ליברמן הושבע לשר הביטחון: תומך בפתרון שתי מדינות, נאום א-סיסי יוצר הזדמנות
בהצהרה משותפת עם ראש הממשלה לאחר שנשבע אמונים, אמר שר הביטחון הטרי אביגדור ליברמן כי "חובה עלינו לנסות להרים את הכפפה" בעקבות נאום נשיא מצרים. ראש הממשלה וליברמן אמרו כי ביוזמת השלום הערבית יש "מרכיבים חיוביים"
דקות ספורות לאחר שנשבע אמונים, אמר אמש (יום ב') שר הביטחון הטרי אביגדור ליברמן בהצהרה משותפת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות: "היו הרבה ספקולציות מה המדיניות של הממשלה, אני רוצה להזכיר ששנים רבות דיברתי לא פעם על ההכרה באותו פתרון - שני מדינות לשני עמים, גם אני חושב שתמכתי מאוד בנאום בר אילן. נאומו של נשיא מצרים א-סיסי היה חשוב מאוד והוא יצר הזדמנות אמיתית, וחובה עלינו לנסות להרים את הכפפה".
עוד אמר ליברמן: "גם ביוזמה הערבית יש אלמנטים חיוביים שמאפשרים דיאלוג רציני עם כל השכנות באזור". ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח: "הממשלה תנהל מדיניות ביטחון שקולה ואחראית אבל גם תקיפה ולא תפסיק לחפש דרכים לשלום". נתניהו ביקש להבהיר שהוא "מחויב להשיג שלום עם שכנינו הפלסטינים ועם כל שכנינו. יוזמת השלום הערבית כוללת מרכיבים חיוביים שיכולים לסייע לשקם משא ומתן קונסטרוקטיבי עם הפלסטינים. אנחנו מוכנים לנהל משא ומתן עם מדינות ערב על עדכון היוזמה באופן שהיא תשקף את השינויים הדרמטיים שהתחוללו באזורנו מאז 2002, אבל תשמור על היעד המוסכם של שתי מדינות לשני עמים. למטרה זו אנחנו מקדמים בברכה את נאומו האחרון של נשיא מצרים א-סיסי ואת הצעתו לקדם שלום וביטחון באזור".
ראש הממשלה הוסיף: "הממשלה תנהל מדיניות ביטחון אחראית, שקולה וגם תקיפה, אבל היא לא תפסיק לחפש נתיבים לשלום ואנחנו מאוחדים בזה. אני רוצה לברך את שר הביטחון אביגדור ליברמן, נעבוד במשותף על שני היעדים הללו גם יחד". לפני כעשרה ימים פנה נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי במסר ישיר לישראלים ולפלסטינים והביע את תמיכתו בהצעה הצרפתית לערוך ועידת שלום מיוחדת בהשתתפות הצדדים בהמשך השנה. א-סיסי קרא לישראל ולפלסטינים לנצל את ההזדמנות ה"מציאותית" וה"גדולה" ולהגיע להסכם שלום שישים סוף לסכסוך ארוך השנים.
בדיון לפני הודעת הממשלה על צירופם של השרים הטיחו דוברים מהאופוזיציה דברים קשים. ח"כ עמיר פרץ מהמחנה הציוני אמר: "אני אומר לעם ישראל מה שאמרתי ביום שהתפטרתי מממשלת בנימין נתניהו: בנימין נתניהו הוא לא הפתרון, בנימין נתניהו הוא הבעיה". בפתח הדיון הקריא יריב לוין, השר המקשר בין הממשלה לכנסת, את ההודעה על צירוף שרי ישראל ביתנו וח"כ צחי הנגבי כשר בלי תיק לממשלה.
גם חברו של פרץ למפלגה, ח"כ עמר בר-לב, הסביר שאין בעיה עם מינוי של אדם חסר רקע צבאי לשר ביטחון. הוא הזכיר כי בתור מפקד סיירת מטכ"ל הייתה לו הזכות לעבוד מול שלושה שרי ביטחון, שניים מהם לא היו חיילים בצה"ל והשלישי היה רמטכ"ל - שמעון פרס, משה ארנס ויצחק רבין - "ושלושתם היו שרי ביטחן טובים מאוד". הוא תקף את הדחת משה (בוגי) יעלון, "שר ביטחון ראוי מבחינה מקצועית. אני יכול לומר את זה בלב שלם. אני מכיר אותו הרבה שנים. אין ספק שבוגי יעלון היה שר ביטחון ראוי והוא הודח, התפטר מבחינה פורמלית אבל מעשית הודח על ידי ראש הממשלה בשל פוליטיקה קטנה, פוליטיקה ישנה, בשביל שיקולים קואליציוניים כאלה ואחרים".
פנייה לליברמן: התנצל בפני מפקדי צה"ל
ח"כ בר-לב ציין כי ישראל נמצאת במאבק על הערכים הלאומיים שלה, "ובמאבק הזה מצאו את עצמם קציני צה"ל חשופים. הרמטכ"ל מצא את עצמו חשוף בצריח. זה התחיל בנאום שלו על כך שנערה צעירה עם מספריים שלא מהווה סיכון, לא הורגים אותה מיד. זה המשיך בוויכוח 'הקם להורגך השכם להורגו', המשיך בסיפור של החייל בחברון ונמשך לנאום של סגן הרמטכ"ל. ובכל המקומות האלה מצא את עצמו יעלון בתור החוצץ האזרחי בין צה"ל ששומר, אולי השומר האחרון, על הערכים הלאומיים שלנו, על טוהר הנשק, על היהדות, שומר על הערך המשותף שלנו - ואת זה בא ראש הממשלה להדיח ולמנות במקומו את אביגדור ליברמן, שהיה הראשון שיצא נגד כל אותם ערכים חשובים".
בפנייה אישית לראש הממשלה הוא אמר: "אני רוצה להזכיר לו שהיה מפקד צוות בסיירת מטכ"ל. גדלנו על כך שכל אחד, מהחייל האחרון עד מפקד היחידה, יכול לומר את דברו וחייב לומר את דברו בכל הזדמנות. וכשהוא נזף בשר הביטחון יעלון על שבא והנחיל את אותם ערכים לקציני צה"ל ואמר להם - אל תתביישו, אל תפחדו, זו לא זכותכם, זו חובתכם לומר את דעתכם בצורה חופשית וברורה, לכל אחד. על זה הדיח אותו נתניהו, בושה וחרפה".
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) פנה לליברמן ודרש ממנו להתנצל בפני מפקדי צה"ל וחייליו. "כמו שמיהרת להתנצל בפני ראש הממשלה על דברים שאמרת עליו, דברים שאתה יודע שהם נכונים, אני דורש ממך שתתנצל לפני שאתה נכנס ללשכה בקריה בפני מפקדי וחיילי צה"ל, בפני הפרקליטות הצבאית ובפני השופטים בבית הדין הצבאי. תתנצל בפניהם על שמיהרת לשפוט אותם והצטרפת לאספסוף שהפגין נגדם וגידף אותם. אתה תהיה שר הביטחון ואתה חייב את ההתנצלות הזו בפני פקודיך החדשים".
אתמול בבוקר אישרו שרי הממשלה פה אחד את מינויו של אביגדור ליברמן לשר הביטחון ואת מינויה של סופה לנדבר לשרת הקליטה. זאת במסגרת ההסכם בין הליכוד לישראל ביתנו שיאפשר את הרחבת הקואליציה - אשר מונה כעת 66 חברים. האישור התאפשר לאחר שנפתר המשבר עם סיעת הבית היהודי, אשר איימה להצביע נגד המינוי אם לא ישנו את דפוסי העברת המידע של הקבינט הביטחוני לחבריו. מבוכה קלה נרשמה כשהתברר שהשרים המיועדים לא הוזמנו כלל לישיבה, ונתניהו אף שאל "היכן השרים המיועדים?"
במסגרת ההסכם בין הליכוד לישראל ביתנו, יוקצו 1.4 מיליארד שקל לטובת הרפורמה בפנסיה בפריסה של ארבע שנים. כמו כן, יוקצו 150 מיליון שקל לדיור ציבורי. סיעות הליכוד וישראל ביתנו יפעלו להקמתו של קבינט קליטה ועלייה. שר מטעם סיעת ישראל ביתנו יכהן כיו"ר הקבינט. עוד הוסכם: "הממשלה תגבש הצעת חוק ממשלתית שתאפשר הצבעה של ישראלים השוהים בחו"ל ביום הבחירות לכנסת".
בישיבת הסיעה של המחנה הציוני קרא היו"ר יצחק הרצוג לשר האוצר משה כחלון לצאת מהקואליציה: "זה הרגע שבו תקנה את עולמך ותמנע את הסכנה הגדולה ביותר שעמדה לפתחנו אי-פעם. אל תהסס יותר. זה רגע האמת שלך".