שתף קטע נבחר

 

"אבל כולם בכיתה מדברים על הריאליטי"

האם ילד בן 8 יכול לשבת כל ערב בסלון ולצפות בטלוויזיה? כיצד תוכנית ריאליטי משפיעה על מתבגרים וכמה זמן ילדים צריכים לישון בלילה כדי שיהיו ערניים יום למחרת? המדריך להורים - לקראת הפעם הבאה שתשמעו "כולם רואים, רק אני לא"

הילד רק בן עשר וכבר רוצה לראות תכניות ריאליטי עד שעות מאוחרות, הוא שולף את קלף המיקוח "לכולם מותר ורק לי לא" ואתם לא מצליחים להתנגד לו. גיל ההתבגרות הרשמי מתחיל כבר בגיל עשר ואצל בנות אף קודם לכן. חשיפה לתכנים בלתי הולמים בגיל כה צעיר עלולה להוביל לכך שהמתבגרים יספגו את האינטריגות, היחסים החברתיים הבעייתיים, התככים, המזימות ושאר פעילויות נטולות ערך חינוכי. "כולם עושים", "כולם הולכים", "כולם רואים" – זו טענה שכיחה בקרב ילדים שמפעילה על ההורים לחץ רגשי שגורם להם לבלבול.

 

ההורים לא רוצים שילדם יהיה שונה מכולם ומצד שני חשוב להם לעמוד על העקרונות שלהם. חוסר ההסכמה, הסחטנות הרגשית, הפעלת רגשי אשם, צעקות, ויכוחים ומריבות עלולים לפגוע במערכת היחסים בין ההורים לילדים. מול מתבגרים, צעירים ככל שיהיו, על ההורים לנהוג כשלנגד עיניהם שתי מטרות במקביל: החינוך והיחסים עם הילד.

"מבטיחה לקום מחר בבוקר בלי בעיות, לא אהיה עייפה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"מבטיחה לקום מחר בבוקר בלי בעיות, לא אהיה עייפה"(צילום: shutterstock)
 

אילו תכניות טלוויזיה מתאימות למתבגרים צעירים?

זו שאלה שכל משפחה תענה עליה אחרת וכנראה שגם בתוך המשפחה כל הורה יענה עליה אחרת. יש משפחות שלא מסכימות לחשוף ילדים לחדשות משום שיש בהן תכנים אלימים ולעומת זאת, יש משפחות שדורשות מהמתבגרים כן לצפות בחדשות על מנת לגלות את העולם. יש משפחות שאוהבות לצפות בתכניות ריאליטי ויש משפחות שחושבות שצפייה בתכניות ריאליטי תדרדר את המתבגר שלהם לתרבות ויכוחים, אינטריגות ותככים. זכותכם המלאה להפעיל שיקול דעת בנוגע לנושאים שנויים במחלוקת וזה גם בסדר להגיד לא, רק כי התוכן לא הולם את ערכי הבית.

 

ההמלצה היא לדבר עם הילדים ולהסביר להם את ההחלטה. אל תאסרו צפיית תכניות ללא בדיקה משותפת - שבו וצפו עם המתבגרים שלכם בכל תכנית חדשה שהם מכניסים לחייהם ודברו איתם על התכנים שמוצגים והמסרים שמועברים בזמן הצפייה. דרך השיח תוכלו לאמוד האם התוכן מתאים להם, מעניין אותם, מפחיד אותם וכו'. אין הבדל בין תכניות ראליטי, חדשות או סדרות דרמה – כל התכנים המשודרים מעבירים מסרים שחלקם ימצאו מתאימים וחלקם לא, ולכן יש לבחון את כל קשת התכניות בה ילדכם צופה.

 

עוד בערוץ הורים:

- טעויות של הורים שמשפיעות על עתיד הילדים

- הסודות שהמתבגרים לא מגלים לכם

- נצלו את המסכים לזמן איכות עם הילדים

 

האם תכניות ריאליטי מתאימות לצפיית ילדים?

כיום אין הגבלה על גיל הצפייה של ילדים בתכניות ריאליטי, יתרה מכך, מרבית ההצבעות מתבצעות על ידי ילדים ומתבגרים צעירים (למרות שמדובר בעלות שהצעירים לא מממנים מכיסם). תכניות הריאליטי מותאמות למה שהקהל "מתעניין בו": תככים, מריבות, ויכוחים, מזימות, אינטריגות, קליקות, קואליציות, הדחות, פוליטיקות ושאר מנגנוניים חברתיים שמוצגים כמציאותיים.

 

הלכה למעשה, התכנית מייצרת אשליה ומדובר במצבי קיצון שמייצרים סיטואציות קיצוניות. הנוער מתעניין בהם ולומד דרך המסך כיצד לפרש סיטואציות חברתיות, אך אלו אינן מתאימות למציאות. אל תשכחו להסביר לילדיכם, בכל גיל, את ההבדל בין תכניות הריאליטי לבין המציאות, על מנת שלא ימצאו את עצמם מחקים את מה שהם רואים על המסך.

 

לחשיפה מוקדמת לתכנים בלתי הולמים עשויות להיות מספר השלכות: פגיעה רגשית, פחדים, חרדה, סיוטי לילה, הסתגרות, הימנעות חברתית, הקטנה של כמות הקשרים החברתיים, החלפה של חברים, שינוי איכות המנעד החברתי, נטייה לאלימות, הצקות מילוליות, הטרדות מילוליות פיזיות ומיניות, סקרנות מינית מפותחת, התנסויות מוקדמות וחולות רבות אחרות. לא כל תכנית מובילה לכך, אך חשוב לזהות את אלה שכן עשויות להשפיע על הילדים.

 

בהנחה ותוכן התכנית המדוברת מקובל עליכם ומתאים לדעתכם לצפייה של ילדכם על פי גילו ויכולת ההבנה וההכלה הרגשית שלו, מגיעה ההתמודדות הבאה – התכנית משודרת בשעות הערב המאוחרות, כשהילד כבר צריך לישון – מה לעשות?

 

שלבי התנהלות להתמודדות עם שעות הערב המאוחרות של התכנית:

 

1. קביעת גבולות ברורים ויעילים

החליטו ביניכם, ההורים, מה העמדה שלכם בנוגע לשעת השכבה באמצע השבוע. היו ראליים בהחלטה שלכם על פי בחינת מציאות: ילדים צריכים לישון עשר שעות בלילה, ומעל גיל 9-10 ניתן לצמצם לתשע שעות שינה רצופות בלילה. את ההחלטה ההורית שתקבלו הסבירו לילד. העבירו מסר ברור - אתם הוריו ותפקידכם לדאוג למילוי הצרכים שלו, שינה איכותית היא צורך חשוב ביותר להתפתחות תקינה של הגוף והמוח, התחדשות והתרכזות. היו ברורים ועקביים בהחלטה שלכם.

 

2. מציאת חלופות בשיתוף פעולה והעברת האחריות אל הילד

שוחחו עם הילד ובחרו ביחד תכנית אחת או שתיים שאותה תאפשרו לו לראות. להלן כמה רעיונות לאלטרנטיבות (מתאים מעל גיל שמונה):

 

- ערב אחד בשבוע של צפייה עד מאוחר ולמחרת השלמת שעות שינה על ידי שעת השכבה מוקדמת יותר.

- שעת שינה מוקדמת, הקלטת התכנית, התעוררות מוקדמת יותר בבוקר וצפייה בתכנית לפני בית ספר (ככל שהילדים מתבגרים בגיל, האופציה הזו פחות מתאימה כי קשה להם לקום בבוקר מוקדם).

- שעת השכבה רגילה עם צפייה בבוקר לפני בית ספר רק בתקצירים או ב"הרץ קדימה במהירות" (מסתבר שזו האופציה המועדפת על רוב הילדים).

 

מומלץ לקבל את ההחלטה יחד עם הילד ולא להחליט עבורו. התייעצו עם הילד, לילדים יש פתרונות מאוד ישומיים. ההשתתפות בקבלת ההחלטה בהחלט תסייע לו להרגיש מחוייב להקפדה על שעות השינה שלו ועמידה בהסכם.

 

3. בחינת החלופות לאחר תקופה מוגדרת

סכמו עם הילד כי תבחנו ביחד את הדברים בעוד שבועיים או חודש מאז תחילת החוקים החדשים. לאחר שתעבור התקופה שהקצבתם, שוחחו עם הילד, תבחנו האם ההסכם יעיל או האם כדאי לשנות אותו. החיים של הדור הצעיר מאוד דינאמיים ולכן גם ההסכמים איתם זמניים ומשתנים בהתאמה.

 

הורים רבים מוצאים את עצמם מבולבלים וכועסים נוכח הטרנד הסוחף של "כולם רואים" לעומת הרצון הפנימי שלהם להגן על ילדיהם, למנוע חשיפה לתכנים בלתי הולמים ולשמור על שגרת שינה בריאה וטובה. ההמלצה היא לקבל החלטות על פי מה חשוב לנו ומי חשוב לנו - הילד והיחסים איתו.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

חשוב לשקף לילד את המטרות ההוריות ולייצר שיח פתוח ושיתוף של שני הצדדים במטרה להגיע להבנות והסכמות. לשם כך מומלץ לשתף את הילד בקבלת ההחלטות - איזו תכנית כן ואיזה תכנית לא ולמה. כמו כן, סכמו את זמני הצפייה: מתי מתאים יותר לצפות ומתי לא. ילדים רוצים להרגיש משמעותיים, הם רוצים להשפיע על גורלם ולכן חשוב להתייעץ איתם.

 

לדור שגדל כיום יש נגישות לאינטרנט כמעט בכל מקום ואם נאסור עליהם את הצפייה בבית, הם ימצאו מקום אחר לצפות בתכנים האסורים. במצב זה לא רק פספסנו את המטרה, אלא גם את היחסים. הם יצפו בתכניות אסורות, יסתירו זאת מההורים והמצוקה האישית רק תלך ותגדל.

 

ילדים מוכנים לעשות הרבה על מנת להרגיש שייכים לקבוצת בני הגיל שלהם, גם לשקר להורים ולהחביא מידע, ובגיל ההתבגרות המסע החברתי מקבל משמעות חזקה וההתרחקות מההורים היא טבעית, לכן ההצעה היא לייצר דרכי תקשורת, קבלת החלטות ובדיקתם.

 

המרוץ למיליון - לילדים או להורים?

 

המרוץ למיליון

המרוץ למיליון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הכותבת היא יועצת שינה בכירה, מדריכת הורים של אדלר ובעלת בית ספר להורות ושינה Mamamaya School






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פיני סילוק
אל תשכחו להסביר לילדיכם את ההבדל בין תכניות הריאליטי לבין המציאות
צילום: פיני סילוק
מומלצים