מחקר ישראלי בדק: השפעת קנאביס רפואי על חולים
מחקר ישראלי שנערך ע"י אוניברסיטת בן גוריון וכלל משתמשי קנאביס רפואי חדשים, מצא כי החולים מעידים על שיפור משמעותי בכאב ובתפקוד, אולם לדבריהם הטיפול גרם לתופעות לוואי כמו יובש בפה ורעב. רובם המוחלט של הנבדקים – 99.6%, ניסו טיפולים תרופתיים אחרים לפני הקנאביס הרפואי
מה המטופלים חושבים על הקנאביס הרפואי: ממצאי מחקר חדש חושפים לראשונה את הרגלי הצריכה של סם הקנאביס בקרב מטופלים חדשים, תופעות הלוואי את דרך הטיפול המועדפת ועד כמה משפר הסם את התפקוד ומפחית את הכאב.
את המחקר ערך פרופ' פסח שוורצמן, והוא הוצג בכנס הבינלאומי של המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות. לדברי פרופ' שוורצמן, אף שתהליך הסדרת השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים החל בישראל לפני כעשור, אין כיום מידע על המשתמשים עצמם.
קראו עוד על קנאביס רפואי:
המדריך המלא: איך משיגים אישור לקנאביס רפואי
למי מגיע קנאביס ולאילו מחלות הוא באמת עוזר?
מחקר ישראלי קבע: קנאביס רפואי באמת יעיל?
שיפור משמעותי בתפקוד
המחקר עקב באופן פרוספקטיבי במשך שנתיים אחר משתמשים חדשים בקנאביס רפואי, ובחן פרמטרים שונים בהם פרופיל המחלה, ההתוויה של הטיפול בקנאביס, המינונים שניתנו, בטיחות הטיפול, תופעות לוואי, יעילות הטיפול ודרך צריכתו המועטפת.
דיווחי החולים מעידים לדברי החוקרים, על שיפור משמעותי בכאב ובתפקוד. עם זאת הטיפול גרם לתופעות לוואי, חלקן משמעותיות.
במחקר השתתפו חולים חדשים משלוש מרפאות כאב אשר התראיינו טלפונית למחקר בפעם הראשונה במהלך שלושת החודשים הראשונים לתחילת הטיפול, ולאחר מכן מדי 4 חודשים במשך תקופה של שנתיים.
מהמחקר עולה כי 42% שמעו על הטיפול מרופא, והיתר שמעו אודותיו מחבר, בן משפחה או בדרכים אחרות כמו אמצעי התקשורת. מרבית המטופלים – מעל 60%, קיבלו את המרשם מאורתופד או רופא כאב, ורק 0.4% קיבלו את המרשם מרופא המשפחה.
רובם המוחלט של הנבדקים – 99.6%, ניסו טיפולים תרופתיים אחרים לפני הקנאביס הרפואי. כמחצית הנבדקים עברו לקנאביס הרפואי בשל תופעות לוואי של טיפול קודם, ו-80% עברו לקנאביס רפואי בשל חוסר יעילות של הטיפול הקודם.
הממצאים מראים כי חפיפת האחוזים מדגימה שילוב של סיבות בין חלק מהנשאלים.
כ-77% מהמשתמשים דיווחו על תופעות לוואי במהלך הטיפול. שתי התופעות השכיחות ביותר בשיעור דומה, היו יובש בפה ורעב, עליהן דיווחו 60% מהמשתמשים. 44% דיווחו על מצב רוח מרומם, 23% דיווחו על ישנוניות, 28.6% דיווחו על עייפות, 32% סבלו מאדמומיות בעיניים ו-13% על טשטוש.
החולים דיווחו על שיפור התסמינים במגוון פרמטרים, כולל הפחתה בכאב, בבחילות, חרדה, תיאבון, והרגשה כללית. עם זאת, 9.8% הפסיקו את הטיפול בקנאביס כמה חודשים לאחר התחלתו, בעיקר עקב חוסר אפקטיביות של הטיפול ותופעות הלוואי.
מרבית המשתמשים: חולי סרטן כאב ומחלות עיכול
על פי נתוני משרד הבריאות, אוחזים כיום קרוב ל-23 אלף ישראלים ברשיון בתוקף לשימוש בקנאביס רפואי. מדובר בעליה של פי 12 משנת 2009, אז קיבלו רק 1,800 ישראלים רשיון לשימוש בסם.
מרבית המטופלים לוקים במחלות סרטן, כאב כרוני נוירופטי, מחלות דרכי עיכול או חולים פסיכיאטריים.
בישראל כ-40 רופאים מורשים לרשום קנאביס רפואי. משרד הבריאות הודיע לפני מספר חודשים כי בכוונתו לאשר לרופאי משפחה לרשום את הסם, אולם בינתיים קיימת התנגדות נחרצת בקרב הרופאים, מחשש שהמרפאות יהפכו ל"עליה לרגל" למבקשי הסם.
בתוך כך פועל משרד הבריאות לאשר את מכירתו של הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת, כדי לקצר את הסרבול הרב בניפוק התרופה הקיים כיום.
צפו בדיון עם ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, בנושא הקנאביס: