האוצר מאותת על האטה בשוק הדיור. זו הסיבה
מכירת דירות ע"י משקיעים רשמה זינוק של 66% מאז נובמבר. לפי האוצר, הזינוק מהווה שינוי בציפיות ביחס לרווחים שיגרפו כתוצאה מהחזקת דירה
שיווק דירות במסגרת תוכנית מחיר מטרה בראש העין הביא לגידול חריג של 36% במספר העסקאות באזור המרכז בחודש מרס, בפרט בשוק הדירות החדשות. כך עולה מסקירת אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסמה היום (א'). עוד עולה מהנתונים כי משקל רכישות המשקיעים נותר נמוך (כ-20%) מול מכירות המשקיעים שרשמו גידול משמעותי.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
לא קניתם דירה ב-2008? הפסדתם 4 שנות עבודה
בני ברק: דירת 2 חדרים נמכרה ב-1.06 מיליון סכנין תגדל על חשבון שטחי מועצת משגב
לפי הסקירה, בחודש מרס נמכרו 11 אלף דירות - גידול של 15% לעומת ינואר ופברואר, אותו מסבירים באוצר ברמה הנמוכה יחסית שנרשמה בחודשיים הראשונים של השנה. השוואה לתקופה המקבילה אשתקד מדובר בגידול של 2% בלבד.
אזור המרכז, כאמור, בלט בגידול חריג של 36%, בייחוד בפלח השוק של הדירות החדשות. לפי האוצר, "זאת במידה רבה על רקע שיווק גדול של דירות במסגרת מחיר מטרה בראש העין". באוצר מציינים כי בחודשים הקרובים צפוי שיווקן של מאות יחידות דיור נוספות במסגרת מחיר מטרה ומחיר למשתכן בראש העין, מה שמסביר, בין היתר, את הירידה החדה במכירת דירות חדשות במחירי השוק ביישוב זה בחודש מארס, בעיקר בפלח השוק של רוכשי דירה ראשונה.
בנוסף, משקל רכישות המשקיעים מסך העסקאות בחודש מרס נותר על רמתו הנמוכה (כ-20%), וזאת לעומת שיעור של 27% מסך העסקאות במרס 2015, לפני הכבדת המיסוי על המשקיעים. הירידה הבולטת במיוחד במשקל המשקיעים היא באזור המרכז (ירידה של 12 נקודות האחוז) ובאזור נצרת (ירידה של 10 נקודות האחוז).
המשקיעים קונים פחות ומוכרים יותר
בעוד רכישות המשקיעים התייצבו מאז נובמבר 2015 סביב רמה של 2,100 דירות, לעומת ממוצע של 2,900 דירות בין נובמבר 2014 למרס 2015, הרי שמכירת הדירות על ידי המשקיעים רשמה זינוק של 66% מאז נובמבר האחרון, מרמה של 1,200 דירות באוקטובר 2015 לרמה חודשית ממוצעת של 2,000 דירות בינואר עד ארס 2016. מדובר באחת הרמות הגבוהות במכירת משקיעים בשנים האחרונות, ברמה דומה לשני אירועים חריגים בודדים, למשל שינוי מיסוי או פיזור הכנסת בסוף 2014.
הגידול במכירות המשקיעים מאז הרבעון האחרון של 2015, שהפעם נעשה שלא על רקע אירועים חריגים כבעבר, מגדיל את הסבירות, לפי האוצר, שההאצה במכירות המשקיעים משקפת שינוי בציפיות ביחס לרווח ההון הגלום בהמשך החזקת הנכס. מאז ינואר 2014 חל חיוב במס שבח בעת מכירת דירה על ידי משקיע, כשחלק השבח שחייב במס הולך ועולה ככל שמתרחק מועד המכירה מינואר 2014.
מספר מכירות המשקיעים הגדול ביותר נרשם באזורי הפריפריה, שהובילו את הגידול ברכישות המשקיעים עם תחילת המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 וירידת ריבית בנק ישראל. "העובדה שבמקביל גם נרשמת ירידה חדה ברכישות המשקיעים הביאה לכך שמאז תחילת 2016 התאפסו הרכישות נטו של המשקיעים (רכישות בניכוי דירות שמכרו משקיעים) באזורי הפריפריה", נכתב בסקירה, "המשמעות היא שמלאי הדירות המוחזקות בידי משקיעים באזורי הפריפריה קפא בשלושת החודשים האחרונים".
לדברי האוצר, ממצא נוסף שמחזק את ההשערה שחל שינוי ציפיות בשוק הוא מלאי הדירות בהמתנה שנמצאות בשוק נכון לסוף 2016, שעומד על 13,800 דירות - ירידה של 13% בהשוואה לסוף דצמבר 2015. "מדובר ברמה הנמוכה ביותר של פרמטר זה מאז 20009", נכתב בסקירה, "עת החלו משפרי הדיור לאגור דירות, על רקע הציפייה להמשך עליות המחירים בשוק".
משקל רוכשי דירה ראשונה בחודש מרס עמד על 41.2% - הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2015, אז הגיע פרמטר זה לשפל על רקע רמת השיא ברכישות המשקיעים באותו חודש, לפני הכבדת המיסוי. האזור היחיד שהפגין גידול במשקל רוכשי דירה ראשונה הוא אזור המרכז, שוב, על רקע השיווק הגדול במסגרת "מחיר מטרה".
נתונים ראשוניים לאפריל משקפים ירידה חדשה במספר העסקאות בהשוואה למרס, אולם גידול בהשוואה לרמת העסקאות הנמוכה שנרשמה באפריל 2015. שוב מציינים באוצר כי באפריל 2016 החלה מכירת הדירות בפועל בפרויקטים הראשונים של מכרזי מחיר למשתכן במתכונתו החדשה.
עוד בערוץ הנדל"ן של ynet: מה יקרה במתחם הבנייה באפולוניה?