שתף קטע נבחר
 

לכל אחת מגיעה הזדמנות שווה

בתי ספר בפריפריה החברתית נאבקים פעמים רבות על זכאות לבגרות יותר מאשר על קידום לבגרות איכותית שפותחת דלתות. נערות באזורים אלה נתונות לאפליה כפולה: הן מבחינה ג"ג והן מבחינת מגדר. פרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית" נותן לבנות האלו הזדמנות ללמוד שהן יכולות לעשות הכל

בשיתוף חברת "טבע"

 

הזדמנויות הן מהדברים החשובים שאנחנו יכולים להעניק לילדים, הן מראות להם שהכל פתוח והם יכולים לבחור את מסלול העתיד שלהם, בעיקר ילדים שגדלים בסביבה שאינה תומכת, מלאה בקשיים והורים שעובדים קשה כדי לפרנס ואינם יכולים לקדם את הפוטנציאל של ילדיהם מסיבות שונות, שלרוב לא קשורות ישירות אליהם.

 

איזה המצאות משנות לנו את החיים? גלו בעמוד המורה של המדינה

 

פרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית" הוא נקודת אור עבור נערות בכיתות ט'-י'. מדובר בפרויקט כלל ארצי בו משתתפות חברות היי-טק וחברות פארמה שמלוות בנות מפנימיות במהלך לימודיהן בכיתה ט' ו-י' וחושפות בפניהן מסלולי לימוד שונים בתחום המדע, וגם מלמדות אותן כיצד מפתחים קריירה בתחומים הללו.

 

"אנחנו מראות להן שאין להן תקרה מעל לראש, שאין זכוכית שעוצרת אותן, שהשמיים הם הגבול בשבילן", אומרת קרן עופר, מנהלת פרוטפוליו גלובאלי בחברת "טבע", שליוותה בשנתיים האחרונות קבוצת נערות שאף הגיעו להישג מרשים כשהרעיון שהגו בתחום מחלת הפרקינסון זכה במקום הראשון בתחרות ארצית בתחום.

 

זודיטו מולה (16) היא אחת מבנות הקבוצה, עלתה עם משפחתה - אבא, אמא, 2 אחיות ו-3 אחים - לפני כשמונה שנים מאתיופיה, וכיום לומדת בפנימיית "נווה שרה" בבני ברק.

זודיטו מולה. רוצה להיות רופאה (צילום: דוד סקורי) (צילום: דוד סקורי)
זודיטו מולה. רוצה להיות רופאה(צילום: דוד סקורי)
 

בפנימייה היא לומדת במגמת ביו רפואה והמקצועות האהובים עליה הם ביולוגיה, ספורט, אנגלית ומתמ'. היא מספרת שתמיד עניין אותה תחום הרפואה וזה החלום שלה, היא גם יודעת שבשביל זה היא צריכה להשקיע, ופרויקט סודקות את התקרה הגיע בדיוק בזמן בשבילה.

 

ללמוד אותן שהשמיים הם הגבול

המפגש הראשון עם הבנות, מספרת עופר, היה לא קל. "ראשית, נוצר הקשר בין הפנימייה למקום המאמץ, ב'טבע', למשל, נבחרות בנות מכיתה ט', שלומדות במגמת מדעים או ביולוגיה מורחב וכדומה. לא מדובר בלימודי 5 יחידות כמו בתיכון רגיל, יש בנות שמתקשות, יש שצריכות דחיפה ועידוד, אבל בשורה התחתונה אנחנו נותנים לבנות לבחור אם הן רוצות להצטרף לתהליך.

 

"במפגש הראשון אנחנו פורשים בפניהן את האפשרויות, אנחנו מראים להן לאן אפשר להגיע, מה אנחנו מציעים להן, אבל הן אלו שבוחרות. המפגשים האלו לא פשוטים כי הן מאד סגורות, הן גם לא ממש

מאמינות שיש להן הזדמנות להתקדם הלאה. יש הרבה בנות שלא חושבות שיש להן עתיד מעבר למה שהן מכירו מהסביבה הקרובה אליהן", מסבירה עופר.

 

לאחר המפגש הראשון, כאמור, ניתנת לבנות האפשרות להחליט אם הן רוצות להצטרף או לא. אלה שמצטרפות זוכות למפגש של פעם בחודש וחצי, בין אם בבית הספר שלהן ובין אם בחברה המלווה. "ב'טבע' הבנות יצאו לסיורים במפעלים השונים של החברה, הראנו להן איך מייצרים תרופות, הפגשנו אותן עם אנשי מפתח בתחומי המדע שנתנו הרצאות על נושאים שונים והראנו להן מה העתיד יכול לזמן להן", מספרת עופר.

 

הליווי נמשך כשנתיים, במהלך כיתה ט' ו-י'. השנה הראשונה עוסקת בהיכרויות - גם עם התחום בו עוסקת החברה המלווה, אך בעיקר בהיכרות עם הבנות. "אנחנו רוצים לדעת מה השאיפות שלהן, איך הן רואות את העתיד שלהן - הרבה בנות בהתחלה אמרו שהן רוצות להתחתן, ללדת ילדים ולעזור לפרנס את המשפחה, אלו היו השאיפות שלהן, כי זה מה שהן ראו סביב, כי אלו היו ההזדמנויות היחידות שהיו פתוחות בפניהן", מסירה עופר.

 

השנה השנייה היא הבסיס לשינוי חייהן של הבנות, היא ההזדמנות הגדולה שנפתחת בפניהן. "השנה בחרנו בתחום הפרקינסון", מספרת עופר. "לימדנו את הנושא, הסברנו על המחלה, על ההשפעות על החיים והסביבה, הטיפולים שמוצעים, שלבי ההתקדמות של המחלה, ואז אמרנו לבנות 'הכל פתוח בפניכן, הכל אפשרי - מה הייתן ממציאות כדי להקל על החולים', והן ישבו וחשבו והעלו רעיון נפלא".

 

מולה מספרת שהיא וחברותיה לא ידעו דבר על מחלת הפרקינסון, "למדנו הכל על המחלה בשיעורים וכאתה מבין אותה, אתה יודע איך לגשת לבעיה ולנסות למצוא פתרון. זה לא קל, אבל כשהכל פתוח ואפשרי, אתה יכול לחשוב קדימה, לתכנן ולהמציא את מה שנראה לך מתאים ביותר", היא אומרת.

 

בפרקינסון, בגדול, מסבירה עופר, יש צורך בלקיחת תרופה ברגע שמתחילות עוויתות. במצב מתקדם, בו חולה לא יכול לטפל בעצמו יש צורך בפתרון מתאים. הבנות הגו המצאה שבה חיישן מיוחד מתחבר למשאבה (בה נמצאת התרופה) שהושתלה בגוף החולה, החיישן מזהה שעומד להתרחש התקף ונותן פקודה למשאבה לשחרר דופמין למוח על מנת למנוע מצב בלתי נשלט וכדי להרגיע את ההתקף.

 

ההמצאה הזו זיכתה את בנות הקבוצה במקום הראשון בתחרות "הפרויקט המסכם" של השנה, במסגרת פרויקט סודקות את תקרת הזכוכית, במסגרת מציאת פתרונות חדשניים למחלת הפרקינסון.

 

מולה מספרת שההתרגשות היתה עצומה, עוד סימן לכך שהיא בדרך הנכונה לעולם הרפואה, שהיא מתקדמת במסלול הנכון.

 

הזכייה היתה גם סימן עבור קרן עופר וחבריה לפרויקט שהם אכן מסייעים לבנות האלו לבנות עתיד טוב יותר. "אני רואה את זה בהתנהלות של הבנות לפני שהן נכנסות לפרויקט ובמהלך, וכמובן שבסוף. לפני שנתיים השאיפות שלהן היו נמוכות ובסיסיות, היום שתיים מהבנות שהיו בקבוצה כבר חושבות הרבה יותר רחוק, אחת רוצה להיות רופאה והשנייה בתחום הרובוטיקה. הן גם כל הזמן שואלות ומתעניינות איך עוד נוכל לעזור להן, מה כדי להן לעשות בצבא כדי שזה יתמוך בבחירה שלהן - השנתיים האלו הסתיימו ואף אחת מאיתנו לא רוצה להיפרד", היא אומרת בחיוך.

 

סודקות את תקרת הזכוכית

פרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית" מיועד לנערות בחטיבות הביניים והתיכונים. בתי ספר באזורים של פריפריה חברתית ניצבים בפני קשיים רבים, ונאבקים פעמים רבות על עצם הזכאות לבגרות יותר מאשר על קידום לבגרות איכותית, פותחת דלתות.

 

נערות באזורים אלה נתונות לאפליה כפולה: הן שייכות לקבוצה המודרת חברתית בחברה הכללית, וכן מוחלשות בסביבתן המיידות – שכן חברות מסורתיות לא תמיד מעודדות נערות להגיע להישגים אקדמאים ומקצועיים.

 

תוכנית "סודקות את תקרת הזכוכית" היא יוזמה ייחודית של הארגון החינוכי-חברתי

"כל ישראל חברים", ונועדה להוות צוהר לעתיד טוב יותר לנערות אלה. התוכנית, בשיתוף עם משרד החינוך והעיריות השונות, מאתרת נערות בעלות פוטנציאל ללימודי מדעים, ומלווה אותן במשך חמש שנים.

 

התוכנית שמה דגש על העלאת רף השאיפות של הנערות, באמצעות מפגשים עם נשים מצליחות מעולם ההיי-טק הישראלי; העלאת תחושת המסוגלות של הנערות, באמצעות סדנאות העצמה עצמית; וטיפוח המצוינות, באמצעות תגבורים לימודיים של המקצועות המדעיים.

 

צוות מדעניות מהמו"פ של טבע ונשים ממחלקות נוספות מאמץ נערות במסגרת הפרויקט, והן משתתפות בתוכנית העצמה הכוללת הרצאות, מצגות וסרטונים בנושא פיתוח תרופות בטבע, כמו גם סיורים בבניין המו"פ ובמעבדות השונות, מפגשי התנסות במעבדה וכן הלאה.

 

ההשתתפות בפרויקט "סודקות את תקרת הזכוכית" היא חלק ממחויבותה של טבע לקידום מצוינות מדעית בישראל, מתוך הבנה כי מדובר בתחום בו יש לישראל יתרון תחרותי מול העולם. במסגרת זו פועלת החברה בקרב אוכלוסיות מגוונות, מפעילה ותומכת במגוון רחב של יוזמות חינוכיות וקהילתיות ומעודדת את עובדיה להתנדב.

 

חדש: המורים של המדינה במסלול המדעים

תחרות "המורה של המדינה" יצאה לדרך, זו השנה השמינית, במטרה להוקיר ולתת כבוד למורים שלנו. השנה, בפעם הראשונה, ייבחרו גם מורים במסלול המדעים ביוזמת חברת "טבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד סקורי
זודיטו מולה
צילום: דוד סקורי
צילום: shutterstock
לכולם מגיעה הזדמנות שווה
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים