שתף קטע נבחר
 

מוד'יס: הצמיחה הנמוכה עלולה לפגוע בדירוג של ישראל

בחברת דירוג האשראי אומרים כי צמיחה הנמוכה ברבעון הראשון שעמדה על 0.8% מוסיפה חוסר וודאות להערכות של האוצר בנוגע לצמיחה שנתית של 2.8% השנה ויעד גירעון של 2.9%

בעדכון למשקיעים שששלחה חברת הדירוג הבינלאומית מוד'יס, מתייחסת החברה לצמיחה הנמוכה ביחס לציפיות ברבעון הראשון שעמדה על 0.8% לעומת 3.1% ברבעון הרביעי של 2015. לדברי מוד'יס, הצמיחה הנמוכה עלולה לפגוע בדירוג האשראי של ישראל.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

בדיווח ציינו האנליסטים, כי הנתונים האחרונים מצביעים על ביצועים הנמוכים מהציפיות באופן עקבי, זאת כאשר מנוע הייצוא של המשק נותר תחת לחץ של ייסוף השקל. קצב הצמיחה בכל שבעת הרבעונים האחרונים, מלבד שניים היה מתחת לפוטנציאל קצב הצמיחה של ה-3% שמעריכה קרן מטבע הבינלאומית. בנוסף, זו הפעם השלישית באותה תקופת זמן שהצמיחה (בחישוב שנתי) לא הצליחה לעלות מעל 1%.

 

התוצאות הגרועות, לפי חברת הדירוג, מוסיפות חוסר וודאות להערכות של האוצר בנוגע לצמיחה שנתית של 2.8% ויעד גירעון של 2.9% השנה, מה שעלול לסכן את מגמת השיפור ביחס החוב תוצר של המדינה. אולם למרות נתוני הצמיחה העגומים מצבה הפיסקלי של ישראל נותר יציב.

 

חברת הדירוג מתייחסת לתקציב הדו-שנתי ומציינת כי הסימנים המוקדמים לכך שהצמיחה שוב לא תעמוד בציפיות, מביאים לכך שבניית תחזיות ארוכות טווח עבור 2018 לא ריאליים בלי התאמות במיסוי וברפומות.

 

בעדכון מציינת חברת הדירוג כי האבטלה ירדה לשפל של כל הזמנים בשנה האחרונה בעוד ששיעורי ההשתתפות עלו. אולם מאז ההאטה מאמצע 2014 שנמשכת עד היום, לא תורמת ההחלשות בייצוא ומחמירה בעקבות הסביבה הפוליטית המפוגלת.

 

האנליסטים מתייחסים ל"זליגות" מהזירה הפוליטית המפולגת ולמכשולים רגולטורים כגורמים המעכבים את הצמיחה ומזכירים שבשנה שעברה פעלה הממשלה 11 חודשים ללא תקציב מאושר "בשל מחלוקות פנימיות בקואליציה", מה שאילץ את משרדי הממשלה לפעול תחת ריסון תקציבי.

 

עוד מציינים כי הפוליטיקה גם מנעה יישום של רפורמות מפתח שהתקבלו בממשלה הקודמת כמו זו שמאפשרת לחרדים להשתלב בשוק העבודה בעקבות התנגדות המפלגות החרדיות. לדברי האנליסטים החלטה זו עשויה להקשות על הצמיחה בכך שמסכלת את מימוש הפוטנציאל של הרחבת כח העבודה שכן החרדים צפויים להיות 12% מהאוכלוסייה בגיל העבודה (64-25) עד 2030.

 

בדיווח ציינה חברת הדירוג את העיכוב בפיתוח משאבי גז הטבעי בים ובמיוחד את מאגר לווייתן –בגלל מחסומים רגולטורים. לדבריהם השדה צפוי לספק לישראל אנרגיה מאובטחת לטווח ארוך ומקור ייצוא למדינות אחרות באזור, בייחוד מצרים וטורקיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים