שתף קטע נבחר

 

גדוד מילואים במצעד הגאווה: "למען מאבק אחינו לנשק"

לוחמי ולוחמות גדוד תותחנים מצטרפים למאבק של חבריהם להכרה בלהט"בים במסגרת חוק משפחות חיילים שנספו. הרס"ר הדפיס חולצות מיוחדות, והמג"ד הכריז: "זה מאחד אותנו. לא זונחים את החברים"

 

לוחמי הגדוד. למען האחים לנשק (צילום: מעין סולמון) (צילום: מעין סולמון)
לוחמי הגדוד. למען האחים לנשק(צילום: מעין סולמון)

הם לחמו יחד בלבנון השנייה ובצוק איתן, הם לוקחים יחד חלק באימונים ובתעסוקה המבצעית, וביום שישי יצעדו חיילי וחיילות המילואים של גדוד תותחנים מעורב במצעד הגאווה בתל אביב כחלק המאבק לשוויון זכויות עבור חבריהם לנשק מקהילת הלהט"ב. "אנחנו רוצים שוויון זכויות מלא לאחים שלנו לנשק. פה זה מתחיל ופה זה נגמר", אומר המג"ד איתם ברגר, ורס"ר הגדוד מעין סלומון הצדיק את תפקידו והוסיף: "חשבנו גם להוציא משאית".

 

בחודשים האחרונים מוביל סגן (מיל') עומר נחמני, הומו מוצהר, מאבק ציבורי לתיקון חוק "משפחות חיילים שנספו במערכה". יחד עם לוחמים וקצינים גאים אחרים השותפים למאבק הוא מוחה על כך שנוסח החוק הקיים לא מכיר במפורש בבני זוג ובני משפחה אחרים של חללים בני קהילת הלהט"ב כמשפחות שכולות. לפיכך, לא ניתנות להם זכויות מלאות, אלא אחרי מאבק בירוקרטי ברשויות.

 

"אני יוצא לקרב בידיעה שאני אדם סוג ב' רק כי אני הומו. אני מספיק טוב למות למען המדינה, אבל לא מספיק טוב בשביל להיות אזרח שווה זכויות בה", כתב נחמני בפוסט בפייסבוק במרס האחרון, זמן קצר לאחר שהצעה לתיקון החוק, שהגישה ח"כ רוויטל סוויד (המחנה הציוני), נדחתה על ידי הכנסת.

 

בחודש שעבר, כמה ימים לפני יום הזיכרון, הקימו נחמני ולוחמים וקצינים גאים אחרים מאהל מחאה וזיכרון מול בית ראש הממשלה בירושלים בדרישה לשינוי החוק. הם טענו שזכויותיהם של בני המשפחות ששכלו חיילים מקהילת הלהט"ב נפגעו בשל ההסדר הקיים, והביאו לראיה את סיפורה של רחלי אלגבסי, אלמנתה של סגן גונדר פביולה בוהדנה ז"ל שנספתה באסון השריפה בכרמל, ואת סיפורו של אדיר שטיינר, ההומוסקסואל הראשון שהוכר כאלמן של חייל צה"ל שנפטר במהלך שירותו.

 

בדומה לשטיינר, אלגבסי נאלצה לנהל מאבק משפטי ארוך בן שלוש שנים וחצי על ההכרה כאלמנה, ובזכויות הבת המשותפת שלה ושל פביולה, ג'ולי.

 

עומר נחמני באולפן ynet במרס האחרון

עומר נחמני באולפן ynet במרס האחרון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חולצת המצעד שהכין הרס"ר סולמון (צילום: מעין סולמון) (צילום: מעין סולמון)
חולצת המצעד שהכין הרס"ר סולמון(צילום: מעין סולמון)

חרף המאבק הציבורי, משרד הביטחון דחה בתוקף את הטענות והתעקש שזכויותיהם של חברי הקהילה נשמרות גם על פי החוק הקיים. דובר המשרד ציין כי סיפוריהם של שטיינר ואלגבסי חריגים והביע תמיהה על המאבק בטענה שהמשרד מעניק באופן קפדני את מלוא הזכויות למשפחות השכולות בלא קשר לנטייתם המינית של הנופלים.

 

עם זאת, לאחר הקמת המאהל פרסם שר הביטחון היוצא, משה (בוגי) יעלון, הודעה חריגה לתקשורת, ולפיה: "החוב המוסרי שלנו למשפחות השכולות, לאלמנים, לאלמנות וליתומים הוא עצום, והם יוכרו ככאלו בין שמדובר במשפחה חד-מינית ובין שבמשפחה הטרוסקסואלית".  

ח"כ רויטל סוויד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ רויטל סוויד(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ איתן כבל (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ח"כ איתן כבל(צילום: אלי מנדלבאום)

ביוזמת ח"כ סוויד וראש שדולת המילואים בכנסת, ח"כ איתן כבל, התקיים היום (ד') דיון מיוחד בדרישה להסדרת הנושא בחקיקה. ח"כ כבל הציג מכתב רשמי שנשלח אליו מלשכת שר הביטחון אביגדור ליברמן, ובו אושררו שוב עמדות המשרד כפי שהוצגו בהצהרת יעלון לתקשורת. לדברי כבל, המכתב הועבר בהנחיית ליברמן, כהחלטתו הראשונה בתפקיד, בעקבות פגישה שקיים עמו, וחשיבותו היא בכך שהוא מהווה מסמך רשמי מחייב תחת שר הביטחון החדש.

 

למרות ההתפתחות המבורכת, מובילי המחאה הודיעו שימשיכו במאבקם עד לשינוי החקיקה בנושא.

 

הגדוד שיצעד

ההחלטה של לוחמי הגדוד הגיעה אחרי שסגן נחמני הזמין אותם למצעד באמצעות קבוצת הווטסאפ הבלתי רשמית של היחידה, שאותה מפעיל הרס"ר סולומון, גם הוא הומו מוצהר. המג"ד, סא"ל (מיל') בירגר, הודיע שישתתף במאבק ובמצעד, ואיתו עשרות חיילים ולוחמים אחרים. סולומון אף הדפיס חולצות הנושאות את הכיתוב: "מילואימניקים ומילואימניקיות גאים דורשים ודורשות שוויון".

קציני הגדוד. יחידה מגובשת (צילום: מעין סולמון) (צילום: מעין סולמון)
קציני הגדוד. יחידה מגובשת(צילום: מעין סולמון)

המג"ד איתם בירגר (צילום: אוריה תדמור) (צילום: אוריה תדמור)
המג"ד איתם בירגר(צילום: אוריה תדמור)

סולמון: "הייתה מיד היענות גדולה. חשבנו אפילו להוציא משאית, אבל זה יחכה כבר לשנה הבאה. אנחנו גדוד מאוחד ואנשים בקשר גם ביום-יום. במקרה יש לא מעט חיילים בגדוד מהקהילה. גם אם זה לא מובן בצבא לצאת מהארון, אצלנו זה יותר מקובל. בכל מקרה, מרבית המצטרפים למצעד שלנו הם סטרייטים".

 

המג"ד בירגר: "ברגע שהבנו שיש אפליה בינינו זה קרה באופן טבעי. מיד היה ברור שכולם מתגייסים ולא זונחים את החברים שלנו לנשק. זה מאבק שמאחד אותנו ומרבית הלוחמים והלוחמות בגדוד שותפים לו".

 

בירגר, חקלאי המתגורר עם משפחתו במושב כפר קיש, הוסיף: "אנחנו דורשים לא פחות משוויון זכויות מלא לאחינו לנשק. אנחנו נלחמים ביחד ומבחינתי לא מתקבל על הדעת שאני שולח חיילים שלי לקרב או לכל משימה מבצעית אחרת כשהשוויון שלהם לזכויות לא מלא. זה דבר שלא צריך להישען על הצהרות אלא מעוגן בחוק ולא נתון לפרשנויות.

 

נחמני: "אנחנו עומדים לצעוד ביחד למען שינוי החוק ולא מוכנים לקבל הצהרה משר כזה או אחר. כל עוד החוק מפלה אנחנו נדרוש שינוי. כשהממשלה מוכנה להצהיר אך לא מוכנה לשנות את החוק, ולהשאיר את הניסוח המפלה שלו על כנו, היא למעשה אומרת שאין מקום או לגיטימציה לזוגיות גאה בישראל. אני קורא לליברמן לבוא ולצעוד איתנו כדי לתמוך בחיילי צה"ל ולהגיש הצעת חוק ממשלתית כדי להפסיק את האפליה בין דם לדם של חיילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מעין סולמון
קציני גדוד התותחנים
צילום: מעין סולמון
מומלצים