כשהתינוק עייף אך מסרב לישון
אם הילד שלכם מסרב לישון ואתם מתייאשים או מתעצבנים, הוא מבין שזו הדרך לקבל תגובה כלשהי ולכן ממשיך בהתנהגות הזאת. אז מה עושים? לא נלחצים. אפשר להעביר את המסר, בכל גיל, שאתם סומכים עליו ומבינים את הצורך שלו. כך תעשו את זה נכון ותצליחו ללמד את התינוק להיכנס לשגרה הרצויה
עם הלידה התינוק מתחיל את מסעו בעולם, ויחד איתו הוא זוכה לעצמאות שמתפתחת ומתעצבת לאורך הזמן. הצורך בעצמאות משתנה בהתאם לגיל אך גם בהתאם לטמפרמנט. ישנם תינוקות שידרשו עצמאות כבר מגיל צעיר וישנם כאלו שיזדקקו לה מאוחר יותר. יש כאלה שיביעו את הצורך בעצמאות בצורה ברורה יותר ויש כאלה שיביעו אותה בצורה מתונה יותר.
העצמאות היא חשובה והכרחית. היא תגיע במוקדם או במאוחר ויחד איתה פעמים רבות מגיע גם הבלבול שלנו ההורים – האם לאפשר לילד לפעול באופן עצמאי? באילו דברים לאפשר לו? מה הוא יכול לעשות לבד ומה עדין לא? כל השאלות הללו מנסות להבין מהו האיזון הנכון בין תלות לעצמאות בשנים הראשונות.
מתחיל לזוז
עד גיל חצי שנה הצורך בעצמאות לרוב קטן יותר אך לקראת גיל חצי שנה מתחילים ניצנים של התרחקות ראשונית. התינוק לומד להתהפך, להחזיק בחפצים, לזחול, להתיישב. הוא מתחיל להבין כי יש לו את היכולת לעשות פעולות מסוימות בעצמו והוא אינו זקוק בהכרח לעזרה המידית והאבסולוטית של הוריו.
לכל ילד שלב זה מתחיל בזמן אחר ובדרכים אחרות אך ברוב המקרים עד גיל שנה ניתן יהיה לחוש בשינוי. במידה וההורה מבין את הצורך של הילד בנפרדות טבעית, הוא יאפשר לו אותה במקומות מסוימים אך ידאג להוות תמיכה והכלה בשעת הצורך. ישנם מקרים בהם התינוק מאוד בטוח בתמיכה של הוריו ונמנע מהתנסויות עצמאיות, במקרה כזה יש מקום לבחון כיצד מאפשרים לתינוק מרחב גדול יותר להתנסות וחקירה של הסביבה שלו.
מאבקי כוחות
למה בעצם תינוק רעב יסרב לאכול ותינוק עייף יסרב ללכת לישון? לעיתים הסירוב של התינוק ינבע מרצון לשנות הרגלים בצד הוריו או קבלת מענה שאינו תואם את הצורך. אך לרוב מאבק כוחות שכזה יתקיים במקרים בהם התינוק ירגיש שמנסים לפגוע לו בעצמאות ולעשות עבורו. מצב כזה עלול ליצור קונפליקט שיביא לידי "מחאה" באכילה ובשינה.
מחאה באכילה יכולה להתבטא בכך שתינוק יסגור את הפה ויסובב את ראשו למראה אוכל, ומחאה בשינה יכולה להתבטא בסירוב ללכת לישון כשהוא מאוד עייף, במיוחד כאשר ההורים הם אלו המרדימים בפועל. לדוגמה תינוק שהיה רגיל להירדם בהנקה או בידיו של הוריו במהירות ידאג כעת להישאר ער ולא להירדם. ברגע שלתינוק אין את הכלים להירדם באופן עצמאי והוא זקוק לעזרה על מנת להירדם, הוא עלול להרגיל ב"ייאוש של הוריו" וינסה לבחון את עצמאותו ויכולת הביטוי שלו דווקא בשעה בה הוא זקוק לשינה.
אנחנו לא יכולים להרדים או להאכיל בכוח, ולכן על מנת שזה יקרה החשיבות הראשונה היא בעיקר לסמוך עליו שהוא אכן יעשה זאת בהתאם ליכולות שלו ולגילו. ככל שאכן נאפשר לו, נהיה קשובים לרצון העצמאי שלו ונראה לו שלרצונותיו יש מקום, נוכל לאפשר לבסוף את העצמאות שהוא מייחל לה.
אולי יעניין אתכם גם:
- איך ללמד את הילדים לישון טוב בלילה? 6 עצות
- כמה תנומות התינוק צריך ביום?
לא להתרגש
אז מה בכל זאת ניתן לעשות על מנת לאפשר את העצמאות, אך עדיין להשאיר את השליטה בידיים שלנו? לבחון את התגובה שלנו. במידה והתינוק מסרב לישון ואנחנו מתייאשים, רוטנים, מתעצבנים, הוא מבין שזו הדרך לקבל תגובה כלשהי מהוריו ולכן התנהגות זו רצויה. מצב זו דורש שינוי תגובה שיאפשר לתינוק להבין כי אנחנו סומכים עליו ומבינים את הצורך שלו. ולכן הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא בעיקר לא להתרגש ולהבין שזה שלב התפתחותי טבעי ומתאים ויש להתייחס אליו בהתאם.
- יצירת תנאים אופטימליים: על מנת שתינוק יוכל לישון ולאכול בהתאם לצרכיו, הוא זקוק לנו שנאפשר לו לעשות זאת בצורה הטובה ביותר. מומלץ לזהות את סימני העייפות ולהשכיב בהתאם בחדר חשוך נטול בגירויים. בנוסף, לייצר טקסיות ושגרה שתסייע לו להירגע על מנת שיצליח להירדם. נאפשר לו לאכול וללמוד להכיר את המזון שלו. ניתן לו לאכול לבדו בכיסא המותאם לגילו, גם אם זה אומר שבחודשים הראשונים זה יגרום יותר לכלוך ובלגן.
- עצמאות בשינה: ברגע שהרגלנו תינוק להירדם בצורה מסוימת (הנקה, ידיים, תנועה) הוא מבין שזוהי הדרך בה הוא צריך להירדם. מה שהתאים לו ולכם בחודשים הראשונים לאו דווקא מתאים בחודשים מאוחרים יותר. אפשרו לו עצמאות בהתאם לאופיו וגילו בהרדמות ובלילה. סמכו עליו לקחת את המוצץ לבד, לרדת לבד במיטה, הימנעו מלקפוץ ולהיכנס לחדר בשנייה שאתם שומעים קול. ברגע שתסמכו עליו לעשות פעולות קבועות לבד הוא ילמד לסמוך על עצמו ופחות יזדקק לכם שתעשו זאת. חשוב ליישם עצמאות זו גם במהלך היום. ברגע שהקטן הראה לכם שהוא יודע לעשות פעולה מסוימת אפשרו לו לעשות אותה בעצמו והיו שם על מנת לתמוך בו ולא כדי לעשות עבורו, גם אם זה לוקח מעט יותר זמן.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
- עצמאות בתזונה: זכרו כי גם הכרות עם מרקמים היא משמעותית, ברגע שהם יודעים לשבת לבדם תנו להם לבחור מה להכניס לפה ושאלו אותם בהמשך אם הם זקוקים לעזרה. הכינו להם מאכלים אותם יוכלו להחזיק לבד, כגון ירקות מאודים, קציצות ולביבות כך ירגישו כי הם שולטים בתזונה שלהם.
אכלו יחד איתם כך הם ירגישו שהם מספיק משמעותיים עבורכם שאתם בוחרים לאכול איתם ובמקביל הם ילמדו מכם כיצד לאכול ומה נכון לאכול. הגדירו את זמני הארוחה ומקום הארוחה וסמכו עליהם שיאכלו כמה שהם מרגישים לנכון.
כבר בבטן אנחנו עושים הכול על מנת להגן עליהם ולשמור עליהם, צורך זה לא יעלם לעולם אך חשוב לזכור כי חלק מהעיטוף והאהבה שלנו היא גם ללמד אותם לסמוך על עצמם. לדחוף אותם כשצריך, ללמוד לדחות סיפוקים כשצריך ולהכיל אותם ברגעים של קושי ותסכול. ניתן להתייחס לשלב זה כמעין ריקוד המצריך מאתנו להיות גמישים ומאפשרים אך יחד עם זאת ברורים ותומכים.
היו שם עבורם, למדו אותם כיצד לעשות פעולה כלשהי במקום לעשות עבורם, הכילו את הקושי שלהם כאשר הם מתקשים בפעולה כלשהי, והימנעו מלעצור אותם בטרם עת מהחשש שיתקשו. ככל שתאפשרו להם להכיר את החוזקות החולשות שלהם, כך יוכלו לייצר גבולות לעצמם. הם יאכלו בהתאם למנגנון הרעב שלהם ויירדמו בהתאם לעייפות שלהם, וידעו להיעזר בכם ברגע שהם באמת יזדקקו לכך.
מה הדרך הכי טובה להרדים את התינוק? צפו
הכותבת
היא יועצת משפחתית להורות ושינה