פגז ב-7,250 קמ"ש: תותח-העל של ארה"ב
להטבעת ספינות, להשמדת טנקים, ליירוט טילים ולהשטחת בסיסי טרור: צפו בתותח המסילה, הנשק העתידני שחודר כל שריון ומדאיג את רוסיה וסין
אזעקה נשמעת בבונקר בבסיס סודי של חיל הים האמריקני, שבו מהנדסי הצבא בוחנים את הנשק ההרסני העתידני של צבא ארצות הברית. הם מתאספים ליד מסך כדי לבחון את תותח-העל החדש שיכול לירות פגז במשקל 11 ק"ג דרך שבעה לוחות פלדה ולהותיר חור ענק של עשרה סנטימטרים. הנשק הזה מכונה תותח מסילה ולא נחוץ לו אבק שריפה וגם לא חומר נפץ. ואז זה קורה. הפגז משוגר במהירות מדהימה. צפו בסרטון שמדגים את יכולותיו, בתחילת הכתבה.
תותח-העל האמריקני החדש, שנמצא עדיין בפיתוח, סוקר השבוע בכתבה נרחבת ב"וול סטריט ג'ורנל". הוא מונע על ידי מסילה אלקטרומגנטית שמאיצה את הפגז למהירות מטורפת. לפי תומכי הפרויקט, מדובר בנשק שיכול לשנות את שדה המלחמה בעתיד, ולהותיר את ארצות הברית הרבה לפני יריבותיה רוסיה וסין.
בכלי נשק רגיל, כדור מתחיל לאבד מהירות רגע אחרי הצתת אבק השריפה. אבל תותח המסילה שונה לחלוטין. אצלו, הפגז צובר מהירות בעת שהוא נע בקנה שאורכו עשרה מטרים, ויוצא ממנו במהירות מדהימה של 7,250 קמ"ש. "זה הולך לשנות את הדרך שבה אנחנו נלחמים", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" אדמירל מט וינטר מחיל הים האמריקני.
חיל הים פיתח את נשק המסילה להטבעת אוניות אויב, השמדת טנקים והשטחת בסיסי טרור. בפנטגון סבורים כי יש לתותח המסילה פוטנציאל להיות יעיל גם נגד טילים, אולי תוך עשור בלבד. מעלתו העיקרית, לדעת חסידיו, היא האפשרות לחיסכון כספי ניכר. "אני לא רואה עתיד שבו נשכפל את כמות הכוחות שלנו באירופה מימי המלחמה הקרה", אמר סגן מזכיר ההגנה רוברט וורק, "אבל אני בהחלט יכול לראות הצבת סדרת תותחי מסילה שלא יהיו יקרים אבל יהיה להם ערך הרתעתי אדיר. הם יהיו יעילים נגד מטוסים, טילים, טנקים. בעצם, כמעט נגד כל דבר".
יעד להאקרים מסין ורוסיה
לתותח המסילה יש עדיין דרך ארוכה עד שיהיה מבצעי, וגם מבחינה מדינית יש שאלות רבות הנוגעות לשימוש בו. סין ורוסיה רואות אותו ופיתוחים מתקדמים אמריקניים אחרים בתחום ההגנה מטילים ככאלו שמשנים דרמטית את מאזן הכוחות, בכך שהם כמעט מייתרים את ארסנל הטילים שבידיהם. גורמים אמריקניים אמרו כי בעקבות זאת הוא הפך ליעד מוביל להאקרים מסין ומרוסיה.
חיל הים החל בפיתוח תותח המסילה לפני עשור, והפרויקט כבר עלה יותר מחצי מיליארד דולר. עוד 800 מיליון דולר יושקעו בהגנה עליו ובהתאמת כלי נשק עכשוויים כך שיוכלו לירות את פגזי ההיי-טק של תותח המסילה. הסכום הזה, ההשקעה הגדולה ביותר בפרויקט צבאי כלשהו, מדאיג לא מעט. "עדיף שהדבר הזה יעבוד", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" גורם צבאי אמריקני, שככל הנראה אינו נמנה עם תומכי הפרויקט.
טווח הירי של תותחי 15 הס"מ הנוכחיים של חיל הים האמריקני הוא 24 ק"מ. לתותחי 40 הס"מ האדירים של ספינות הקרב ממלחמת העולם השנייה היה טווח ירי של 38 ק"מ והם חדרו לעומק של עשרה מטרים. לעומתם, טווח הירי של תותחי המסילה הוא 200 ק"מ ועוצמת פגיעתם חזקה פי חמישה.
ממשחקי המחשב אל שדה הקרב
חזון תותחי המסילה כבר קיים עשרות שנים, אבל רק לאחרונה עבר אותו חזון מהמעבדות (ומשחקי המחשב) אל המציאות. נשיא ארצות הברית רונלד רייגן האמין שניתן להשתמש בתותח מסילה ליירוט טילים כחלק מתוכנית מלחמת הכוכבים שלו, אבל הטכנולוגיה של אותה עת – אמצע שנות השמונים – לא אפשרה זאת.
הבעיה העיקרית הייתה הצורך להחליף את הקנה והמסילה האלקטרומגנטית אחרי כל ירייה בודדת. לעומת זאת, כיום חיל הים האמריקני סבור כי בעתיד הקרוב ניתן יהיה לירות עשר יריות בדקה בתותח המסילה, ובסך הכול 1,000 יריות מקנה בודד. בניגוד לרייגן, הפנטגון לא רואה את תותח המסילה כפתרון נגד טילים בליסטיים, אלא כהגנה נגד טילים לטווחים קצרים יותר.
בראייה הכוללת, תותח המסילה הוא חלק מהמאבק האמריקני לשמירת העליונות הצבאית אל מול המעצמות המתחרות, רוסיה וסין. רוסיה, שהראתה את יכולותיה בסוריה לאחרונה, מפתחת טכנולוגיית לוחמה אלקטרונית חדישה וככל הנראה גם טילי קרקע-אוויר לטווח ארוך. סין מפתחת טילים בליסטיים חדשים – ויש הסבורים שהיתרון האמריקני בגזרת הנשק הקונבנציונלי מצטמצם.
אמנם הסיכוי לעימות ישיר בין המעצמות קטן מאוד, אבל המתיחות הגוברת לאחרונה – שבמסגרתה נראו תקריות אוויריות בין מטוסי קרב אמריקניים לרוסיים – מעלה אצל האמריקנים עוד יותר את הצורך בנשק שובר שוויון כזה. מומחים צבאיים אמרו כי תותח המסילה יכול למשל להיות יעיל במקרה של צורך בהגנה על המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה) מפני מתקפה רוסית, או כדי לתמוך בבת ברית אסייתית מול סין.