שתף קטע נבחר

 

שקד: "לא אאפשר השתלחות אישית בשופטים"

בתגובה למתקפה של עורך דינה של שרה נתניהו בשופטת שפסקה פיצויים לעובד במעון ראש הממשלה, אמרה שרת המשפטים: "השופטים בישראל הם עצמאיים ופוסקים לפי החוק, וכך יישאר"

 

שרת המשפטים איילת שקד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שרת המשפטים איילת שקד(צילום: מוטי קמחי)

שרת המשפטים איילת שקד אמרה היום (ד') כי "השופטים בישראל הם עצמאיים ופוסקים לפי החוק, וכך יישאר. ניתן לבקר ולחלוק על פסק דין. לא אאפשר השתלחות אישית בשופטים". שקד אמרה את הדברים בתגובה לדברים הקשים שאמר אתמול פרקליטה של שרה נתניהו עו"ד יוסי כהן שתקף את השופטת דיתה פרוז'ינין שהורתה לפצות את עובד מעון ראש הממשלה לשעבר גיא אליהו ביותר ממאה אלף שקלים בגין העסקה פוגענית, גם מצדה של אשת ראש הממשלה. 

 

הגבול נחצה: שופטת תחת מתקפה / פרשנות

  

הנהלת מערכת בתי המשפט תקפה בצהריים בחריפות את עו"ד כהן: "דבריו של עורך הדין כהן, שתפקידו לשמש כקצין בית המשפט, מהווים נסיון להלך אימים על בתי המשפט בתיקים בעניין מעון ראש הממשלה שאינם חלוטים". הודעה זו נמסרה באישור נשיאת בית המשפט העליון ומנהל בתי המשפט.

 

עוד נאמר בהודעה כי "בתי המשפט ובכללם בתי הדין פוסקים בהתאם לדין ואין עליהם מורא פרט למורא הדין. מערכת בתי המשפט והעומדים בראשה מביעים את סלידתם מן הדברים הקשים וחסרי האחריות אשר נאמרו על ידי עורך הדין יוסי כהן בא כוחה של משפחת נתניהו".

עו"ד יוסי כהן ושרה נתניהו (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
עו"ד יוסי כהן ושרה נתניהו(צילום: אלי מנדלבאום)
 

מערכת בתי המשפט הגישה תלונה ללשכת עורכי הדין בעניין התבטאויותיו של עורך הדין יוסי כהן, שבה נאמר כי "מדובר בהתבטאויות קשות וחסרות אחריות החורגות מכללי הביקורת המקובלים ומעקרון חופש הביטוי. בדבריו של עו"ד כהן יש כדי לבזות את כבוד בית הדין, להלך עליו אימים, להטיל דופי ביושרו ובשיקול דעתו של היושב בדין ולקעקע את הלגיטימיות של מערכת בתי המשפט בקרב הציבור. הפצת מסרים מסוג זה, מצד עורך דין שחב חובה מוגברת כקצין בית המשפט, חמורה שבעתיים ואין לעבור עליה לסדר היום. נוכח האמור לעיל, אבקשך להורות על בדיקת העניין ועל נקיטת ההליכים המתאימים בהתאם לתוצאות הבדיקה".

 

גם בלשכת עורכי הדין גינו הבוקר את דברי עו"ד כהן: "חובה להגן על מערכת המשפט ולהסתייג מכל התבטאות החורגת מכללי הביקורת המקובלים. הסתה והשמצה כלפי שופטת, אשר מטבע הדברים מנועה מלהגיב, אינן מצב שניתן להשלים עמו".

 

עו"ד יוסי כהן פרסם בצהריים הודעת הבהרה לדבריו, וטען שהביקורת הייתה נקודתית: "אני מעריך את כל הערכאות השיפוטיות ונוהג בהן בכבוד. הביקורת שלי התמקדה בהליך מסוים שפגע בזכותה של הגברת נתניהו להביא עדים. אין ולא הייתה לי כוונה לפגוע אישית שופטת. אני מצטער אם הדברים הובנו אחרת".

 

גיא אליהו מגיב לפסק הדין    (צילום: אסף מגל)

גיא אליהו מגיב לפסק הדין    (צילום: אסף מגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אתמול, בעקבות פסק הדין של השופטת דיתה פרוז'ינין הגיב בתקשורת עו"ד יוסי כהן, ואמר בין השאר כי "היחס הפוגעני האמיתי הוא של השופטת פרוז'ינין שכצפוי התעלמה שוב באופן בוטה ומוטה מעדותה של הגברת נתניהו. המשפט נוהל באופן חד-צדדי ולא התאפשר לגברת נתניהו להביא עדים שיפריכו את טענותיו השקריות והמרושעות של גיא אליהו. בכוונתנו לערער על פסק דין שגוי ומוטה זה".

 

הוא המשיך את המתקפה בראיון לחדשות ערוץ 2, שבו אמר כי "השופטת לא הייתה בסדר. היא לא אפשרה לחקור עדים שרצו להוכיח שמני נפתלי כזבן מועד, היא לא ניהלה את המשפט בצורה הוגנת, היא לא אפשרה להביא עדים וכאשר גברת נתניהו הביאה עשרים מכתבים מעובדים - היא פסלה אותם, ואמרה שהיא פוסלת אותם כיוון שהם ללא תצהיר אבל מכתבים שהביאו מני נפתלי ואחרים היא כן קיבלה". עוד טען כי "כאשר יש מסע רדיפה של שנים של אינדוקטרינציה ועם ניסיון להכפיש אותה בטענות כוזבות והניסיון הזה יום יום, בסופו של דבר הוא מחלחל. אבל מי שמכיר את גברת נתניהו פשוט עומד ומשתומם, אולי זו גברת נתניהו אחרת".

 

שופטת בית הדין לעבודה בירושלים דיתה פרוז'ינין קיבלה אתמול את תביעתו של עובד מעון ראש הממשלה לשעבר, גיא אליהו, שטען כי תנאי העסקתו היו פוגעניים וקבעה שיפוצה ביותר מ-100 אלף שקלים. בפסק דינה קבעה כי "יש לקבל במלואה את טענת התובע כי היה חשוף להעסקה פוגענית במעון, אשר באה לידי ביטוי בנזיפות, צעקות, השפלות, דרישות מוגזמות ואף בלתי סבירות, כי שררה במעון בתקופת עבודתו אווירה של פחד, וכי נדרש לעבוד לאורך כל תקופת עבודתו במשך שעות רבות מאוד".

 

אליהו תיאר בתביעתו בין היתר כי נדרש לחזור למעון ראש הממשלה בשעת לילה מאוחרת, משום שהלך לביתו אחר חצות. "היא החזירה אותי בלי הצדקה, סתם להראות שאני הולך הביתה, שגם אני צריך לשאול אותה אם היא צריכה משהו", העיד. "כשחזרתי הביתה, היא אמרה לי זה לא בסדר שאתה הולך בלי לשאול אותי אם אני צריכה משהו ובלי להגיד לי לילה טוב, מעכשיו כל פעם תתקשר אליי אפילו אם זה 12 או אחת בלילה ותגיד לי לילה טוב".

השופטת דיתה פרוז'ינין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השופטת דיתה פרוז'ינין(צילום: גיל יוחנן)
 

בית הדין קבע כי "מדובר בדרישות בלתי סבירות ומשפילות, שאין מתחשבות בזכותו של העובד הן ליחס של כבוד, והן לזכותו לעבוד בשעות סבירות. גם אם נקבל את הטענה כי על העובד להודיע לגב' נתניהו לפני לכתו כסבירה אף כי מדובר בחצות הליל, האם היה הכרח להחזיר את התובע למעון לאחר שעות עבודה ארוכות, האם לא ניתן היה לומר זאת לתובע למחרת בבוקר?".  

 

במהלך ההליך השיפוטי, ביקשה שרה נתניהו לפסול את השופטת דיתה פרוז'ינין מלדון בתביעה של גיא אליהו לנוכח פסיקתה הקודמת בתביעה שהגיש מני נפתלי. לגבי מני נפתלי קבעה השופטת פרוז'ינין כי הוא סבל מתנאי העסקה פוגעניים, ובסעיף זה זכה לפיצוי מלא של 170 אלף שקלים: "הובאו עדויות רבות המצביעות על כך שבמעון שררו תנאי העסקה פוגעניים בגין התנהגותה של גב' נתניהו". על עדותה בבית המשפט אמרה השופטת: "שרה בחרה להכפיש עובדים בלי בסיס ראייתי". משפחת נתניהו טענה בשעתו כי "התמונה המצטיירת בפסק הדין רחוקה מן המציאות במעון ראש הממשלה".

 

בית הדין הארצי לעבודה דחה את הבקשה של שרה נתניהו לפסול את השופטת. טענתה העיקרית של רעיית ראש הממשלה הייתה העובדה שהשופטת פרוז'ינין דנה גם בתביעתו של אב הבית במעון ראש הממשלה מני נפתלי, וקבעה במסגרתה "קביעות נחרצות בעניין ההעסקה הפוגענית במעון", ומכאן שיש לה "דעה נעולה". נתניהו סברה שמאחר שתיק אליהו אמור להיות מוכרע על סמך אותן חקירות, הרי שלמעשה כבר הוכרעה גם תביעה זאת.

 

נשיא בית הדין הארצי יגאל פליטמן: "בית הדין האזורי הצביע בהחלטתו על כמה הבדלים מהותיים בין שני ההליכים, השוללים את הטענה כי דעתו נעולה בתביעה של אליהו. אין כל סיבה או הצדקה לפסילה בדיעבד. לא מצאתי כי מתקיימות נסיבות אובייקטיביות המעלות חשש ממשי לקיומו של משוא פנים מצד בית הדין האזורי ולכן אני דוחה את הערעור". "מעצם היות הבקשה לפסול שופט, בקשה המטילה צל כבד על שופט אישית ועל מערכת השפיטה, מתחייבות ראיות משמעותיות לשם הוכחת קיומה של עילת פסלות", כתב פליטמן. "במקרה שלפניי, בית הדין האזורי לא מצא ממש בבקשת הפסילה ונימק היטב בהחלטתו מדוע דעתו אינה נעולה ומדוע אין מקום להיעתר לבקשת הגברת נתניהו. לא מצאתי כי מדובר במקרה קיצוני המצדיק התערבות בשיקול דעת זה של בית הדין האזורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים