על המורים שלהם. אנשים שחשוב לציין, עובדים קשה מאוד ובעבודה שלא תמיד מתגמלת אותם כפי שבאמת מגיע להם. עכשיו, אחרי שכבר הבנו שגם ילדים לא תמיד אומרים את מה שהם מתכוונים אליו, אל תקחו את זה אישית אם אתם מורים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
שאלנו את הילדים - מתי המורה שלך הפתיע אותך לאחרונה לטובה ואיך? התשובות משעשעות ולפעמים גם מרגשות -
"כשהמורה שלי הגיעה צרודה וכל היום היא לא צעקה וזה היה ממש טוב"
"כשהיא בחרה בי לשיר בטקס"
"יום שלם היא לא עצבנה אותי"
"כשהיא לטפה לי את הראש"
"המורה שלי הפתיע אותי כשהוא הבין למה אני מתכוונת"
"כשהיא אמרה לי שאני כוכבת השבוע"
"המורה שלי הפתיעה אותי כשהיא ספרה לי איך כשהיתה קטנה היא גם אהבה לשחק כדורגל"
"בפסח - כשהיא נכנסה מחופשת למשה רבנו"
אבל אחת הילדות בלטה מכולם: "המורה שלי תמיד אומרת שצריך לתקתק את החומר בגלל שעוד מעט סוף שנה. אבל ראיתי אותה פעם אחת בבית קפה אוכלת גלידה. הפתעה טובה בגלל שהיא מאמינה בעצמה שתספיק את החומר עד סוף שנה".
"אדם מבוגר ברגע שהוא מתחתן"
פרופ' בקינגהאם, חוקר מדיה חשוב, מדגיש תמיד שהפער ביננו המבוגרים, לבין הילדים שלנו, באופן בו אנחנו תופסים את העולם הוא בלתי ניתן לגישור. במילים אחרות, שלא נשלה את עצמנו שאנחנו באמת מבינים אותם.
טוב, אי אפשר לעסוק ביחס שבין ילדים לבין המבוגרים שסביבם בלי לברר איתם מיהו בעצם "מבוגר" בעיניהם. אז שאלנו אותם: מתי אדם הופך לאדם מבוגר?
85% מהילדים קבועו: "מגיל 20 פלוס".
תשובות אחרות:
"אדם מבוגר מהרגע שבגיל שלו המילה השנייה היא כבר עשרה".
"אדם מבוגר ברגע שהוא מתחתן"
"בגיל ארבעים שיש משבר, ואז הופכים לאנשים שקרובים למוות"...
והיה גם ילד אחד שניחם: "אף פעם, הכול בחיים יחסי".
פוחדים מהמוות
כששאלנו אותם - מהו הפחד הכי גדול שלכם? כ-90% מהילדים השיבו: המוות. 7% אמרו שהם מפחדים ממחבלים.
השאר ציינו חושך, גנבים, גבהים, נחשים, אחותי ו"שתיגמר לי הסוללה".
אז הנה התחלנו במסע הכרות עם הילדים של העידן הנוכחי. רגע לפני שמישהו ישכנע אותנו שהם קהים רגשית, חסרי אמפתיה, או שקועים רק בהבזקים שעל המסך, כדאי להתעדכן שהם גם רוצים לשוחח, לקבל יחס, מפחדים למות וחושבים שכולנו מבוגרים מאוד מאוד. בדיוק כמו שהיה כשאנחנו גדלנו.
יש גם הבדלים, ונגיע אליהם בפעמים הבאות, אבל כדאי וחשוב לזכור שהבסיס הרגשי הוא דומה ונותר כשהיה. 3,000 שנים של התפתחות ועדיין כולנו רוצים לאהוב, להיות שייכים, אוהבים לקטר, משוועים לתשומת לב ועושים הרבה הצגות כלפי חוץ.
רגע לפני שתרוצו להכין ארוחת ערב, כדאי לדעת את האמת. זה לא חייב להיות האוכל שאתם בשלתם, ממש תלוי. כששאלנו אותם - עם מי אתם מעדיפים לאכול, עם ההורים או עם החברים? אחד לכל שישה ילדים לפחות ענה: "אם זה האוכל שאמא שלי מכינה, אני מעדיף עם החברים שלי...". אז שכל אחד יתרכז במה שהוא טוב בו, כל עוד יושבים ומדברים יחד וזוכרים שהם לא בבעיה או בסכנה איומה בילדות המודרנית שלהם, אפשר להתחיל ליהנות ביחד. עוד נגלה בסוף שהם בהרבה מקרים כנראה עולים עלינו.
הכותב הוא חוקר חשיבה יצירתית ומוכנות לעולם החדש, מפתח שיטת SEISEI
6 כללים לגידול ילדים מאושרים. צפו: