שתף קטע נבחר

 

דיון באלימות שוטרים: "הרג את בני והוא עדיין במשטרה?"

גמלאי מג"ב מרהט סיפר לוועדת השקיפות בכנסת, שדנה באלימות שוטרים: "קליע של שוטר נמצא בגוף של הבן שלי והשוטר הזה חי וקיים ומשרת במחוז הדרומי. בגלל שאני בדואי? הלב שלי מתפוצץ"

 

אלג'אער למח"ש: "אתם חושבים שאני מטומטם?"

אלג'אער למח"ש: "אתם חושבים שאני מטומטם?"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

איך חוקרת המשטרה את עצמה ועד כמה הנהלים שלה בנושא חשופים לעין הציבור, כנדרש בחוק? ועדת השקיפות בכנסת דנה הבוקר (ב') באלימות המשטרתית, בהשתתפות נציגים מהמגזר הערבי, החרדי ויוצאי אתיופיה. האלה סיפרו על חוויות קשות שעברו בהיתקלויות עם המשטרה, ונציגיה ניסו להסביר את גרסתם לאירועים.

 

חאלד אלג'אער, גמלאי מג"ב מרהט, שבנו סמי נהרג בינואר 2015 בפשיטה משטרתית לחיפוש אחר סוחרי סמים, סיפר כי הגיש תלונה למח"ש אך לדבריו מצא ליקויים בהתנהלותה: "אמרתי לשוטרים שהם הרגו את הבן שלי - הם אזקו אותי בידיים וברגליים. הרביצו לי מכות עם כל מה שבא להם. התחננתי בפניהם, צעקתי שיפסיקו, גם כשנפלתי המשיכו להכות. אני זוכר קריאות שלהם, 'חמאסניק', 'יא זבלים'. אחד דרך לי על הראש כשהתפתלתי מכאבים".

 

חאלד אלג'אער בוועדה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חאלד אלג'אער בוועדה(צילום: גיל יוחנן)

הוא ציין כי הוא "עדיין מאמין במערכת המשפט, אבל אני קורבן. למח"ש לקח שנה להחליט שאין מספיק ראיות ורק בג"ץ חייב אותם לתת תשובה עד סוף מאי. צריכים לבדוק את השוטרים היטב. אפילו בתמלילים שלהם אפשר להבין שהם מפלילים את עצמם. קליע של שוטר נמצא בגוף של הבן שלי והשוטר הזה חי וקיים ונמצא במשטרת ישראל ועובד במחוז הדרומי. בגלל שאני בדואי? הלב שלי מתפוצץ. אין לכם ילדים? שוטר אומר, 'לא יריתי', אחר כך אומר 'יריתי באוויר' ואחרי שהתייעץ עם עורך דין אמר - 'נפלט לי כדור'. אני רוצה שהם יגיעו למשפט - לא שפרקליט המדינה יחליט אלא שיגיעו לבית המשפט".

 

אלג'אער הוסיף כי כשסגרו את התיק ציינו כי "העבריין לא נודע. בן אדם יוצא על אלונקה מתחנת משטרה - וזה 'עבריין לא נודע?' מה זה, כישוף? חוסר ראיות? תנו לי להאמין בכם, מח"ש. אני כל יום בודק את המיטה שלי בבוקר אם הוא שם. הוא לא יחגוג איתנו בחגים. איפה הלב שלכם?תתעוררו! אני אדם כמוכם". הוא פנה לנציגי המשטרה: "אתם יודעים שהרגו אותו כי הוא בדואי".

  

סופר יודה: תיעוד התקרית

סופר יודה: תיעוד התקרית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מצלמות אבטחה שתיעדו הכאת עובד ערבי במרכול בתל אביב (צילום מתוך מצלמות האבטחה) (צילום מתוך מצלמות האבטחה)
מצלמות אבטחה שתיעדו הכאת עובד ערבי במרכול בתל אביב(צילום מתוך מצלמות האבטחה)

הדיון זומן לאחר אלימות השוטרים נגד עובד מרכול ערבי שהוכה לעיני מצלמות אבטחה משום שסירב להזדהות, וכן לאחר שבת 18 שאושפזה עם שבר בגולגולת לאחר ששוטר חישמל אותה לטענתה באקדח טייזר. אך האלימות המשטרתית עלתה לכותרות בשנה שעברה לאחר תיעוד הסרטון שבו נראה שוטר מכה לכאורה חייל ממוצא אתיופי. יוצאי העדה יצאו לרחובות והפגינו, תוך שההפגנות הופכות לאלימות.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני), אמרה טרם הדיון: "בשנים האחרונות היינו עדים ליותר ויותר מקרים של אלימות משטרתית במיוחד אוכלוסיות מוחלשות. רובם המוחלט של שוטרות ושוטרי ישראל עושים עבודה מצוינת ואף סופגים לעתים ביקורת מוגזמת על עניינים שנמצאים מעבר לשליטתם, אבל על המשטרה לטפל באופן יסודי ולמגר כל תופעה של תקיפה לא מוצדקת נגד אוכלוסיות מוחלשות בחברה הישראלית". יחד עמה בוועדת השקיפות נוכחים גם ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) וח"כ מיקי לוי (יש עתיד). נציגי המשטרה הגיעו לשם אף הם.

 

ח"כ סתיו שפיר בדיון  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ סתיו שפיר בדיון (צילום: גיל יוחנן)
 

מרגריטה שולמן (27) מאשקלון סיפרה בדיון כי התלוננה על אלימות שוטרים ולא זכתה לתשובות ממח"ש: "לפני כשנה אני ובן זוגי הותקפנו על ידי שוטרים. שברו את החלונות של האוטו. לא הסתפקו בזה והיכו אותי. כתוצאה מזה אושפזתי עם שבר בגולגולת, תפרים בראש ובצוואר. פניתי למח"ש שבוע אחרי המקרה ואמרו לי 'בחקירה', 'בטיפול' ועד היום לא קיבלתי תשובה. הם טוענים שהיה להם מידע מודיעיני על העברת סמים ברכב. לא מצאו כלום. שברו לי את הרכב". 

 

עוד בין המוזמנים נועה לוי מטעם הוועד הציבורי נגד עינויים, עו"ד אוריאל רבני המייצג ילד חרדי שהותקף על ידי שוטר בל"ג בעומר האחרון ונציגי ארגון טבקה למען יוצאי אתיופיה שיציגו כמה מקרים שהגיעו לטיפולם.


מפגינים נגד אלימות משטרתית מול "סופר יודה" בתל אביב (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
מפגינים נגד אלימות משטרתית מול "סופר יודה" בתל אביב(צילום: יריב כץ)

נציגי המשטרה בדיון בכנסת  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נציגי המשטרה בדיון בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

אברהם פרנקל, ראש מחלקת משמעת במשטרה, השיב בוועדה כי שוטרים עוברים כמה הכשרות בנוגע להפעלת כוח. הוא דיווח על 29 שוטרים שמושעים מהמשטרה אך לאו דווקא בגלל עבירות אלימות, וציין כי שוטרים עוברים "הכשרות הנוגעות למגע עם אוכלוסיות ספציפיות". על כך זעמו נציגים מארגון טבקה המטפל באלימות כלפי יוצאי אתיופיה: "למה הוא צריך להכיר את התרבות שלי? האוכלוסייה לא בעייתית, המשטרה בעייתית. למה כל פעם להיתלות בעניין הזה של שיוך תרבותי?"

 

בוועדה הסבירו לפני הדיון כי נהלים פנימיים של רשויות ממשלתיות, שלא מתפרסמים למרות הוראת החוק, פוגעים בזכויות האזרח. "כך, בין היתר, מרביתם של נוהלי המשטרה אינם עומדים לעיון הציבור, ובכלל זה נהלים שעשויים לבסס הגנה של חשודים בפלילים. כך גם לגבי הנוהל שמסדיר שימוש באקדח הטייזר". עוד הסבירו כי בכל פעם הנהלים עוברים טיפין טיפין בעקבות עתירות של האגודה לזכויות האזרח, בקשות של הסנגוריה הציבורית. "הנהלים עדיין לא  מפורסמים באתר - אזרחים לא יודעים מה הזכויות שלהם".

 

שליש מהתיקים במח"ש הסתיימו בהעמדה לדין

דו"ח מח"ש בפברואר 2016 חשף כי בשנה שעברה נחקרו 640 שוטרים באזהרה בתיקי אלימות ובעבירות אחרות. 30% מתיקי החקירה הסתיימו בהעמדה לדין פלילי או משמעתי. 102 כתבי אישום פליליים הוגשו, ו-85 תיקים הועברו למחלקת המשמעת במשטרת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים