תופעה נדירה במערב: בשבדיה יותר גברים מנשים
במדינות מערביות יש באופן מסורתי הרבה יותר נשים מגברים, אבל בשבדיה התחולל בשנים האחרונות מהפך חד, מהיר ולא צפוי - ולגל הפליטים האדיר יש קשר לזה. מומחית: "זה אחד השינויים הכי דרמטיים שראיתי. שבדיה עלולה להתמודד עם יותר אלימות ופשיעה, ולאבד הישגים של 150 שנה"
שבדיה ידועה במאמצים שלה לקדם שוויון בין גברים לנשים, אבל עכשיו היא ניצבת בפני שינוי במאזן המגדרי, שתפס אותה מופתעת: בפעם הראשונה מאז תחילת הרישומים בשנת 1749, בשבדיה יש יותר גברים מנשים.
השבדים לא ממש יודעים מה לעשות עם עודף הגברים הזה - מצב מאוד לא שגרתי במערב, שבו באופן היסטורי היה רוב של נשים בכל מדינה כמעט. המצב החדש עשוי להיות סימן לבאות. אירופה חווה שינויים בכל הקשור לתוחלת החיים וההגירה משנה את הדמוגרפיה שלה.
"זו תופעה חדשה באירופה", אומר פרנצ'סקו בילארי, דמוגרף מאוניברסיטת אוקספורד המכהן כנשיא ההתאחדות האירופית לחקר אוכלוסייה.
נקודת המפנה בשבדיה נרשמה במרס של השנה שעברה, כשנתונים על האוכלוסייה הראו שיש 277 גברים יותר מנשים. מאז גדל הפער בין המינים ל-12 אלף. אמנם מדובר בפער קטן כשהאוכלוסייה השבדית מונה 10 מיליון איש, אבל לדברי תומס יוהנסון, מומחה לענייני אוכלוסין בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של שבדיה, לא יהיה זה בלתי הגיוני להעריך שבעתיד ה"עודף" הגברי בשבדיה יהיה גדול יותר.
אף שבאירופה נולדים כ-105 בנים על כל 100 בנות, באופן היסטורי היו ביבשת יותר נשים מאשר גברים, משום שהן חיו עד גילאים מאוחרים יותר. גם כעת נשים צפויות לשמור על הרוב שלהן באירופה לפחות בעשורים הקרובים, אבל מספר הגברים שנולדים על כל 100 נשים הולך וגדל. ברוב אירופה הגידול איטי יחסית, אבל בכמה מדינות בצפון היבשת ובמרכזה הוא מהיר יותר.
הנערים הפליטים מגיעים לבד
נורבגיה כבר הפכה למדינה עם רוב של גברים ב-2011, ארבע שנים לפני שבדיה, ודנמרק ושווייץ מתקרבות כעת לשוויון מספרי בין המינים. בגרמניה, שסבלה ממחסור לא טבעי בגברים אחרי שתי מלחמות העולם, מספר הגברים על כל 100 נשים זינק מ-87 ב-1960 ל-96 בשנה שעברה. בבריטניה עלה מספר הגברים על כל 100 נשים מ-93 ל-97 באותה התקופה. חוקרים בבריטניה צופים שעד 2050 יהפכו הגברים לרוב בממלכה.
החוקרים אינם יודעים לומר בוודאות מה קורה לחברה כשהיא הופכת לגברית יותר. תומס סובוטקה מהמוסד לדמוגרפיה של וינה אומר שבתיאוריה עודף גברים יכול להגביר את יכולת המיקוח של נשים, משום שהוא נותן להן אפשרות בחירה גדולה יותר כשהן מחפשות בן זוג. מצד שני הן עלולות גם להתמודד עם סיכוי גדול יותר לפגיעה מגברים מתוסכלים שאינם מוצאים בת זוג.
המהפך המהיר שעברה שבדיה במאזן בין המינים (מהפך שאותו החוקרים לא צפו לפני עשר שנים) עורר דיון בקרב פמיניסטיות בנוגע להשפעה האפשרית שתהיה לכך על הנשים בשבדיה, שהיא אחת המדינות הכי שוויוניות בעולם בכל הקשור לפערים בין המינים. לפי גורמים רשמיים, השינוי בדמוגרפיה השבדית נובע בעיקר מכך שתוחלת החיים של הגברים השבדים התקרבה לזו של הנשים. עם זאת, גם להגעה בשנים האחרונות של עשרות אלפי נערים מהגרים שבאו ללא הורים מאפגניסטן, מסוריה ומצפון אפריקה, יש כנראה השפעה משמעותית.
העודף הגדול ביותר של גברים בשבדיה הוא בשכבת הגיל 19-15 – בשכבת הגיל הזו יש 108 בנים על כל 100 בנות. חוסר האיזון הזה עשוי לגדול ל-115 על 100 השנה, כשברישומים הסטטיסטיים הרשמיים ייכללו מבקשי המקלט שהגיעו לשבדיה בשנה שעברה, בהם יותר מ-35 אלף קטינים שבאו ללא משפחותיהם.
מגדלור של זכויות נשים
ואלרי האדסון, מנהלת התוכנית לנשים, לשלום ולביטחון באוניברסיטת A&M בטקסס, אומרת שהדבר צריך להדאיג את השבדים משום שמחקר שערכה מראה קשר בין עיוותים במאזן הגברי-נשי בסין ובהודו לאלימות רבה יותר נגד נשים ולרמת פשיעה גבוהה יותר. לדבריה, מה שקורה בשבדיה הוא "אחד השינויים הדרמטיים ביותר שראיתי בדמוגרפיה בפרק זמן קצר כל כך". היא אמרה כי אירוני שמדינה שנחשבת מגדלור בנושאי שוויון זכויות בין נשים לגברים אינה מקדישה תשומת לב רבה יותר לנושא: "האם אנשים חושבים על השאלה אם זה יכול לפגוע בהישגים שרשמו נשות שבדיה ב-150 השנים האחרונות?", תהתה.
חוקרות פמיניסטיות אחרות אינן מסכימות איתה. "זיבולי שכל", אומרת ז'אקי טרו, פרופסור לפוליטיקה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת מונאש באוסטרליה. לדבריה, השאלה כמה גברים יש באוכלוסייה חשובה פחות מהשאלה כמה חברה מושפעת ממאפיינים גבריים מדי כמו אגרסיביות והיררכיות שבהן ניתנת עדיפות לגברים.
אניק וויבן מאוניברסיטת סן פרנסיסקו אומרת שהשוויון בין המינים מוטמע עמוק כל כך בחברה השבדית, שאין הרבה טעם בהשוואות לסין ולהודו. היא מזכירה שבמדינות האלה הורים שמגלים שהעובר שלהם הוא ממין נקבה נוטים לעתים קרובות לבצע הפלה ובכך גורמים לעודף גברים לא טבעי באוכלוסייה. "הדרך שבה גבריות באה לידי ביטוי בחברות שונות צריכה להילקח בחשבון", היא אומרת.
בשבדיה אין עיסוק נרחב בעודף הגברים הזה, אולי בגלל הקשר שיש לו להגירה, שהיא סוגיה רגישה במדינה הנורדית. השרה לשוויון אסה רגנר ממפלגת השלטון הסוציאל-דמוקרטית, סירבה פעמיים להתראיין בנושא, וגם מפלגת האופוזיציה הראשית מהמרכז-ימין דחתה בקשות להתייחס אליו.
בנים, קחו את עצמכם בידיים
במקומות אחרים באירופה האיזון המגדרי יציב והעודף של הנשים אף גדל בכמה מדינות, בהן איטליה, ספרד ויוון, אבל לפי הלשכה המרכזית האירופית לסטטיסטיקה, בסך הכול קצב הגידול בשיעורם היחסי של הגברים ב-28 מדינות האיחוד האירופי הוא איטי. בשנה שעברה היו באיחוד האירופי 12 מיליון נשים יותר מגברים. באיחוד כולו חיים קצת יותר מ-500 מיליון איש. לדברי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הפער צפוי להצטמצם בעשורים הבאים בעיקר בשל צמצום הפער בתוחלת החיים של גברים ונשים.
מומחים אומרים שגברים, במיוחד במערב אירופה, מנהלים חיים בריאים יותר מאבותיהם, ובין השאר הם שותים פחות ומעשנים פחות. הם זוכים גם לטיפול טוב יותר במחלות לב. במדינות עשירות גברים התרחקו ממקצועות כמו כרייה ומתפקידים מסוכנים אחרים, ועובדים כיום בעבודות צווארון לבן בטוחות יותר.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של אירופה חוזה שהפער בין גברים לנשים יירד לפחות ממיליון בשנת 2080, אבל הדוגמה השבדית מלמדת שתחזיות כאלה הן מאוד לא ודאיות. ב-2003 חזתה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של בלגיה כי במדינה לא יהיו יותר גברים מנשים עד שנת 2050, אבל שלוש שנים אחר כך היא עדכנה את התחזית
שלה והוסיפה לה עשר שנים. לא היה לה כמעט זמן לשנות את התחזיות שלה לפני שרגע המהפך הגיע בשנה שעברה.
לנה לונדקוויסט, מומחית מהלשכה השבדית לסטטיסטיקה, אומרת שהמאזן עשוי להשתנות במהרה גם במקומות אחרים. "בכמה מדינות שיעור התמותה של גברים עדיין גבוה מאוד", היא מסבירה. "אם גברים ישנו את התנהלותם, דברים עומדים להשתנות מהר גם במדינות האלה".