שתף קטע נבחר
 

חוק הספרים: הביטול יידחה לאחרי שבוע הספר

אחרי שאושרה הצעתה של מירי רגב לבטל את חוק הספרים בוועדת השרים לחקיקה, פרסמה ועדת החינוך של הכנסת את המלצתה ההפוכה: דחיית ביטול חוק הספרים עד לאחרי שבוע הספר. במקביל, נחשפו מסקנות הוועדה שמינתה שרת התרבות לבדיקת כדאיות החוק, והן אינן חד משמעיות

כיממה אחרי שהצעת שרת התרבות מירי רגב לבטל את חוק הספרים אושרה בהצבעת וועדת השרים לחקיקה, שבות ומתהפכות היוצרות: היום (ג') קיימה גם וועדת החינוך של הכנסת דיון בהצעה לביטול החוק. בסופו המליצה שלא לבטל את החוק לפני שבוע הספר, אלא לקראת סוף השנה האזרחית. מצד שני, הוחלט באותה ישיבה על החרגת שבוע הספר הנוכחי ממשא ההגבלות של החוק, כלומר, שהמו"לים והרשתות יוכלו למכור את כל הספרים בהנחות גדולות, ולא כמו שהיה תחת החוק (שהגביל ל-30 אחוזי הנחה בלבד). 

 

מסקנות וועדת החינוך, שתתכנס בקרוב להמשך דיון בנושא, מתפרסמות במקביל לאישור הנוסף שקיבל ביטול החוק בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. מכאן ימשיך המהלך לקריאה שנייה ושלישית במליאה.

 

מירי רגב. מסקנות הוועדה שמינתה לא חד משמעיות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מירי רגב. מסקנות הוועדה שמינתה לא חד משמעיות(צילום: גיל יוחנן)

כזכור, חוק הספרים נחקק במטרה להציע הבראה לענף הספרים ולתקן עיוותים שדרדרו את הענף מבחינה כלכלית. כחלק מן החקיקה ב-2013, הוסכם על תקופת אכשרה של שלוש שנים, לאחריה תיבחן יעילותו של החוק. בחודש יוני 2015 הקימה השרה רגב וועדה שמטרתה הייתה לבחון את יעילות החוק בשטח, ולהגיש מסקנות לאחר תום תקופת האכשרה, שאמורה הייתה להסתיים באוקטובר 2017. עד כה נשארו מסקנות הועדה והדו"ח המסכם שכתבה, באפילה.

 

היום, לאחר מהלך רצוף של מספר חודשים, הצליחה ח"כ תמר זנדברג (מרצ) להביא בפני הציבור את דו"ח הועדה שמינתה השרה רגב. מסקנותיו של הדו"ח מעוררות פליאה, כאשר לוקחים בחשבון את הצהרותיה של שרת התרבות רגב. בהודעה שהוציאה השרה לפני מספר ימים נאמר כי "החוק לא העמיד את האזרח בראש סדר העדיפויות ולא הצליח להוביל למחיר ספרים שווים לכל נפש ולכן כשל", דהיינו, אחד מכישלונותיו של החוק הוא באי יכולתו לספק מחירים הוגנים עבור הצרכנים. מנגד, אחת ממסקנות הדו"ח מראה כי לא חלה עליה דרמטית במחירי הספרים, כפי שחזו מתנגדי החוק. כך, המחיר הממוצע לספר עלה מ-44 שקלים ל-51 שקלים.

 

 

מסקנותיהם של חברי הוועדה חלוקות ואינן זהות. בין הסעיפים השונים ישנן מסקנות המנוגדות להצהרותיה של השרה רגב, ובחלקן הם חופפות לעמדותיה. בעוד השרה הצהירה כי "חשוב מאוד שכבר בשבוע הספר יוכלו האזרחים ליהנות ממחירי מבצע אטרקטיביים ומתחרות חופשית ללא מגבלות כלשהן", הצהרה שנשענת על הטיעון כי מחירי הספרים המוצעים לצרכן עלו, הגיעה הוועדה למסקנה ההפוכה והיא מצהירה כך: "על אף הטענה בדבר עליית מחירי הספרים, מבקשת הוועדה להדגיש כי המחיר הקטלוגי של הספרים ירד בעקבות החוק. כלומר, מחירי הספרים החדשים שיצאו לאור מאז חקיקה החוק, ירד ירידה דרמטית, לעומת מחירם בתקופה שקדמה לחוק".

 

לעומת זאת, בכל הנוגע לבעלות הצולבת, כלומר להחזקתם של חלק מהמו"לים הגדולים ברשתות הספרים, סבורה הוועדה כי יש לאסור בחוק את הבעלות הצולבת, שיוצרת מבנה אנכי בשוק הספרים - כלומר, מצב הפוגע קשות בתחרות בשוק ומשפיע ישירות על ההוצאות הקטנות והבינוניות. עוד מציינת הוועדה כי למרות שהממונה על ההגבלים העסקיים מחזיק בעמדה שאין לבטל את הבעלות הצולבת, ישנן נקודות מרכזיות אשר לא נלקחו בחשבון בבדיקתו, כמו ההשפעה על ההוצאות הקטנות, ובכך שהסתמך בעיקר על נתוני מכירת ספרים ולא על נתונים נוספים. השרה מירי רגב הייתה שותפה לעמדת הוועדה בנושא הזה והצהירה שלאחר ביטולו של החוק תמשיך "לפעול גם בכדי לבטל את הבעלות הצולבת שעדיין מהווה חסם בשוק, מונעת תחרות ופוגעת במו"לים רבים בצרכני הספרים ובסופרים עצמם".  

 

נקודה מעניינת נוספת מופיעה בסעיף בדו"ח בו ממליצה הוועדה על תיקוני חקיקה נוספים בעתיד. ההמלצה היא ל"מתן אפשרות להנחה בתקופת ההגנה בקנייה ישירה מהמו"ל". עד כה איפשר החוק מתן הנחה של ספר חדש שחלה עליו תקופת ההגנה, רק במהלך ימי שבוע הספר העברי, וגם זאת עד 20% ממחירו הקטלוגי. התמריץ עליו ממליצה הוועדה פונה ישירות לממכר שבין הלקוח למו"לים וייתכן כי יאפשר להם להציג מחיר אטרקטיבי יותר מרשתות הספרים.

 

בסיכום הדו"ח מוצגות עמדותיהם של שני חברי הועדה - עו"ד עדנה הראל ועמית הלוי. שניהם מציגים מסקנות אישיות שונות ואף מנוגדות. חבר הוועדה עמית הלוי ממליץ לא להאריך את החוק מעבר להוראת השעה של שלוש השנים (שהיו אמורות כאמור להגיע לסיומן באוקטובר 2017) ולמצוא דרכים אלטרנטיביות לתיקוני חקיקה אשר יסדירו את הכשלים בענף. לעומתו, חברת הוועדה, עו"ד עדנה הראל, סבורה כי יש להאריך את החוק מעבר לתקופת הוראת השעה ולהוסיף בו הסדרים שלא טופלו במסגרת החוק המקורי. כמו כן, היא ממליצה את בדיקתה של ועדה בלתי תלויה שתבחן את החוק בתום שלוש השנים הראשונות לקיומו.

 

ככלל, מצייר הדו"ח את הפעולות הנדרשות בענף הספרים ככאלה שנובעות בראש ובראשונה מהשקפה כלכלית. בעלי השקפות מנוגדות יראו בעיה כיתרון ולהיפך ועל כן יגיעו

 למסקנות שונות. כאמור, החלטתה של השרה לבטל את החוק לאלתר דרך העלאתו לדיון הממשלה והכנסת מייתרות את מסקנות הוועדה השונות. יש לציין כי בעוד דעות הוועדה היו חלוקות ומורכבות, אין בדו"ח שנכתב על ידה ושהוזמן על ידי השרה מירי רגב, אף לא המלצה אחת על ביטולו המיידי של החוק עוד לפני תום הוראת השעה. עם זאת, יו"ר הועדה, מנכ"ל משרד התרבות והספורט, יוסי שרעבי, ממליץ כסיכום מסקנות הדו"ח שלא להמשיך ולקיים את החוק מעבר להוראת השעה, אך משאיר את השיקולים של ביטול החוק באופן מיידי או השארתו עד תום הוראת השעה, בידי שרת התרבות מירי רגב.  

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים