חכם ברגע: איך נולד מצעד הגאווה?
מהו מצעד הגאווה? מדוע צועדים? מתי זה התחיל ואיפה ישראל נכנסת בכל זה? הכינו את נעלי הריקוד ופתחו את הרמקולאז': "חכם ברגע" בסימן גאווה
בליל שבת, 28 ביולי 1969, פשטה משטרת ניו יורק על הבר הגאה "סטונוול אין". יושבי הבר שהיו רגילים לפשיטות מסוג זה בארצות הברית השמרנית של שנות ה-60, החליטו להתקומם הפעם ולא לשתוק. באותה תקופה נאסר על פי חוק לקיים יחסי מין חד מיניים, גם אם בהסכמה, כשהנאשמים נשלחו לבתי חולים פסיכיאטרים והמשטרה פרסמה את תמונותיהם בציבור. המהומות שיצאו מהבר ונמשכו כמעט שבוע ימים היו ביטוי לתסכול ולמיאוס בהומופוביה, ובכל שנה מציינים בערים רבות בעולם את מצעד הגאווה בחודש יוני, מורשת מהומות סטונוול.
מצעד הגאווה 2016 ב-ynet: כל הכתבות
גם בישראל ידענו מאבקים. בסוף שנות ה-90 שוטרים פיזרו אירוע התרמה למלחמה באיידס תוך שעל ידיהם כפפות גומי כדי "לא להידבק במחלות". חברי הקהילה לא ויתרו וכמה שבועות לאחר מכן נערך מצעד הגאווה הראשון בתל אביב. מאז אמנם עברנו דרך ארוכה, ואירועי מצעד הגאווה שיצאו מגבולות תל אביב והתרחבו לערים נוספות ברחבי הארץ כבר מונים עשרות אלפי משתתפים, אבל המטרה היא עדיין אותה מטרה.
מצעדי הגאווה נועדו כדי לתת ביטוי לאוכלוסיה שלעיתים קרובות נדחקת הצידה, מושתקת ומודרת בגלל שונותה. כשלצד הדרישה לזכויות שוות, מצעד הגאווה הוא הסמל לשחרור ממגבלות החברה, סובלנות, אהבת חינם, גאווה במי שאנחנו, איך שאנחנו, והוא גם חגיגה גדולה על מה שכבר הושג.