שתף קטע נבחר

התיק נסגר: "לא יודעים מי השוטר ששבר את רגלך"

במהלך חיפוש שנערך בבית שכניו בנגב הותקף מ' בן ה-17 על-ידי שוטרים. מ' עצמו נעצר, אך השופטת שחררה אותו והעבירה את התיק למח"ש, שסגרה את התיק. אביו של מ': "אם זה היה קורה בת"א, זה היה נגמר אחרת"

 

הנער לאחר התקיפה עם גבס על רגלו (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
הנער לאחר התקיפה עם גבס על רגלו(צילום: באדיבות המשפחה)
הסיבה לסגירת תיק נגד שוטרים שנחשדו בתקיפה - לא ידוע מי מהם שבר את רגלו של הנער: כך מסבירים במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) את ההחלטה לסגור תיק בעניינם של שוטרים שנחשדו ששברו את רגלו של מ', נער בן 17 מהפזורה הבדואית בנגב, בעת חיפוש בבית לפני כשנה.

 

השבוע קיבל מ' את הודעת מח"ש כי זו החליטה לסגור את תיק החקירה מחוסר ראיות. במכתב הבהירו כי "סיכויי ההרשעה בתיק אינם סבירים, ונדרשת רמת ודאות גבוהה כי אותו אדם אכן ביצע את העבירה המיוחסת לו לשם העמדת אדם לדין פלילי ולהרשעתו". במילים אחרות, במח"ש לא הצליחו לקבוע מי מהשוטרים שבר את רגלו של מ' ומתי בדיוק זה קרה.

 

המקרה אירע לפני כשנה כששוטרים הגיעו לבצע חיפוש בבית שכניו של מ'. "השוטרים הגיעו כדי לעשות חיפוש וביקשתי שתי דקות כדי להודיע לנשים לשים כיסוי ראש", שחזר הנער. "מיד השוטרים התחילו לתת לי מכות. הם קפצו לי על הרגל עד שהתעלפתי. רק בתחנת המשטרה התעוררתי, אחרי שתקפו אותי שוב".

לא הופתע. מ' השבוע (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
לא הופתע. מ' השבוע(צילום: חיים הורנשטיין)

למרבה האבסורד, מ' נעצר בעצמו בחשד לתקיפת שוטרים, והמשטרה ביקשה להאריך את מעצרו בבית משפט השלום בבאר שבע. אלא שהשופטת שרה חביב לא אהבה את מה שראתה והורתה לשחררו מיד. "עיון בתיק החקירה איננו מגלה כל שימוש בכוח שיכול להסביר את החבלה שנגרמה לחשוד".

 

במילים אחרות, בדו"ח הפעולה לא הופיעה התייחסות לשבר ברגלו. "במצב דברים שכזה ניתן להסיק אחת משתי מסקנות: האחת כי השוטרים משקרים בדו"חות הפעולה ובחרו להעלים את החבלה שנגרמה לקטין במהלך ההשתלטות עליו, מסקנה שאיננה סבירה. המסקנה השנייה היא כי הקטין נפגע בתחנת המשטרה ולא בשטח. מסקנה זו היא מסקנה כואבת", כתבה השופטת חביב, והורתה להעביר את התיק לבחינה מדוקדקת של מח"ש.

 

במשפחתו של מ' לא הופתעו מהחלטת מח"ש לסגור את התיק. "הרגשתי שאני לא אזרח של מדינת ישראל. הרגשתי שלקחו לי את הזכויות", סיפר אביו של מ'. "ככה זה בתיקים בדרום. אם זה היה קורה בתל אביב או בירושלים זה היה אחרת".

 

מ' שמע על המקרה שבו הותקף מיוסם אבו אל-קיעאן ב"סופר יודה" בתל אביב. השבוע פורסם ב-ynet על דבר חקירתם באזהרה של חמישה שוטרים בפרשה. "יש גזענות של שוטרים נגד המגזר. אני מפחד שאתקל עוד פעם בשוטרים ושירביצו לי", סיפר מ' בחשש.

עו"ד מוחמד רחאל (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
עו"ד מוחמד רחאל(צילום: חיים הורנשטיין)

אביו של מ' הוסיף כי "גברים ונשים מקבלים מכות בדרום משוטרים ומפחדים להגיש תלונות למח"ש. גברים שהנשים שלהם הותקפו לא רוצים להגיש תלונה כי זו פגיעה בכבוד. אנשים שאני מכיר הותקפו ולא הגישו תלונה. הרביצו לבן שלי בלי רחמנות".

 

עורך דינו של מ', מוחמד רחאל מהסנגוריה הציבורית: "מדובר באירוע מצער שבו השוטרים לכאורה השתמשו בכוח נגד הקטין. בית המשפט מתח ביקורת קשה ונוקבת על המשטרה. נבחן את האפשרויות העומדות בפנינו. נבקש לקבל לידינו את מלוא חומר החקירה של מח"ש ונשקול גם הגשת ערעור על סגירת התיק".

 

ממח"ש נמסר בתגובה: "לאור הערת בית המשפט על קיומו של חשד לביצוע עבירה פלילית של שוטרים, פתחה מח"ש בחקירה מאומצת וקיימה בחינה מעמיקה של חומר הראיות, כולל חקירת השוטרים שהיו מעורבים באירוע. עם סיום החקירה, ולאחר שנבחן חומר הראיות בעיון, הגיעה מח"ש לכלל מסקנה כי אין די ראיות לשם העמדת מי מהשוטרים לדין פלילי ולשם הרשעתו בהליך כזה, שבו נדרשת רמת ודאות גבוהה כי אדם אכן ביצע את העבירה המיוחסת לו. במקרה דנן, לפי ניתוח הראיות והגרסאות השונות העולות מחומר החקירה, לא ניתן לקבוע באיזה שלב נגרם השבר ברגלו של המתלונן ועל ידי מי מהשוטרים, אם בכלל. בנסיבות אלה, הוחלט לסגור את התיק כאמור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
מ' מגובס ברגלו
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים