איום: מעונות היום יושבתו ביום חמישי
דיון שהתקיים בכנסת הדגיש את הפערים בין נציגי מעונות היום לממשלה
בשבועות האחרונים פתחו הארגונים במאבק במחאה על מצבם הכלכלי הקשה. כצעד ראשון הודיעו כי לא יפתחו את ההרשמה לשנת הלימודים הבאה, ובהמשך שיבשו את הלימודים למשך שעתיים, ובמקביל התקיימה הפגנת הורים שתומכים במאבק. לדברי הארגונים, מעונות היום עומדים בפני קריסה, דבר שבא לידי ביטוי במחסור חמור במעונות, שמונע מ-75 אחוז מילדי ישראל להתקבל אליהם, מחסור במטפלות, תנאי העסקה מחפירים ותקצוב חסר שלא מאפשר הפעלה תקינה של המעונות.
במהלך הדיון בכנסת ציין נציג אגף התקציבים במשרד האוצר כי הוצע לארגונים תקציב של 40 מיליון שקל לבינוי מעונות, אלא שהארגונים דחו את ההצעה בטענה שהיא לא מהווה פתרון לבעיות הבוערות. "הצעת האוצר מבזה ובבחינת מתן כוסות רוח למת", אמרו נציגי הארגונים. "רק תוספת של שקל אחד לשכרה של כל מטפלת מסתכם בעלות של 125 מיליון שקל, וזאת מבלי שתוקצבו שאר הסוגיות הדחופות. מתברר שמשרד האוצר לא הפנים את גודל המשבר ומתנער מאחריותו למאות אלפי משפחות הזקוקות לחינוך איכותי ונגיש". נציגי הארגונים הבהירו כי התקציב הנדרש "להצלת מעונות היום" עומד על 200 מיליון שקל.
הממונה על התעסוקה במשרד הכלכלה, מיכל צוק, אמרה במהלך הדיון: "משרד הכלכלה עשה כל מה שניתן כדי שתתאפשר פתיחת שנת הלימודים הבאה במעונות היום. הצענו שיפורים רבים, בעיקר בתחומי הכשרות ומימון קורסים למטפלות. נאפשר גמישות בהגדלת מספר הילדים השוהים במעון אם תהיה עמידה בסטנדרטים".
יו"ר ויצו, פרופ' רבקה לזובסקי, הוסיפה: "לא נוגעים במהות הבעיה, שנסחבת כבר כמה שנים: זאת מצוקה כספית. לא קיבלנו שום הצעה משמעותית ולא התקדמנו מילימטר בדיון".
ישראל אליסף, יו"ר פורום ועדי הגנים הארצי וחבר ועדת היגוי של הקואליציה לחינוך מלידה, אמר: "הגיע הרגע שבו אנו אומרים לממשלה די! קחו אחריות על ילדינו, הם עתיד מדינת ישראל והם לא נולדים בגיל שלוש. הילדים שלנו צריכים לקבל חינוך מגיל לידה".
מיד לאחר הדיון נפגשו ראשי הארגונים עם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, והוא התחייב לקיים דיון בוועדה לפתרון המשבר. במקביל נקבעה למחר פגישה דחופה של הארגונים עם נציגי משרד הכלכלה והאוצר על מנת לקדם פתרונות.