"פואד רימה אותי, ההלוואה הפכה למתנה". החקירה בפרשת השוחד של בנימין בן אליעזר
על רקע הניסיון להסדר בין הפרקליטות לבין השר לשעבר, ynet חושף את תמלילי החקירות שהובילו לכתב האישום. איש העסקים רוי מוצפי התבקש על-ידי בן אליעזר שוב ושוב להלוות לו מאות אלפי שקלים. התמורה: סיוע לחברה שלו מול הרשויות במצרים. מוצפי הסביר: "הבנאדם חולה, כמעט מת, מבקש ממני כסף"
"לפני שנתיים וחצי נפגשתי עם פואד, על פי יוזמתו. זה היה בבית קפה בתל אביב, היינו לבדנו. הוא ביקש ממני באותו מעמד כסף, הוא אמר לי שהוא קנה בית ביפו ב-6.5 מיליון שקל, ושהוא בלחץ עד שהוא ימכור את הבית בראשון לציון. אני רוצה לתאר לך את המצב: בן אדם חולה, כמעט מת, מבקש עזרה ממני. באותו מעמד הוא מבקש עזרה בסך חצי מיליון שקל. אמרתי לו שאני אנסה, אעשה מאמץ. כעבור יום פואד מתקשר אליי ואמר לי שאני חייב לעשות לו את זה. אמרתי לו 'פואד, אני אבדוק, אני אשתדל, כרגע אין לי את הכסף'. הוא המשיך ללחוץ ובסוף ארגנתי לו את הכסף, חצי מיליון שקל, נתתי לו את זה בצ'ק".
את הדברים הללו סיפר לחוקר המשטרה איש העסקים רוי מוצפי, שנאשם במתן שוחד לשר לשעבר בנימין בן אליעזר תמורת סיוע שקיבל. ynet חושף כאן חלק מתמלילי החקירה שהובילו להגשת כתב אישום חמור בדצמבר האחרון נגד בן אליעזר ונגד חמישה מעורבים נוספים. לפואד מיוחסות עבירות של קבלת שוחד משני אנשי עסקים, הלבנת כספים והפרת אמונים בעת שהיה איש ציבור. אחד הנאשמים בנתינת השוחד הוא מוצפי, שהכיר את פואד במשך עשרות שנים.
על פי האישום, מוצפי החזיק בכרבע ממניות חברת "בי אנד אי בע"מ" שעיקר הכנסתה היא ממכירת סחורות למצרים. החברה הייתה צריכה אשרות כניסה למצרים, אבל בקהיר דחו את בקשותיה. מוצפי ושותפיו הגיעו ב-2007 ללשכת שר התשתיות דאז, בן אליעזר, וביקשו שיפעיל את השפעתו. פואד, נטען, פנה לקונסול המצרי וזה חידש את אשרות הכניסה "כל אימת שהיה בכך צורך" עד פרוץ האביב הערבי 2011. לפי כתב האישום, הפעולות הטיבו משמעותית עם החברה שמוצפי שותף בה והצילו אותה מקריסה כלכלית.
נכון לזמן תחילת החקירה, בן אליעזר לא השיב את הכסף למוצפי. אבל כאן לא הסתיים הקשר ביניהם. ב-2011 רכש פואד בית מפואר ביפו ב-8.5 מיליון שקל. ב-2012 הוא שוב פנה למוצפי וביקש ממנו חצי מיליון שקל למימון רכישת הבית. הכסף עבר לפואד והוצג כהלוואה, אך ללא ריבית או ערבים ובלי מועד השבת הסכום. גם כסף זה לא שב.
בפעם השלישית פנה פואד למוצפי וביקש ממנו 1.2 מיליון שקל. מוצפי ביקש את הסכום ממכר, אך זה סירב להעביר את הכסף ישירות לבן אליעזר. מוצפי החזיק בצ'ק אך לבסוף החליט להחזירו ולא לתת לפואד.
"נראה לי שההלוואה הפכה למתנה"
ב-19 ביוני 2014, ימים בלבד לאחר פתיחת החקירה נגד בן אליעזר, זומן מוצפי לתת עדות ביאח"ה, ובה הוא פירט על עיסוקיו ועל ההיכרות עם פואד: "בתחילת שנות ה-80 פגשתי אותו לראשונה בניו יורק. הוא הגיע אליי לחנות שלי. יצאנו לארוחת ערב עם השותף שלי ומאז אנחנו חברים טובים".
מוצפי סיפר שהוא ביקר את פואד בביתו: "הביקורים לאחר מחלתו הגיעו מיוזמתי. הקשר בינינו הוא טוב. אנחנו נפגשים במסעדות. הקשר החל להיות יותר טוב לאחר מחלתו".
חוקר: הבאת את ה-500 לפואד על פי בקשתו כמתנה, או שזאת הייתה הלוואה?
מוצפי: זה היה אמור להיות הלוואה, אבל נראה לי שזה הפך למתנה.
חוקר: עשית עם פואד הסכם הלוואה?
מוצפי: לא. כי לא חשבתי שצריך לעשות הסכם עם חבר.
חוקר: אם היית יודע במועד שפואד ביקש ממך חצי מיליון כשבעצם היה לו כסף, עדיין היית נותן לו?מוצפי: בוודאי שלא. למה שאני אתן כסף למי שיש לו כסף? פואד רימה אותי. גם השותף שלי אמר שפואד רימה אותנו. כל הזמן פואד אומר שאין לו כסף.
חוקר: אני אומר לך שאין מתנות חינם, אתה לא נותן לפואד מאות אלפי שקלים מבלי לקבל ממנו עזרה. מה העזרה שנתן לך?
מוצפי: הייתה פעם אחת שביקשתי מפואד לעזור לי בהוצאות ויזה למצרים. פואד דיבר עם הקונסול המצרי. החברה שלי מתעסקת בטקסטיל ואנחנו מכרנו סחורה למצרים. הייתה פעם אחת שביקשנו ויזה למצרים למהנדס החברה שלי. היא מאוד התעכבה. ואז פואד או אחד העוזרים שלו התקשר לקונסול המצרי והוא סידר את העניין וקיבלנו את הוויזה בזמן. באותה תקופה פואד היה שר המסחר והתעשייה.
בשלב זה מודיע לו החוקר שהוא חשוד בשוחד, ומעתה הופכת החקירה להיות תחת אזהרה. מוצפי מוותר בשלב זה על זכותו להתייעץ עם עורך דין.
חוקר: לאחר שהבאת את ה-500 אלף לפואד ציינת שהיה מקרה נוסף.
מוצפי: אחרי כמה ימים שהבאתי לפואד את החצי מיליון הוא התקשר אליי וביקש הלוואה של 1.2 מיליון, הוא אמר לי שהוא מוכר את הבית בראשון לציון אבל שהוא יחזיר לי. השבתי לו שאין כסף כרגע. הוא ביקש ממני לנסות לבקש את הסכום מחברים אחרים. ביקשתי את הסכום מחבר שמכיר את פואד, אמנם פחות ממני. הוא מסר לי שהוא מוכן להלוות לי את הכסף, אך ציין כי יעשה זאת רק עבורי והלוואה עבורי לא לפואד. וכך היה. הוא רשם המחאה של 1.2 מיליון לפקודתי. לקחתי את הצ'ק והחזקתי אותו בכיס כמה ימים... אחרי כמה ימים החלטתי להחזיר את הצ'ק למכר. אמרתי שכבר לא צריך את הכסף.
כשנשאל מדוע לא הושבו חצי מיליון השקלים גם כעבור כמה שנים, ענה: "ביקשתי מפואד כמה פעמים אבל פואד תמיד דחה אותי ואמר שאין לו כסף, שברגע שהוא יסתדר הוא יחזיר". לאחר מכן הדגיש: "הגעתי למסקנה שהכסף אבוד ואני בבעיה ואני צריך לפתור את זה לבד".
בהמשך נשאל מוצפי מדוע ביצע העברה בנקאית של 260 אלף שקל מחשבונו לכונס נכסים של חברה בנס ציונה שממנה רכשה משפחתו של פואד נכס. הוא השיב: "אני לא זוכר למה, ייתכן כי פואד ביקש ממני זאת... אני מסתכל במסמכים שאתה מציג לי ואכן רואה את הסכומים שציינת ואכן מזהה שמדובר בבנק שלי". הוא הוסיף כי ייתכן שאדם אחר ביקש ממנו לעשות כן.
פואד: לא קורה לך שאתה מבקש הלוואה מחבר?
כבר ב-6 ביוני נחקר בן אליעזר וסיפר שלווה מחברים כסף לדירה ביפו, אבל לא רצה למסור את שמותיהם. "אני צריך לשאול אותם אם אני יכול למסור את שמם", אמר לחוקר. "לא קורה לך שאתה מבקש הלוואה מחבר?"
בחקירתו ב-25 ביוני הוא כבר נשאל ספציפית לגבי 260 אלף השקלים ממוצפי. כשנשאל מדוע לא דיווח על הכסף ענה: "אני לא יודע אם קיבלתי את הסכום הזה, אני לא זוכר... אנחנו חברים טובים מאוד-מאוד. הוא כמו אח שלי".
פואד פירט בחקירה זו על הסיוע שהעניק למוצפי בעניין מצרים וטען כי סייע לאחיו: "אחיו של רוי או רוי פנו אליי. העסק הוא של אחיו, לא של רוי. הם עבדו במצרים במשך שנים רבות מאוד. מי שמכיר את מצרים זה אני... אז פניתי לנספח, או אני או מישהו מהמשרד שלי, שיתירו לו ולחברה שלו להיכנס למצרים. ככה עשיתי גם לחברות אחרות שפנו אליי. לשאלתכם אם אני זוכר חברות כאלו שפנו אליי בעניין סיוע ויזה למצרים, אני משיב שאני לא זוכר. אני לא הבנתי מאחיו של רוי או ממנו שפתחו להם את הוויזה... ההתערבות שלי רק מזרזת, זה תפקיד השר".
עדיין אין הסדר עם פואד
פואד בן ה-80 סובל מבעיות בריאות רבות, אך היועץ המשפטי לממשלה דחה את בקשתו לעיכוב הליכים ומשפטו ממשיך. לאחרונה קיימו בן אליעזר והפרקליטות מגעים לאפשרות של הסדר, כגון תשלום סכום גדול של מיליוני שקלים במקום מאסר. אך הצדדים לא הגיעו להסכמה וכרגע אין התקדמות בנושא.
בתגובה לכתב האישום הוא כתב כי החברות בינו לבין מוצפי "מבוססת על הערכה הדדית ותו לא. בן אליעזר פנה לקבל ממנו הלוואה אך ורק מתוך רצון לעבור למקום מגורים שיהלום את מצבו הרפואי המידרדר ואת צרכיו הרפואיים". פואד טען כי 260 אלף השקלים הגיעו מאדם אחר באמצעות מוצפי, ודחה את הטענות על הפעלת לחץ.
מוצפי השיב לכתב האישום שהכספים שהעביר היו בגדר הלוואה, זאת בתקופה שבה פואד היה במצב בריאותי קשה, ועל מנת לסייע לו לעבור לדירה "שתיתן מענה לטיפול הבריאותי הראוי עבורו". הוא כתב כי בינו לבין בן אליעזר יש מערכת יחסים קרובה וארוכת שנים המתפרשת על פני שלושה עשורים, אך ללא אינטרסים. רוב עסקיו, כותב מוצפי בתשובתו, נמצאים בחו"ל, ולכן מעולם לא היה לו צורך שבן אליעזר "ייטיב עמו מתוך אינטרס ומתוקף תפקידו".
פרקליטיו של בן אליעזר, עורכי הדין יעקב וינרוט, עמית חדד, אושר רובינגר ונועה מילשטיין, מסרו בתגובה: "תחילתה של החברות בין מר בן אליעזר לבין רוי מוצפי לפני יותר מ-30 שנה. מדובר בחברות קרובה וארוכת שנים המבוססת על הערכה הדדית ותו לא. מר בן אליעזר פנה לקבלת הלוואה ממוצפי אך ורק מתוך רצון לעבור למקום מגורים שיהלום את מצבו הרפואי המידרדר ואת צרכיו הרפואיים. ההלוואה שהוא קיבל ממוצפי ניתנה בתקופה שבה הוא היה מצוי במצב בריאותי קשה. באותה התקופה איש לא העלה על דעתו שמר בן אליעזר ישוב לחיים הפוליטיים.
"הטענה כאילו מר בן אליעזר קיבל את ההלוואה ממצופי עבור פעולה שביצע שנים רבות קודם לכן אינה מתיישבת עם השכל הישר והיא נעדרת אחיזה בהיגיון, בראיות ובמשפט. במסגרת האירועים המנויים בכתב האישום, וכן במועדים שבהם התנהלה החקירה בתיק זה, סבל מר בן אליעזר מטראומה גופנית ונפשית קשה. מר בן אליעזר נפל למשכב בין התאריכים 1 במרס ל-8 באפריל 2011. תקופה זו, שבמהלכה היה מצוי שמונה ימים במצב של קומה, תלוי בין חיים למוות - היוותה תקופת שבר והובילה לתהפוכות רבות בחייו של מר בן אליעזר אשר הצריכו תקופת הסתגלות משמעותית. לדאבון הלב מצבו הבריאותי של מר בן אליעזר הולך ומידרדר וכיום הוא נמצא בסכנת חיים מיידית, והוא צפוי לעבור בימים הקרובים ניתוח משמעותי. צר לנו שכאשר חייו של מר בן אליעזר תלויים על בלימה, הוא נאלץ להתמודד גם עם הדלפות מגמתיות של חומרי חקירה".
עורכי הדין ששי גז ושירן גולברי, שמייצגים את מוצפי, מסרו בתגובה: "מערכת היחסים בין מרשנו לבן אליעזר מבוססת על חברות עמוקה, הפרוסה על יותר מ-30 שנה. העזרה הלכאורית שניתנה על ידי בן אליעזר למרשנו אי שם ב-2007, באופן נקודתי, נעשתה מתוך שמירה על האינטרסים של מדינת ישראל ויחסיה עם מצרים וארה"ב, וגם בעבר שרים אחרים עזרו בדיוק באותה נקודה. כל ניסיון לקשור בין נתינת ההלוואה לבן אליעזר בעודו במצב בריאותי קשה ביותר, לבין העזרה במתן האשרה, חוטא לאמת וגורם לעוול חמור למרשנו. העובדה שהמדינה החליטה להגיש כתב אישום נגדו, אף שנחקר בתחילה כעד ולא כחשוד, מעלה תמיהות רבות. אנו בטוחים כי חפותו של מרשנו תוכח בבית המשפט מעבר לכל ספק. החלטת הפרקליטות להעמיד את מרשנו לדין היא החלטה שערורייתית הנגועה בפופוליזם מובהק. טוב הייתה עושה הפרקליטות לו הייתה נמנעת מהעמדתו לדין מלכתחילה".