שתף קטע נבחר

 

הספן הנאמן של ארדואן. זה ר"מ טורקיה הבא

הוא למד הנדסה ימית, ניהל חברת מעבורות, היה ממייסדי מפלגת השלטון האיסלאמיסטית וחתום על פרויקטים גדולים בתחום התחבורה הציבורית והתשתיות. זהו בינאלי יילדירים, האיש שיחליף את דבוטאולו בתפקיד ראש הממשלה ויסייע לחברו הקרוב ארדואן להפוך את המשטר במדינה לנשיאותי

 

 

צילום: רוטרס

צילום: רוטרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

להתראות אחמט, שלום בינאלי: אחמט דבוטאולו הודיע בתחילת החודש על התפטרותו מראשות ממשלת טורקיה בעקבות חילוקי דעות עם הנשיא ומי שפעם היה פטרונו ובעל בריתו הקרוב, הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. אמש (יום ראשון) בחרה מפלגת השלטון הטורקית, "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP), יו"ר חדש שיעמוד בראשות הממשלה החדשה. וכמו במקרה של דבוטאולו, גם הפעם יהיה ראש הממשלה אחד מיקיריו של ארדואן. מדובר בשר התחבורה ובאחד ממייסדי המפלגה האיסלאמיסטית, בינאלי יילדירים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

יילדירים בן ה-60 היה המועמד היחיד לתפקיד יו"ר "מפלגת הצדק והפיתוח". הוא זכה ב-1,405 מ-1,470 הצירים בכינוס מיוחד של המפלגה שהתקיים באנקרה. הוא נחשב בעל ברית של ארדואן והבטיח לקדם את תוכניתו לכונן שלטון נשיאותי בטורקיה - רעיון שדבוטאולו לא היה נלהב ממנו בלשון המעטה.

 

קשרי חברות מאז ההיכרות הראשונה באיזמיר. ארדואן ויילדירים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קשרי חברות מאז ההיכרות הראשונה באיזמיר. ארדואן ויילדירים(צילום: AFP)
ראש הממשלה הבא של טורקיה נולד בעיר רפחייא שבמחוז ארזינג'אן. יש לו תואר ראשון (מאוניברסיטה באיסטנבול) ושני (מאוניברסיטה בשבדיה) במדעי הים והנדסה ימית. כשארדואן כיהן בתפקיד ראש העיר איסטנבול, יילדירים היה מנכ"ל החברה שהפעילה את המעבורות בעיר בשנים 2000-1994, והשניים התחברו והם מקיימים מאז קשר מצוין. 

 

"פוליטיקאי פרגמטי ובעל חוש הומור"

יילדירים נבחר לראשונה לפרלמנט ב-2002, השנה שבה עלתה "מפלגת הצדק והפיתוח" לשלטון. מאז 2007 הוא מכהן בתפקיד שר התחבורה. בשנת 2014 הוא התמודד על ראשות העיר איזמיר, אך קיבל רק 36 אחוזים מקולות הבוחרים. בנובמבר האחרון, לאחר הבחירות הכלליות, הוא מונה שוב לתפקיד שר התחבורה.

 

חקאן יילמאז, מרצה למדע המדינה באוניברסיטת בוגאזיג'י שבאיסטנבול, סיפר לערוץ FRANCE 24 על ראש הממשלה הבא של טורקיה. לדבריו, יילדירים הוא פוליטיקאי פרגמטי שנאמן מאוד לנשיא הנוכחי ארדואן. "הוא מגיע מהמחוזות ונתפש כאנושי מאוד על ידי מצביעי AKP. הוא נודע בחוש ההומור שלו, אבל הוא פוליטיקאי פרגמטי שיש לו מוניטין של מישהו שמשיג דברים ופותר בעיות", אמר המומחה הטורקי.

 

עם האישה סמיהה (צילום: AP) (צילום: AP)
עם האישה סמיהה(צילום: AP)
"כשארדואן ייסד ב-2001 את 'מפלגת הצדק והפיתוח', הוא הביא איתו לאנקרה רבים ממקורביו מאיסטנבול", סיפר יילמאז. "יילדירים היה אחד מהם ומונה כאמור לתפקיד שר התחבורה. מדובר במשרד מיניסטריאלי גדול ורב עוצמה בטורקיה שחולש על חוזי בנייה גדולים לבניית כבישים ונמלי תעופה וכן על התעשייה הימית. זה היה משרד שבו הוא היה יכול לחלק הטבות. אני לא יכול להרחיק ולומר שהייתה שחיתות, אבל העדפת מקורבים הייתה דבר רווח".

 

נקשר בפרשת שחיתות גדולה וניצל ע"י ארדואן

ב-2013 נקשר שמו של יילדירים בפרשת שחיתות גדולה שבה היו מעורבים גורמי ממשל רבים וקרובי משפחה של ארדואן. ארדואן נאלץ להפעיל את השפעתו הרבה כדי "להחליק" את האישומים נגד בעל בריתו הקרוב.

 

התפטר בעקבות מחלוקות עם ארדואן. דבוטאולו ורעייתו שרה (צילום: AP) (צילום: AP)
התפטר בעקבות מחלוקות עם ארדואן. דבוטאולו ורעייתו שרה(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במהלך כהונתו הארוכה במשרד התחבורה, סיפר המומחה הטורקי, שיפר יילדירים את התחבורה הציבורית ואת התשתיות, היה חתום על פרויקטים גדולים של בנייה (כולל הגשר מעל מצר בוספורוס שמחבר בין שני חלקיה של איסטנבול), ונחשב לגורם חשוב בממשלה הטורקית משום שמשרדו תרם רבות לציבור הטורקי, כולל לעניי המדינה, ולכן חיזק את התמיכה בה. "יילדירים לא רק קרוב לנשיא, יש לו מוניטין של אחד שזורם. אני לא חושב שיפריע לו להיות האדם מספר שתיים במערכת", אמר יילמאז.

 

כראש ממשלה, יישאר קרוב לאוזנו של הנשיא

בשנים 2015-2014 שירת יילדירים בתפקיד יועץ מיוחד לנשיא ארדואן, ועם מינויו לתפקיד ראש הממשלה הוא יישאר קרוב מאוד לאוזנו של הנשיא הכול יכול. "יילדירים נאמן לחלוטין לארדואן. מסיבה זו הנשיא זקוק לו כעת", אמר ויקטור נאדיין-ראבסקי, עמית בכיר במכון ליחסים בינלאומיים באקדמיה הרוסית למדעים, לאתר "גאזטה".

 

השינוי בהנהגה הטורקית מגיע בתקופה שבה טורקיה מתמודדת עם איומים ביטחוניים - הסכסוך עם המורדים הכורדים בדרום-מזרח המדינה, וגל של פיגועי התאבדות של המחתרת הכורדית (PKK) ושל "המדינה האיסלאמית" (דאעש), שיורה עליה מסוריה השכנה. לצד רצונו להילחם בכורדים ובתומכיהם בדרום המדינה, לארדואן יש שני יעדים חשובים שברצונו להשיג: להשיג עסקה טובה עם האיחוד האירופי בנושא משבר המהגרים באירופה וביצוע שינויים בחוקה הטורקית באופן שיאפשר לו להיות האיש החזק במדינה. נאמנותו של יילדירים תסייע לו להגשים את היעד האחרון ולהפוך את המשטר במדינה לנשיאותי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
נבחר לתפקיד יו"ר מפלגת השלטון. יילדירים
צילום: gettyimages
מומלצים