שתף קטע נבחר
 

כ-32% מהקבלנים מתקשים לממן פרויקטים

סקר של חברת המידע העסקי CofaceBdi לקראת כנס התאחדות בוני הארץ באילת, מעלה כי בשנת 2016 קשה יותר להשיג ליווי בנקאי למיזמי נדל"ן. עוד מגלה הסקר כי אחת מכל 10 חברות בנייה ברמת סיכון גבוהה

בשנת 2016 הרבה יותר קשה להשיג ליווי בנקאי לפרויקטי נדל"ן, כאשר הבנקים כבר נמצאים בקצה גבול יכולתם לתת אשראי לענף הנדל"ן. כך עולה מסקר שערכה חברת המידע העסקי CofaceBdi לקראת כנס התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) שנפתח היום (ד') באילת.

 

מהסקר, שנערך בקרב מנהלים בחברות הנדל"ן בישראל, עולה כי שליש מהנשאלים ענו כי היכולת להשיג אשראי למימון פרויקטים ירדה השנה. מדובר בעלייה של פי 3 בשיעור העונים כי קיים קושי לקבל אשראי בשנה שעברה, אז עמד השיעור על 11% בלבד מהעונים.

 

ביטוי לכך ניתן לראות בנתוני מוסר התשלומים בענף. על פי נתוני CofaceBdi ימי האשראי בענף הבניה עלו בחודשים האחרונים מ-100 ל-108 ימי אשראי בפועל, בזמן שבכלל המשק ימי האשראי עומדים על ממוצע של 96 ימים. הגידול בימי האשראי בענף הוא עדות למצוקת האשראי של הקבלנים.

 

במקביל לעלייה בקושי להשיג מימון, 18% מהקבלנים דיווחו כי הם הרגישו ירידה בעלות המימון לפרויקטים, זאת לעומת 22% בשנה שעברה שענו כך, ו-34% ב-2014. כמו כן, מהסקר עולה כי לא פחות מ-78% מהבכירים בחברות הנדל"ן ענו בסקר כי הם צופים כי בשנה הבאה (2017) תמשיך העלייה במחירי הדיור, זאת לעומת 53% מהעונים לשאלה זו בשנה שעברה.

 

לדברי אייל ינאי, מנכ"ל משותף בחברת CofaceBdi, "העובדה שחלה עלייה כה חדה בשיעור הסבורים כי תמשיך עליית מחירי הדיור גם בשנה הבאה, מעידה על חוסר האמון של הענף בפעולות שמבצעת הממשלה כדי להגדיל את ההיצע ולגרום לירידה אמיתית במחירים, וכי תוכניות כגון מחיר למשתכן הן בעיקר פופוליסטיות ונקודתיות, ולא מהוות פתרון אמיתי למחסור בדירות בישראל. קבלנים שכבר כן רוצים להגדיל את כמות הדירות שהם בונים, נתקלים בבעיות מימון בבנקים, כך שטיפול כולל בהגדלת היצע הדיור צריכה לכלול גם פיתרון רגולטורי שיביא להגדלת האשראי לענף".

 

בנוגע לנושא הכנסת חברות הבנייה הזרות לענף ענו 72% מהנשאלים כי אין להכניס חברות בנייה זרות, זאת לעומת 28% מהנשאלים שסברו כי יש להכניס חברות בניה זרות. 63% מהנשאלים סבורים כי במידה ויגיעו למשק חברות בניה זרות, לא תהיה להן השפעה על מחירי הדיור. רק 14% מהנשאלים ענו כי מחירי הדירות צפויים לרדת בעקבות המהלך, ו-23% מהנשאלים ענו כי מחירי הדיור יתייקרו. בקרב אלו הסבורים שצריך להכניס חברות בנייה זרות לישראל סבורים 50% מהנשאלים כי מחירי הדיור לא יושפעו, ואילו בקרב המתנגדים לכניסת חברות בניה זרות סבורים 69% מהם כי מחירי הדיור ישארו ללא שינוי.

 

אחת מכל 10 חברות בנייה ברמת סיכון גבוהה

נתוני מדד הסיכון אותו עורכת CofaceBdi מראים כי הסיכון בענף הבנייה ירד החל מ-2013 אל מתחת לרמת הסיכון הכללית במשק. מדד הסיכון בענף הבניייה עומד כיום על 6.52 זאת לעומת 6.68 במשק. אולם עדיין הנתונים מראים כי אחת מכל 10 חברות בענף הבניה נמצאת בסכנת קריסה מיידית (דרגות סיכון של 9-10 מתוך 10).

 

לדברי ינאי, "רמת הסיכון של החברות בענף הבנייה איננה הומוגנית, ואנחנו רואים שהסיכון של ספקי התשומות ושל היזמים נמוך יותר באופן משמעותי מהסיכון של קבלני הביצוע שמתמודדים בשוק מאוד תחרותי ומסוכן ואינם נהנים מעליית מחירי הדירות לאורך חיי הפרויקט כמו היזמים".

 

בעיה נוספת איתה מתמודדים הקבלנים היא בעיית מוסר התשלומים. מוסר התשלומים בענף הבנייה עומד כעת על 108 ימי אשראי בפועל, זאת לעומת 100 ימי אשראי בכלל המשק, זאת לאחר החמרה שהיתה בתחום זה מאז ספטמבר האחרון אז עמדו ימי האשראי בפועל בענף הבניה על 100, ובמשק כולו על 96 ימים.

 

מניתוח נתוני המאקרו בענף הנדל"ן עולה כי חלה יציבות בביקוש לדירות, והגידול הניכר בשיעור נטילת המשכנתאות שאפיין את 2015 נבלם בתחילת 2016. סך העסקאות לרכישת דירות (חדשות ויד שנייה) אשר עלה ב-23% ב-2015, נבלם בתחילת 2016 בירידה של 9% בחודשים ינואר-פברואר.

 

בחודשים הראשונים של 2016 היקף העסקאות היה במונחים שנתיים 112 אלף לעומת 119 אלף ב-2015, שיעור גבוה בהרבה בקצב של 98 אלף עסקאות שאפיין את 2014.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים