שתף קטע נבחר
 

קולטים את הענף: קרב 5 מודרני בריו 2016

סיוף, שחייה, רכיבת סוסים, קליעה, ריצה – והכל ביום אחד. בתיאוריה, קרב 5 מודרני בודק מיהו הספורטאי המושלם ביותר בעולם. בפועל, זהו כנראה הענף הכי איזוטרי באולימפיאדה

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: שטוקהולם 1912.

מספר אולימפיאדות: 24.

מתי נכנסו נשים: סידני 2000.

 

על רגל אחת

קרב 5 מודרני (פנתאטלון) הוא הענף היחיד שהומצא במיוחד עבור המשחקים האולימפיים. כפי שמעיד שמו, הוא כולל תחרויות בחמישה מקצועות: סיוף (בסגנון דקר), שחייה (200 מ' חופשי), רכיבה על סוסים (קפיצות מעל מכשולים), ריצת שדה (3 ק"מ) וקליעה (אקדח אוויר מ-10 מ') – והכל ביום אחד.

 

בכל מקצוע מוענק לספורטאים ניקוד, שמתבסס על "תקן" (par) שהם צריכים להגיע אליו, ממש כמו בגולף. עמידה בתקן מעניקה 1,000 נקודות בכל מקצוע (בסוסים זה 1,200). אם עוברים את התקן גם מקבלים בונוס, אם לא מגיעים אליו מאבדים נקודות.

 

קרב חמש באולימפיאדת בייג'ינג 2008 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
קרב חמש באולימפיאדת בייג'ינג 2008(צילום: Gettyimages)

 

אבל אל תיתנו לשם להטעות אתכם: קרב 5 מודרני הוא הכל חוץ ממודרני. הגה אותו הברון פייר דה קוברטן, מייסד המשחקים האולימפיים בעת החדשה, שעשה הכל כדי להכניסו לתוכנית האולימפית בשטוקהולם, ובלונדון 2012 חגגו 100 שנה להתעקשות שלו.

 

מדוע נבחרו דווקא המקצועות האלה? מתוך רצונו של דה קוברטאן לשחזר את מה שעובר לוחם בחיל הפרשים במהלך קרב, מבחינת כל המרכיבים. ולמה בכל זאת קוראים לענף "מודרני"? כי הוא גרסה עדכנית יותר לקרב ה-5 הקלאסי שהתפתח במאה החמישית לפני הספירה, במטרה ליצור את הספורטאי המושלם. אבל אז התחרות הייתה שונה: ריצה, היאבקות, קפיצה למרחק, הטלת כידון וזריקת דיסקוס. הפילוסוף היווני אריסטו תיאר את המתחרים בקרב החמש "ספורטאים מושלמים, כי העוצמה הפיזית והמהירות שלהם משולבות בהרמוניה יפהפייה".

 

בין המקצועות בקרב חמש גם אקדח אוויר מ-10 מ' (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
בין המקצועות בקרב חמש גם אקדח אוויר מ-10 מ'(צילום: Gettyimages)

 

עם כל הכבוד לאריסטו ולפייר דה קוברטאן, קרב 5 מודרני הוא, בלשון המעטה, אחד הענפים הכי לא פופולריים באולימפיאדה. התחרויות נמתחות על פני 12 שעות ב-3 אתרים שונים, מה שמקשה מאוד לעקוב אחרי הנעשה. הרייטינג בקאנטים, ולא פלא שהספורט נמצא בסכנת הדחה מהמשחקים בעתיד. לא בטוח שיותר מדי אנשים יתגעגעו אליו.

 

המטרה: להשיג את הניקוד המצטבר הגבוה ביותר.

החוקים:
• בניגוד לעבר שהסיוף נערך בשיטת טורניר בו כל מתחרה מתמודד פעם אחת מול כולם, הפעם הקרבות יערכו בשיטת נוקאאוט.

• שחייה (200 מטר חופשי). 4 מקצים של 9 שחיינים כל אחד. התקן הוא 2:30.00 דקות. כל 33 מאיות השנייה מעל/מתחת לתקן מורידות/מוסיפות 4 נקודות.

• רכיבה על סוסים (קפיצות): רכיבה מושלמת מעניקה 1,200 נקודות, כל שנייה מעל/מתחת לתקן מורידה/מוסיפה 4 נקודות. בנוסף, ישנם עונשים נוספים שמורידים נקודות, בעקבות נפילה, הפלת המכשול, סירוב של הסוס לקפוץ וכו'. המתחרים מקבלים בהגרלה את הסוס עליו ירכבו כ-20 דקות בלבד לפני תחילתה.

• קליעה (אקדח אוויר מ-10 מ') וריצת שדה (3 ק"מ): התחרות שנועלת את היום המפרך. כדי להחיות מעט את הענף הגוסס, אולימפיאדת לונדון 2012 היתה הראשונה שבה הריצה והקליעה יהיו תחרות משולבת. המתחרים יורים חמישה קליעים תוך 70 שניות, רצים 1,000 מ', יורים עוד חמישה כדורים, רצים עוד 1,000 מ', יורים עוד חמישה קליעים ומסיימים בריצה אחרונה של 1,000 מ'. מודרני כבר אמרנו?

 

אמליה קאזה. אחת מוותיקות הענף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אמליה קאזה. אחת מוותיקות הענף(צילום: רויטרס)

 

המעצמות הגדולות

הונגריה היא המדינה המצליחה בענף עם 22 מדליות. מאתונה 1896 עד מלבורן 1956 זכתה שוודיה בכל מדליות הזהב ביחידים למעט אחת. ההונגרים וברית המועצות נכנסו חזק לעניינים באולימפיאדות הבאות, אבל לצערם לאחר ברצלונה 1992 בוטלה התחרות הקבוצתית שהניבה להם מדליות רבות. החל מסידני 2000 זכתה רוסיה שלוש פעמים ברציפות בזהב ובלונדון דויד סבובודה הצ'כי קטף את הבכורה. בנשים לא ניתן להצביע על מדינה אחת דומיננטית.

 

הספורטאים הגדולים

אנדריי מויסייב הרוסי לקח את הזהב האולימפי ב-2004 וב-2008. אנדריוס זדנפרבוסקיס הליטאי זכה בכסף ב-2004 ובארד ב-2008. בקרב הנשים עוד לא נרשמה זוכה כפולה.

 

סיוף. כל מתחרה מתמודד פעם אחת מול כולם (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
סיוף. כל מתחרה מתמודד פעם אחת מול כולם(צילום: Gettyimages)

 

תחרויות קרב 5 מודרני בריו 2016

תאריכים: 18 עד 20 באוגוסט.

מקום: אולם הנוער (סיוף), מרכז ספורט המים בדאודורו (שחייה), דאודורו ארנה (רכיבת סוסים, קליעה וריצה).

מספר משתתפים: 72 (36 גברים, 36 נשים).

מספר תחרויות הגברים: 1.

מספר תחרויות הנשים: 1.

 

מבנה התחרויות

אין מוקדמות וגמר. כל הספורטאים מתחרים יחד ביום אחד, ובעל הניקוד המצטבר הגבוה ביותר זוכה בזהב.

 

הזווית הישראלית

אף ספורטאי ישראלי לא לקח חלק בקרב 5 מודרני עד כה. קשה להגיד שזה מבאס אותנו.


פורסם לראשונה 18/07/2016 11:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
נועה ברקמן ניסתה להגיע לריו בקרב חמש מודרני
צילום: אורן אהרוני
מומלצים