שתף קטע נבחר
 

דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה

מזונות העל העשירים בערכים תזונתיים עשויים להקל על שינויים בריאותיים והגופניים של הגיל המבוגר. שף מסביר למה לא צריך לפחד מעבודה עם מזונות חדשים גם כשמתבגרים ונותן שני מתכונים קלים ומזינים במיוחד שכל אחד יכול לעשות בבית

אל תחששו לשלב מזון על בתפריט. בגיל מבוגר יש לעיתים פחד משילוב מזונות חדשים בתזונה היומית. החשש מאיך הגוף יגיב, איך עובדים עם המזון החדש במטבח, עד כמה זה מסובך ולמה בכלל להתנסות גורמים ללא מעט מבוגרים לוותר מראש. אולם במיוחד בגיל מבוגר שהגוף עובר שינויים יש צורך לחזק, לאזן ולתמוך בכדי לשמור על הבריאות ואיכות החיים.

 

סביר להניח ששמעתם את המושג 'מזון-על' או 'סופר-פוד' בשנים האחרונות. חשוב להבין כי תחת ההגדרה הזאת נכנסים לא מעט רכיבי מזון אשר נמצאו כבעלי ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים משמעותיים במיוחד. בדרך כלל את מזונות העל אפשר לצרוך גם במתינות ולקבל את ההשפעה החיובית הרצויה. כמו כן, שילוב מזונות אלה כחלק מהתזונה היומית הוא פשוט וקל, צריך רק להכיר, להעיז, להתנסות ולשלב.

 

עוד בנושא תזונה בריאה במדור 60 פלוס:

סופר שייק: 3 מתכוני שייק נגד מחלות ודלקות

7 ההחלטות הכי בריאות שאתם חייבים לגוף ולנפש

הטיפול התזונתי האפקטיבי בקרוהן וקוליטיס בגיל מבוגר

מזון עוצמתי בעל תועלת בראותית יוצאת דופן. מזון על (צילום: sutterstock) (צילום: sutterstock)
מזון עוצמתי בעל תועלת בראותית יוצאת דופן. מזון על(צילום: sutterstock)
 

דווקא בגלל השינויים הגופניים בגיל מבוגר

בגיל השלישי הגוף עובר שינויים גופניים אשר עלולים לגרום לשינויי לרעה במרכיבי התזונה היומיומית. נטילת תרופות אשר תופעת הלוואי שלהן עלולות להיות דיכוי התיאבון, ירידה במסת השריר ועלייה במסת השומן, ירידה בכמות ובאיכות הפעילות הגופנית, ירידה בכושר הלעיסה, שינויים בחוש הטעם וכתוצאה מכך ירידה בתאבון, ירידה ביכולת ספיגת המזון ועליה ברמת המתח והחרדה הם רק חלק מהשינויים שהגיל עשוי להביא עימו. 

 

בנוסף לכך מצטרפים השינויים החברתיים והכלכליים. כל אלה עלולים לפגוע בתזונה ולגרום לאכילה לא מאוזנת אשר אינה מספקת לגוף את כל צרכיו. אחת הדרכים להתמודד עם התופעות הללו הוא לצרוך אוכל מגוון ככל שניתן. גיוון זה מעלה את הסיכוי שהגוף יקבל את כל רכיבי התזונה להם הוא זקוק, יתחזק ויצליח להלחם במחלות ושינויים לא רצויים.

טעים ומחזק את הלב, הכליות והמוח. גוג'י ברי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טעים ומחזק את הלב, הכליות והמוח. גוג'י ברי(צילום: shutterstock)
 

גוג'י, המפ וספירולינה: למען הבריאות

השינויים הגופניים מביאים כאמור, לא אחת לחשש ממזון חדש. הכרות אישית עם מזונות מייטיבים עשויה לפוגג את החששות ולהעשיר את התזונה. לפניכם שלוש דוגמאות למזונות-על שצריכה שלהם תשפיע על מערכות הגוף השונות ותמנע מחלות. 

 

תותי גוג'י: פרי אדמדם בגודל אוכמנייה וטעמו מזכיר תות וצימוק. בנוסף הערכים בתזונתיים הגבוהים שלו, קיימים בו רכיבים אשר מסייעים להגברה של הורמון הגדילה דבר אשר גורם לאריכות ימים, שמירה על מסת שריר, הקטנה של מסת שומן, שיפור תפקודו של שריר הלב, הכליות וכן לפעילות המוח.

 

שמן המפ: מורכב מזרעים של צמח הקנאביס. מכיל כמויות גדולות של אומגה 3 ואומגה 6 יותר מכל שמן אחר. נמצא כמוריד סיכון למחלות לב, מוריד את הסיכון למלחת הסרטן, מיטיב עם דיכאון, משפר מחלות ניווניות שקשורות למוח כמו אלצהיימר ופרקינסון.

 

ספירולינה: אצה. היא מכילה 65% חלבון. יותר מכל מזון טבעי אחר. היא מספקת את החלבון וחומצות אמינו הדרושות לגוף ללא נזקי כולסטרול או שומן.

 

טאבולה וחטיף אנרגיה: מתכונים פשוטים

במסגרת סדנא מעשית שבמהלכה אני מפגיש את בני הגיל המבוגר עם מזונות העל אנחנו מכינים מגוון של מנות פשוטות, טעימות וקלות להכנה, לפניכם שני מתכונים שכל אחד יכול לעשות בבית בקלות.

   

טאבולה עשירה בערכים תזונתיים ממזונות העל (באדיבות: שגיא לב) (באדיבות: שגיא לב)
טאבולה עשירה בערכים תזונתיים ממזונות העל(באדיבות: שגיא לב)
 

טבולה קינואה עם תותי גוג'י ושמן המפ

 

חומרים:

 

1 כוס קינואה

 

2 כוסות מים

 

1/4 צרור פטרוזיליה

 

1/4 צרור כוסברה

 

1/4 כוס נענע

 

2 כפות תותי גוג'י

 

3 כפות שמן זית

 

3 כפות מיץ לימון

 

3 כפות שמן המפ

 

מלח

 

אופן ההכנה:

 

1. מכניסים את הקינואה עם המים לסיר ומבשלים על להבה נמוכה עד להיספגות כל המים. מצננים.

 

2. קוצצים את עשבי התיבול.

 

3. מערבבים את מיץ הלימון עם שמן הזית ושמן המפ.

 

4. מערבבים את הקינואה עם עשבי התיבול, תותים ומתבלים

 

 

הערה: ניתן להשתמש בכל מיני עשבי תיבול לפי הטעם.

 

האפשרות הבריאה והמזינה לכדורי שוקולד (באדיבות: שגיא לב) (באדיבות: שגיא לב)
האפשרות הבריאה והמזינה לכדורי שוקולד(באדיבות: שגיא לב)

חטיף אנרגיה

 

חומרים:

 

15 יח' תמר מהג'ול מגולענים

 

1/3 כוס אגוזי מלך טחונים

 

1/3 כוס תותי גוג'י

 

2 כפות זרעי צ'יה

 

1 כפית מזון מלכות

 

1 כפית קקאו

 

1 כפית אבקת מאקה

 

מעט תמצית וניל

 

קוקוס מגורד לציפוי

 

אופן ההכנה:

 

1. במעבד מזון טוחנים את התמרים, תמצית וניל ומזון מלכות עד קבלת מחית חלקה.

 

2. מערבבים את תותי הגוג'י והאגוזים.

 

3. מכדררים לכדורים קטנים ומגלגלים בקוקוס 

 

הכותב הינו שף המומחה בבישול בריא, השף שאהב תות , מעביר סדנאת בישול מזונות-על, במגדלי הים התיכון.

 

רוצים לשפר את איכות חייכם?הרצאה לשיפור איכות החיים בגיל השלישי, במסגרת 'חייםזהב', ללא עלות - פרטים נוספים והרשמה . 

   

עוד מתכון עשיר ומזין. צפו באומינה קדמי מכינה לאטה מאצ'ה לחיזוק מערכת החיסון ומניעת מחלות:  

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
במיוחד בגיל מבוגר שילוב מזונות על בתזונה היומיומית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים