שתף קטע נבחר

 

היסטוריה משפחתית באח"י תנין

57 שנים אחרי שסבו המנוח לקח חלק בהבאת אח"י תנין לצה"ל, סיים רון את קורס הצוללנים וישרת בכלי השיט החדיש שנושא את אותו השם

 

2016: סמל רון על הצוללת (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
2016: סמל רון על הצוללת(צילום: דובר צה"ל)

צוללת התנין - דור 3: היסטוריה משפחתית נרשמה אמש (יום ג') בטקס סיום קורס הצוללנים מחזור 109 בחיל הים, שנערך בבסיס החיל בחיפה. סמל רון, אחד מבוגרי הקורס, ישרת בצוללת החדשה אח"י תנין שקרויה על שם הצוללת הראשונה בחיל. בנימין ז"ל, סבו של רון, הביא את הצוללת הראשונה מאנגליה ב-1959 ונמנה עם ראשוני לוחמי הצוללות בחיל הים.

 

רון ישרת במגמת סונאר באח"י תנין, אחת משתי הצוללות החדשות שהגיעו בשנה האחרונה מגרמניה, ונחשבות לכלי המלחמה החשאי והיקר ביותר בצה"ל. בנימין הסב נפטר בגיל 36 מהתקף לב ולא זכה להכיר את נכדו. הסב התבקש להתנדב מתפקיד של חייל מהמניין בחיל הים ללוחם בשייטת הצוללות עוד בטרם הקמתה. הוא נשלח לקורס הצוללן שאירחו צבאות צרפת ואנגליה, ובעיצומו ביקשה ישראל ממעצמות אירופה סיוע בקבלת צוללות משומשות שעברו את מלחמת העולם השנייה לצורך הקמת שייטת הצוללות.

1959: הסב בנימין ז"ל באותה עמדה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
1959: הסב בנימין ז"ל באותה עמדה(צילום: דובר צה"ל)

"סבא לא ויתר, טס כחייל צעיר לקורס ונשאר גם כשהיו דיבורים להחזיר אותם ארצה כי לא ידעו מי באירופה תסכים לתת לנו צוללת", סיפר סמל רון בשיחה עם ynet. רון התגייס לפני כשנה וישרת בצוללת החדישה, שמסוגלת

לשהות במצולות באופן חשאי יותר מפי 10 זמן מאשר שלוש צוללות הדולפין הוותיקות יותר, בשל מערכת ההנעה החשמלית שלה.

 

לדברי הנכד הגאה, "סיפרו לי שסבא היה אדם חכם ונבון, ולאחר שירותו הפך למהנדס שהרצה בטכניון ותכנן את שכונת גילה בירושלים. הקשר המשפחתי אליו חיזק את המוטיבציה שלי לשרת בצוללות, אף שהגיבוש הראשון שעשיתי ולא עברתי היה לקורס טיס. אמי, בתו של סבי, הייתה בעננים והתרגשה מאוד בגלל סגירת המעגל הזו, גם אם היא תראה אותי פעם בחודש".

"המשמעת והסדר נשארו". סמל רון (משמאל) (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"המשמעת והסדר נשארו". סמל רון (משמאל)(צילום: דובר צה"ל)

הסב בנימין (משמאל) עם צוותו בעת הבאת הצוללת מאנגליה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הסב בנימין (משמאל) עם צוותו בעת הבאת הצוללת מאנגליה(צילום: דובר צה"ל)

בשל הזיקה להיסטוריית הצוללות הישראלית, רון העביר בשנתו הראשונה בצה"ל שיעורי מורשת לחיילי חיל הים, לאחר שחקר את תולדות שייטת הצוללות. "בזמנו התאמנו את עצמנו לצוללות שקיבלנו, כי הן היו יד שנייה, היום אנו בוחרים את כל המערכות וקובעים איך הצוללת תהיה", תיאר הלוחם הצעיר. "הבדל נוסף נוגע לטכניקת הפעולה, בצוללת האס הישנה (אח"י תנין הראשונה), ההפלגה הייתה בקו המים עם ירידה למטה רק כשמזהים מטרות".

 

כתב ynet בהפלגה באח"י רהב    (צילום: רועי בוקובזה, דו"צ, עריכה: נגה מימראן)

כתב ynet בהפלגה באח"י רהב    (צילום: רועי בוקובזה, דו"צ, עריכה: נגה מימראן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הוא סיפר עוד כי "כיום, כל ההפלגה כמעט היא מתחת לשטח. חשוב שאנשים יידעו איך הכול התחיל, כמו שזוכרים את הצוללת דקר, כי אלה שנסעו לאירופה להקים את השייטת, כמו סבי, הימרו על החיים שלהם. מה שכן נשאר מאז ועד היום זה המשמעת והסדר בצוללת, השקט וערכי החברות".

 

ביוזמת ynet תועד רון באותן עמדות באח"י תנין החדשה, שבהן צולם סבו בתנין הישנה בתחילת שנות ה-60. "הרגשתי כאילו אני זה הוא, ודמיינתי מה היה קורה אם הייתי פועל במחלקת החשמל בצוללת שבה סבא שימש ראש צוות", סיפר הלוחם בהתרגשות.

 

לקורס הצוללן שאותו סיים רון התמיינו כ-2,000 מועמדים כמדי שנה וכמה עשרות סיימו. לפי נתוני צה"ל, 63% מהמסיימים גרים בערים ו-37% גרים במושבים. ל-30% מהבוגרים יש קרובי משפחה ששירתו או משרתים בחיל הים, וכמחצית מהבוגרים פעלו בצעירותם בתנועות נוער. מרביתם (78%) למדו במגמה ריאלית בתיכון והיתר במגמה הומאנית. 74% מהבוגרים מגדירים עצמם חילונים, 15% דתיים ו-11% מסורתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים