המשכנתא הממוצעת - 648 אלף שקל
מדובר בגידול של 15% בהשוואה למשכנתא הממוצעת אשתקד. במקביל גם ההוצאה הממוצעת של משק הבית על החזרי המשכנתא גדלה. מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה קובע שיא חדש והיקפי המחזורים צנחו ב-65%
איתות נוסף על ההתייקרות במחירי הדיור בשנה האחרונה. אחרי נתוני השמאי הממשלתי לפיהם מחירי הדיור התייקרו בשנה האחרונה ב-8%, גם נתוני המשכנתאות של בנק ישראל מצביעים על מגמה דומה.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
ללא שינוי: גובה הריבית במשק נותר על 0.1%
בחינת נתוני בנק ישראל שפורסמו היום (ג') מעלה כי סך המשכנתאות שנלקחו בחודש אפריל הסתכם ב-4.68 מיליארד שקל - ירידה של כ-12% בהשוואה לחודש הקודם. עם זאת, מדובר בשיעור דומה לסכום שנלקח בחודש המקביל אשתקד. בחינת המשכנתא הממוצעת מעלה כי באפריל 2016 היא עמדה על 648 אלף שקל, בעוד שבאפריל בשנה שעברה המשכנתא הממוצעת עמדה על 566 אלף שקל - גידול של כמעט 15%.
עליית המחיר הממוצע הביאה לגידול בשיעור ההחזר הממוצע מתוך ההכנסה הפנויה של משק הבית. בעוד שבאפריל 2015 שיעור ההחזר הממוצע עמד על 25.6%, הרי שבאפריל השנה עלה ההחזר הממוצע ל-26.6%.
השינויים בשנה האחרונה אינם נוגעים רק לגודל המשכנתא, אלא גם לתמהיל. הנתונים מראים כי בעוד באפריל שעבר 33% מסכומי ההלוואות נלקחו במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה, באפריל השנה השיעור עלה ל-37%. מדובר בשיא חדש בתמהיל המשכנתא, המבטא מגמה שנמשכת בשנים האחרונות ברקע לריבית הנמוכה והגבלות בנק ישראל על מסלול הריבית המשתנה.
במציאות זו, יותר ויותר אחוזים מסך ההלוואה נלקחים במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה - מסלול המבטיח החזר קבוע לאורך כל שנות ההלוואה, למרות שהוא היקר מבין המסלולים בשלב נטילת המשכנתא.
כמו כן, ניתן לראות שינוי בולט נוסף בענף המשכנתאות והוא הירידה החדה בהיקפי המחזורים. סך מחזורי המשכנתא ירד מ-1.47 מיליארד באפריל 2015 ל-522 מיליון שקל באפריל האחרון - ירידה של כ-65%. מספר ההלוואות שמוחזרו ירד מ-3,700 באפריל 2015 ל-1,024 בחודש שעבר.
הסיבות לירידה החדה במחזורים היא העלייה בריבית על משכנתאות חדשות - מה שמביא גם לירידה בכדאיות המחזור, כמו גם העובדה שה"משקל" הגדול של המחזורים הפוטנציאלים כבר מומש ברובו. יש לציין, כי לווים רבים (בעיקר אלו שלקחו משכנתא לפני שנים) עדיין עשויים לחסוך לא מעט כסף וכדאי לבחון את הכדאיות הדברים בכל מקרה.