"עיכוב מינוי מנכ"ל קבוע להדסה - פגע ביכולת השרידות של ביה"ח"
מבקר המדינה מותח ביקורת חמורה על העובדה שתוך 4 שנים התחלפו חמישה מנכ"לים בביה"ח הדסה, מה שלדבריו גרם למצב הכלכלי הרעוע של בית החולים. בנוסף, מתריע המבקר על העובדה כי כ-79% מהניתוחים במסגרת השר"פ בוצעו בשעות הבוקר על חשבון הרפואה הציבורית
מבקר המדינה מגנה את ההתנהלות שקדמה למינוי מנכ"ל קבוע לבית החולים הדסה בדו"ח המבקר שמפורסם היום (ג'). המבקר מותח ביקורת קשה על עיכוב במינוי מנכ"ל קבוע לבית החולים.
"משנת 2001 ועד סוף שנת 2011, כיהן כמנכ"ל הדסה פרופ' שלמה מור יוסף. מאז סוף 2011 ועד למועד סיום הביקורת - אוקטובר 2015, במשך פחות מארבע שנים, כיהנו בפועל בהדסה חמישה מנכ"לים, שלושה מהם כממלאי מקום", אומר המבקר.
מיוני 2014 ועד לפני חודשים ספורים כיהנה פרופ' תמי פרץ כממלאת מקום זמנית ולבית החולים נבחר כמנכ"ל - פרופ' זאב רוטשטיין. המבקר סבור שהעיכובים האלו במינוי קבוע של מנכ"ל בית החולים פגעו ביכולת השרידות של בית החולים המצוי בגירעונות.
"ארעיותה של ההנהלה פוגעת ביכולתה למלא את תפקידה באופן מיטבי ומקשה עליה להוציא אל הפועל בהצלחה את הסכם ההבראה ולחלץ את הדסה ממצבה הכספי הקשה, על ידי נקיטת פעולות הכרחיות", כותב המבקר.
השתלשלות העניינים בהדסה
קריסת הדסה: ועדה תבדוק איך נגרם הגירעון
הדסה בסכנת סגירה: תושבי י-ם יישארו בלי בי"ח?
בשל גירעון של 250 מיליון - מנכ"ל הדסה התפטר
שר"פ על חשבון הרפואה הציבורית
בדו"ח נמתחת ביקורת קשה על ביצוע שר"פ (שירותי רפואה פרטיים) בשנת 2014 כ-79% מהניתוחים במסגרת השר"פ בוצעו בשעות הבוקר במהלך שבוע העבודה, וזאת על חשבון הרפואה הציבורית.
במחצית הראשונה של שנת 2015 היה השיעור 73%. במחצית הראשונה של שנת 2015, כ-28% מקרב 169 הרופאים שביצעו ניתוחי שר"פ, ניתחו במסגרת השר"פ יותר מ-50% מכלל הניתוחים שהם ביצעו; יש אף רופאים ש-90% ומעלה מהניתוחים שעשו בוצעו במסגרת שר"פ.
כלומר, פחות מ-10% מהניתוחים שעשו בוצעו במסגרת הציבורית. "בכך מתאפשרת פעילות פרטית בהיקף ניכר בתשתיות ציבוריות, על חשבון הרפואה הציבורית", כותב המבקר, "ובנוסף, עולה חשש שמומחים בכירים עוסקים בניתוחים פשוטים יחסית, במקום שיעסקו בניתוחים מורכבים ומסובכים".
"ללא תמיכת המדינה ביה"ח היה קורס"
בדו"ח נמתחת גם ביקורת חמורה על המצב הכלכלי של בית החולים. "ללא התמיכה של המדינה בהדסה בשנת 2014 בהיקף כספי של כ-481 מיליון שקל היא הייתה מסיימת את שנת 2014 בהפסד של כ-277 מיליון שקלים, הפסד גדול אף יותר מן ההפסד שרשמה בתום שנת 2013", כותב המבקר.
על פי הדו"חות הכספיים המחצית הראשונה של שנת 2015 הסתיימה בגירעון של כ-30 מיליון שקלים ללא תמיכת המדינה. רואי החשבון רשמו על חוות הדעת לדוחות הכספיים לשנת 2014 שיש ספק ביכולתה של הבית החולים לשרוד כלכלית.
"למעשה, הערה זו משמשת 'נורת אזהרה' בדבר יכולתה של הדסה להמשיך להתקיים בטווח ארוך, ולפיה קיומה של הדסה תלוי בהסכם ההבראה שמחייבה לעמוד בהתייעלות התפעולית שנקבעה בו", כותב המבקר.
בנוסף טוען המבקר שמשרדי הבריאות והאוצר טרם מיסדו מנגנונים לבקרה שוטפת אחר האיזון התקציבי של בתי החולים הציבוריים, שמטרתם למנוע הישנות מקרים כמו זה של הדסה בבתי חולים ציבוריים נוספים.
מבית החולים הדסה נמסר בתגובה: "בהיבטים רבים, פעולותיו המידיות של מנכ''ל הדסה הנכנס, פרופ' זאב רוטשטיין, מייתרות את דו''ח המבקר והליקויים עליהם הוא מצביע כבר טופלו עוד טרם פרסומו.
דו''ח המבקר מתייחס לתקופה טרם מונה למרכז הרפואי הדסה מנכ''ל קבוע, מצב זה השתנה בתאריך ה- 1.2.16 עם מינויו של פרופ' זאב רוטשטיין לתפקיד. מאז נכנס לתפקידו, לפני 96 ימים בלבד, נרשמו שינויים רבים ומהותיים הנותנים מענה לנושאים אותם העלה המבקר.
"כך לדוגמא נושא השר''פ, לו מקדיש המבקר את חלק הארי בדו''ח. קריאת המבקר להסדרת נושא השר''פ כבר אינה רלוונטית. עם כניסתו לתפקיד, הורה מנכ''ל הדסה הנכנס על הפסקת שירותי השר''פ בשעות הבוקר, זאת ללא יוצאים מהכלל.
בדרך להבראתו, עדיין ניצבים בפני המרכז הרפואי הדסה אתגרים קשים ומורכים. הצלחתו של הדסה וההכרה בחיוניותו היא אינטרס ציבורי ולאומי. רק שיתוף פעולה מלא ואמיתי בין כלל הגורמים יאפשר למרכז להגיע לשנת 2020 כשהוא חזק, אטרקטיבי ומעניק את השירות הרפואי הציבורי הטוב ביותר לאזרחי ישראל".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מתחילת חודש פברואר 2016, מכהן פרופ' רוטשטיין בתפקיד מנכ"ל הדסה ונוכחותו כבר ניכרת. עם כניסתו לתפקיד של מנכ"ל הדסה החדש הוא נדרש לסוגית השר"פ ואף חידד את ההנחייה על איסור ביצוע שר"פ לפני השעה 15:00 בבית החולים ואכיפתה.
"המשרד תומך בהחלטה זו, מגבה את המנכ"ל בסוגיות שיצופו בעקבות ההחלטה ומבצע מעקב אחר יישום הסעיפים המתייחסים לנושאים אלו בהסכם ההבראה.
הערת "עסק חי" שנרשמה בדוחות המרכז לשנת 2014, התייחסה במהותה לנושא המשטר התאגידי הנמצא היום תחת פיקוח מוגבר של ההנהלה החדשה".
צפו בדיון עם שרת הבריאות לשעבר, יעל גרמן, בנושא המשבר בהדסה: