רופא השיניים ששרף את התואר - והבעיר את סעודיה
מהנא סעוד, רופא שיניים שהתקשה למצוא עבודה, צילם סרטון פרובוקטיבי ברגע של ייאוש והצית קמפיין מחאה ברשת נגד אבטלה
"אם לא הייתי שורף את התואר, הוא היה שורף אותי ואת המשפחה שלי". את המילים האלה אמר בשבוע שעבר לעיתון הסעודי "אל-חיאת" הדוקטור מהנא סעוד, רופא שיניים שהצית לאחרונה בסרטון ברשת את התואר שלו מול משרד השירות האזרחי שבצפון מזרח סעודיה. יחד עם התואר הוא הצית מחדש גם את סוגיית האבטלה במדינה.
לכל הפינות של יא אללה
סעוד סיים את לימודיו דווקא באוניברסיטה בירדן והיה בטוח כשישוב למולדתו הוא ימצא עבודה ללא בעיה. בחודשים האחרונים בעקבות הייאוש שלו הוא אף ניסה לעשות הסבת מקצוע, אך נאמר לו באופן אירוני כי הוא צריך לעסוק ברפואת שיניים ולא במקצועות אחרים. הייאוש והתסכול שלו, בדומה לאחרים בתחומו בסעודיה, הובילו אותו לצעד הלא שגרתי בממלכה הרשמית שעורר תגובות נסערות בסעודיה ובייחוד ברשתות החברתיות.
חלק מהתגובות הזדהו עם סבלו והאקט של רופא השיניים הצעיר, אך אחרים יצאו נגדו בייחוד שהחל קמפיין בטוויטר תחת ההאשטאג "הקמפיין להצתת התארים". הוא עצמו הפך בשבועות האחרונים למרואיין מבוקש בממלכה ולמי שמייצג את מחאתם של רופאי השיניים בממלכה שמסיימים את לימודיהם ומוצאים את עצמם חסרי מעש.
"רבים מהקולגות שלי עובדים כעת כקופאים", סיפר הרופא שמודאג כיוון שיש לו בן קטן שהוא צריך לפרנס וחודש הרמדאן הולך ומתקרב. הוא הוסיף כי "יש נשים, קולגות שלי, שמוכרות עלי גפן וקאפ קייקס באינסטגרם. אני נשאתי על הכתפיים שלי את המשימה למצוא להן משרות במקום הזרים - הן בבתי החולים הממשלתיים או במשרות שאינן ממשלתיות, או במרפאות פרטיות, אבל לצערי ללא הועיל". במשרד השירות האזרחי בסעודיה, שמולו הוא שרף את התעודה, הדפו את טענותיו ונתנו למשל כדוגמה משרה שהרופא המדובר לא הציג מועמדות לגביה, בנוסף לעוד משרות שאוישו על ידי רופאי שיניים לאחרונה.
אך המציאות, על פי הפרסומים בסעודיה, גם בכלי תקשורת שמזוהים עם בית המלוכה, מעידה כי מצבם של רופאי השיניים הצעירים קשה מנשוא ורק השנה צפויים אלפי בוגרי רפואת שיניים במדינה להיכנס למעגל האבטלה בממלכה. הסיבות, כך נראה, ברורות מאליהן. יותר מדי סעודים לומדים רפואת שיניים ואילו מספר המשרות מצומצם מאוד.
במקביל, וזוהי נקודה קריטית, מספר הלא סעודים, כלומר הזרים, שמועסקים בתחום הרפואה בסעודיה הוא עצום. אחד הכלכלנים בממלכה פרסם על רקע המקרה הנוכחי כי מתוך 82 אלף רופאים בסעודיה, רק 19 אלף הם סעודים, ואילו מתוך 165 אלף אחים ואחיות בסעודיה רק 61 אלף הם סעודים.
אחרי הסערה שעורר הוא הבהיר בחשבון הטוויטר שלו כי הוא ניסה בסך הכל למחות וכי הנייר אינו חשוב יותר מהבעיה עצמה שסובלים ממנה רופאי השיניים. "אני מתנגד להצתת התארים כיוון שהמסר הגיע", זאת על רקע הקמפיין שהורץ ברשת בעקבות האקט שלו. בהמשך ולנוכח המתקפה נגדו, סעוד ביקר את עצמו על התנהלותו וטען כי הצורך שלו במשרה והעוני שלו גרם לו להתנהגה בצורה לא תקינה. במקביל הוא הודה לאלה שתמכו בו ואף ניסו למצוא לו עבודה, מה שעל פי אחד מציוציו, קרה בסופו של דבר.
רק לאחרונה השיק בחגיגיות שר ההגנה הסעודי ובנו של המלך, הנסיך מוחמד בן סלמאן, את התכנית הכלכלית של סעודיה לשנת 2030 שבמרכזה "הפסקת ההתמכרות לנפט", או במילים אחרות - הפסקת התלות המוחלטת ב"זהב השחור".
אך התכנית שמה לה כיעד גם את הפחתת שיעורי האבטלה הגואים בסעודיה שעל פי הנתונים הרשמיים עומדים על יותר מ-11 אחוזים והיעד של הנסיך השאפתן היא להוריד אותה ל-7 אחוזים במדינה שבה חיים יותר מ-31 מיליון בני אדם.
ומן הסתם, מאותו רופא שיניים סעודי שתמונת המלך ויורשי העצר הסעודים מתנוססת בחשבון הטוויטר שלו לא תשמעו מילה רעה עליהם ועל התכנית הכלכלית השאפתנית, אלא בעיקר על משרדי הממשלה: "עדיין משרדי הממשלה מתעקשים שהמדינה שלנו תתבסס על הזרים. מתי הגורמים יישרו קו עם התכנית הזו והיא תיושם בשטח?".
על השאלה הזו ניסה לענות בשיחה עם ynet ד"ר ערן סגל ממרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה: "האבטלה בסעודיה ובעיקר אבטלת הצעירים היא אחד מהנושאים המרכזיים שמטרידים את השלטון. כמו בנושאים אחרים, לא בטוח שניתן לסמוך על הנתונים הרשמיים וההערכה היא שאבטלת הצעירים נעה בטווח של 30-20 אחוזים. הסיבה היא כמובן הגידול המתמיד באוכלוסייה, שנובע ממדיניות שמעודדת ילודה כחלק ממדינת הרווחה הנהוגה במפרץ".
"לכך נוספת הועבדה שעבור הצעירים המשכילים האופציה העיקרית היא המגזר הציבורי. ורבים מהם מעדיפים להמתין עד שתתפנה משרה עבורם. עד לירידת מחירי הנפט לפני כשנה וחצי ניתן היה להכיל את הבעיה, אך ההחלטה על קיצוץ בסובסידיות והמגמה של נסיגת מדינת הרווחה עלולות בעתיד הקרוב להוביל לזעזועים קשים ובהחלט ניתן לראות כיצד העצירים המשכילים יהיו הזרז לתהליכים אלו".