הבהלה לאוורסט: שבוע קטלני בחזרה מהפסגה
מאות מטפסים יצאו בשבועיים האחרונים לכבוש את הפסגה הגבוהה בעולם אחרי שנתיים של אסונות, שבהן איש לא נגע בה. המחיר כבד: 3 כבר נהרגו, שניים נעדרים, ועוד עשרות סובלים ממחלת גבהים וכוויות קור
עונת הטיפוס לפסגת האוורסט גובה גם השנה מחיר כבד. הבוקר (יום ב') נמסר כי מטפס נוסף, השלישי תוך ארבעה ימים, מת במהלך המבצע האתגרי – הפעם זהו המטפס ההודי סובחש פול שניסה לכבוש את הפסגה הגבוהה ביותר בעולם. הוא סבל ממחלת גבהים והורד למטה בסיוע מדריכים בני שבט השרפה, אבל מערכות גופו קרסו והוא מת.
עוד שניים מאנשי הצוות שלו, פארש נאת' וגואוטם גוש, נעדרים מאז יום שבת, ולא סביר שיימצאו בחיים בהתחשב בתנאים הקשים השוררים באוורסט. חברת צוות נוספת, ההודית סוניטה הזרה, נחה כעת במחנה אחרי שהורדה על-ידי מדריכים משום שחלתה אף היא.
ביום שישי האחרון נהרג מטפס הרים הולנדי ושעות אחדות אחר כך מתה מטפסת אוסטרלית שסבלה ממחלת גבהים. עשרות מטפסים אחרים ספגו כוויות קור או חלו במהלך ההעפלה לפסגה בימים האחרונים.
למטפס ההולנדי אריק ארנולד בן ה-35 שמת בסף השבוע בדרכו חזרה מהפסגה היה די חמצן והוא היה מלווה בשותפים לטיפוס, אך הוא התלונן כי הוא הולך ונחלש, ומת לפני שהספיק להגיע לגובה נמוך יותר. ארנולד, תושב רוטרדם, עדכן ביום שישי בטוויטר כי הגיע לפסגה. היה זה יומו החמישי לטיפוס. בריאיון מוקדם יותר השנה הוא ציין בעצמו כי הסכנה בהעפלה לפסגה אינה מסתיימת כשמגיעים אליה: "שני שלישים מהתאונות מתרחשות כשאתה יורד משם", אמר. "אם אתה באופוריה וחושב לעצמך 'הנה, השגתי את המטרה שלי', החלק המסוכן ביותר עוד לפניך".
גל הפגיעות הזה אינו מקרי: מזג אוויר נוח במונחים של האוורסט – אבל עדיין אתגרי למדי, כמצופה מההר הגבוה בעולם – נתן ב-11 במאי את האות לכ-400 מטפסים לצאת לדרך בניסיון לכבוש את הפסגה בנפאל. הגובה הרב, מזג האוויר ותנאי השטח הקשים מקשים עליהם גם במזג אוויר "נוח" שכזה.
עונת הטיפוס הזו באה אחרי שנתיים של אסונות באוורסט – שנתיים שבהן איש לא הצליח לכבוש את הפסגה. בשנה שעברה הייתה זו רעידת האדמה הקטלנית בנפאל שהרגה קרוב ל-10,000 איש, שגרמה לביטול עונת הטיפוס. ב-2014 נזנחו ניסיונות הטיפוס כמעט לחלוטין בעקבות מפולת קטלנית מעל מחנה הבסיס, שבה נהרגו 16 מדריכים בני שבט השרפה.
אלפי בני אדם הצליחו להעפיל לפסגת האוורסט, שגובהה 8,848 מטר מעל פני הים, מאז שהפסגה נכבשה לראשונה על-ידי אדומנד הילרי הניו-זילנדי ובן השרפה טנזינג
נורגיי ב-1953. עם זאת, יותר מ-250 בני אדם נהרגו בניסיון הזה. גופותיהם של רבים מההרוגים כלל אינן מפונות מהשטח, אלא נותרות במעלה ההר, ומטפסים שבאים בהמשך חולפים על פניהן עוד שנים ארוכות אחר כך.