שתף קטע נבחר
 

רובנו לא מכירים את גורם התמותה העיקרי מעישון

סקר שנערך לרגל 'יום ללא עישון', מצא כי על אף שמחלת ה-COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), מהווה את גורם התמותה הרביעי בעולם, וסיבת המוות מספר 1 מעישון, היא עדיין אינה מוכרת לציבור ואינה מקושרת לתסמינים ולגורמי הסיכון שלה

מהי המחלה שנגרמת בגלל העישון ועלולה לגרום לתמותה? סקר שנערך לרגל 'יום ללא עישון' שמצוין בעולם השבוע, מצא כי על אף שמחלת ה- COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), מהווה את גורם התמותה הרביעי בעולם, וסיבת המוות מספר 1 מעישון - היא עדיין פחות מוכרת לציבור ולא מקושרת לתסמינים ולגורמי הסיכון שלה.

 

הסקר נערך על ידי מכון שילוב וחברת התרופות אסטרהזניקה באמצעות האינטרנט, בקרב 500 גברים ונשים יהודים דוברי עברית, במדגם ארצי אקראי ומייצג של אוכלוסייה זו.

 

ממצאי הסקר מצביעים כי על אף שהציבור מודע לסכנות הבריאותיות של העישון, אין הוא מודע למחלה השכיחה ביותר שנגרמת כתוצאה מעישון - מחלת ה-COPD

 

מודעות נמוכה לשם המחלה ולקיומה 

המודעות למחלות שונות של הריאות כגורם מוות, באופן כללי, או כאלו הנגרמות מעישון נמצאות בתודעה רק בקרב כחמישית מהציבור (19%) - כשסיגריות ועישון כגורם מוות נמצא בתודעה של כעשירית מהציבור (11%).

 

אף אחד מהמרואיינים לא ציין בשאלה זו את השם המפורש של מחלת ה-COPD כגורם תמותה שהוא מכיר.

 

כשהתבקשו הנשאלים לציין שמות של מחלות שנגרמות מעישון רק 23% ציינו מחלות ריאות שונות הקשורות לעישון, כשרובם ציינו באופן כללי "מחלת ריאות" ללא אזכור מפורש של מחלה כלשהי ואילו רק 2% ציינו את השם המפורש COPD.

 

לצורך השוואה, 83% מהנשאלים ציינו מחלות סרטן שונות ככאלו שנגרמות מעישון כשהבולטת שבהם היא מחלת סרטן הריאה.  

 

מחלת המעשנים - תסמינים וגורמי בסיכון

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) היא גורם התמותה מס' 4 בעולם (מס' 3 בארה"ב). על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO) עד 2020 היא תהפוך לגורם המוות ה-3 בעולם.

 

מחלה זו זכתה לכינוי "מחלת המעשנים" היות והיא נגרמת בעיקר מעישון (אחוזים בודדים מהחולים חולים בשל חשיפה מוגברת לזיהומים סביבתיים או תעסוקתיים) ולמעשה זהו גורם התמותה מס' 1 שנגרם מעישון.

 

למרות שרוב הציבור משייך עישון בראש ובראשונה למחלות סרטן, ברחבי העולם וכן בישראל מתים יותר אנשים בשנה מ-COPD מאשר מסרטן ריאה.

 

האוכלוסייה בסיכון הינה מעשנים בהווה או בעבר, בני 40 ומעלה ותסמיניה הבולטים: קוצר נשימה בפעילויות פשוטות או אף בעת מנוחה, שיעול תכוף (לעיתים מלווה ליחה) וצפצופים נשימתיים.

 

אבחון המחלה הינו פשוט ונעשה באמצעות בדיקת ספירומטריה, בדיקת תפקודי ריאה. מדובר בבדיקה פשוטה במסגרתה הנבדק נושף למעין צינור על מנת להעריך את תפקודי הריאות שלו והיא נעשית ע"י רופא מומחה למחלות ריאה.

 

פרופ' גבריאל איזיביצקי, מנהל מכון הריאות, בי"ח שערי צדק, אמר: "המחלה אינה הפיכה, מגבילה את התפקוד היום יומי של החולים בה והיא פעילה 24 שעות ביממה, לא רק במאמץ פיזי או רק בשעות היום הפעילות. עם זאת, טיפולים חדשניים עשויים לשפר את תסמיני החולים ולעכב את התדרדרות המחלה. הפסקת עישון מקטינה משמעותית את הסיכון לחלות במחלה בעתיד".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגורם לתמותה שלא מכירים. מה הקשר לעישון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים