בלי רעב וכאבי בטן: לשמור על תזונה בריאה
אחת הבעיות המרכזיות בשמירה על משטר אכילה בריא היא מניעה ממאכלים העלולים לגרום לנפיחות וכאבי בטן, וגם היכולת לאכול בצורה מסודרת שתעזור להתגבר על תחושות הרעב בין ארוחה לארוחה. איך לעשות זאת נכון?
בשיתוף סופר-פארם
בשנים האחרונות יש פריחה עצומה במודעות לתזונה בריאה. ההבנה כי משקל תקין ובריאות קשורים זה בזה, גם היא כבר נחלת רבים. אבל אחד הקשיים בתהליכי הורדה במשקל היא ההסתגלות לתחושת הרעב.
הדבר נכון במיוחד לדיאטות עשירות בחלבון, שכן הן דלות בסיבים וכך יכול להיווצר מצב של רעב בין הארוחות, מה שעלול לגרום לנו "לנשנש" ולהפר את תוכנית הדיאטה.
מנגד יכול להיווצר מצב של אכילה של מזונות כמו קטניות למשל, שגורמים למערכת העיכול לתסוס. "תהליך העיכול הוא תהליך חשוב מאין כמוהו. עיכול תקין משפיע על גורמים בריאותיים רבים ולאנזימי העיכול תפקיד מרכזי בתהליך.
"תסמינים שונים של מערכת העיכול כמו גזים, נפיחות או כבדות אחרי ארוחה, עשויים לעתים להצביע על חסרים באנזימי העיכול והוספתם עשויי להקל על התסמינים ולשפר את העיכול", אומרת דתיה יער, יועצת לאלטמן.
קיראו עוד כתבות במדור פארם נט
אחד הפתרונות היעילים הוא אפקט השובע של צמח ההודיה, אשר עשוי לסייע בהתמודדות עם תחושת הרעב ובשליטה בתיאבון. איריס דניאלי מנכ"לית מעבדות המדבר מיטבתה שמגדלת את הצמח מסבירה: "צמח ההודיה הוא צמח מסורתי שמקורו בדרום אפריקה והוא מזכיר את הקקטוס. בעבר, הבושמנים, אנשי הסאן ממדבר הקלאהרי, נהגו להשתמש בהודיה לפני יציאה למסעות ציד.
"האכילה של הצמח אפשרה להם להאריך את המסעות. היום כאמור השימוש בהודיה הוא כתוסף תזונה כתמיכה בתהליך הורדת המשקל, בשילוב תזונה נכונה ואורח חיים בריא.
"ניתן להשיג אותו כתוסף תזונה - מבית לייף ההודיה סלימרס - עם שילוב ייחודי של שלושה מרכיבים: כמוסות הודיה פרביפלורה, קונג'אק ומיצוי קפה ירוק. מדובר בהודיה כחול-לבן שקיבל לאחרונה אישור בטיחות המוכר בארצות הברית לשימוש כתוסף תזונה וכמזון לפי ה-FDA".
ואיך להתמודד עם תחושת שובע מוגזמת?
שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם מפרטת כי ישנם תכשירים שניתן להיעזר בהם כדי להקל על תופעת הגזים:
תכשירים על בסיס סימיתיקון: הם מפחיתים את מתח הפנים של בועות גז במערכת העיכול ומפחיתים את תסמיני הגזים. בין התכשירים היעילים: גזים'X וסימיקול לילדים בטיפות. "רצוי לקחת את התרופות לפי הצורך ולא באופן שוטף", היא אומרת.
המוצר "זים Gaz" של אלטמן שמצטרף לסדרת מוצרי העיכול של החברה ומתאים במיוחד לעיכול קטניות.
תכשירים על בסיס פחם פעיל: הם סופחים את הגזים, אבל עלולים לספוח גם חומרים אחרים. זו הסיבה שיש צורך לקחת אותם בנפרד מתרופות ומתוספי תזונה. בין התכשירים היעילים: נוריט, קרבופלור.
קטרון מוסיפה כי התכשירים הללו עלולים לגרום לצבע הצואה להשתנות לשחור. קרבוסילן: התכשיר הוא על בסיס הן סימיתיקון והן פחם פעיל.
פרוביוטיקה: עשויה לעזור להתמודד עם התופעות הללו, ובאופן כללי, מומלץ לקחת אותה במהלך הטיול. "לעתים התמודדות עם מזון לא מוכר, עלולה גם היא לגרום לאי נעימויות בקיבה וכאבי בטן", אומרת קטרון.
הכנה טבעית של קטניות למניעת בעיות בעיכול
ניתן להכין קטניות שידועות כמזון "בעייתי" בצורה ידידותית למאכל:
השרייה. השריית הקטניות במים לכמה שעות לפני הבישול,חלק מהרכיבים הגורמים לגזים עוברים למי ההשריה (אוליגוסכרידים) ולכן פחות יגיעו למערכת העיכול. השרייה נעשיית גם כדי לקצר את זמן הבישול. הוספת שורש זנגביל או אבקת זנגביל למי ההשריה.
תיבול הקטניות בתבלינים סופחי גזים כמו כמון, קימל, שומר.
הנבטה (מעלה את ערכן התזונתי ומפחיתה את ייצור הגזים במעי).
פרוביוטיקה- זנים מסוימים של החיידקים הידידותיים ( החשובים לבריאות כללית יעזרו בתהליך עיכול הקטניות. הזנים בג'ארו דופילוס נחקרו ונמצאו יעילים בהפחתת תסמינים של מערכת העיכול, כגון: גזים, נפיחות וכאבי בטן ,שיקום חיידקי פלורת מערכת העיכול שיקום חיידקי פלורת מערכת העיכול ועיכול קטניות וירקות.
הדרגתיות - להתחיל במעט קטניות בתפריט היומי ולעלות בהדרגה, צריכה הדרגתית, קבועה ולאורך זמן, תאפשר הסתגלות של מערכת העיכול ושלכם לקטניות ותגביר את הפרשת האנזימים לפירוק הקטניות.
כדאי להתחיל בקטניות שקלות יותר לעיכול ואחרי הסתגלות לאתגר את עצמיכם בקטניות שקשות יותר לעיכול.