הגניבה הגדולה אי פעם: זכרונות מיד האלוהים
במלאת 30 שנה לשער היד השערורייתי של מראדונה והשער הנוסף הענק שלו מול אנגליה: אבינעם פורת, שהתמזל מזלו להיות אחד מ-115 אלף הצופים באצטדיון האצטקה, ויורם ארבל ששידר את המשחק, נזכרים באחד מהערבים הגדולים בתולדות הכדורגל
השעה הייתה 12 בצהריים במקסיקו-סיטי. 115 אלף צופים שמילאו כל מילימטר אפשרי באצטדיון האצטקה המפואר והמשוכלל במונחים של אז, היו דרוכים כמו מיליונים רבים ברחבי העולם שצפו בטלוויזיה באחד המשחקים הטעונים בהיסטוריה. רבע גמר מונדיאל 1986, ארבע שנים לאחר העימות בין צבאות מדינותיהם באיי פוקלנד, ארגנטינה מול אנגליה.
מדוע המשחק נערך 12 בצהריים? כדי שישודר בפריים טיים באירופה ובשעות נוחות יחסית ביבשות אחרות. באותו היום, 22 ביוני, השכמנו לקום ואכלנו בחטף את ארוחת הבוקר. תפסנו את אחת המוניות הפנויות האחרונות כדי להגיע בזמן לאצטקה הלוהט מחום וגם מהתרגשות. שעתיים אחר-כך הבנו שגם אם עולם הכדורגל התכונן למשחק טעון, המציאות בו עלתה על כל דמיון.
קודם כל, איך אפשר בלי כחול-לבן. חודש לפני כן ביקרה הנבחרת של המאמן קרלוס בילארדו והמגה-סטאר דייגו ארמנדו מראדונה בארץ הקודש, קרעה 2:7 את הבחורים שלנו מול אצטדיון ר"ג גדוש. הארגנטינאים האמינו כי ביקור כאן יביא להם את המזל בטורניר הגמר.
צריך גם לזכור עוד נתון: 20 שנה קודם לכן, באנגליה 1966, שתי הנבחרות התעמתו ביניהן באחד המשחקים היותר מכוערים בתולדות גביע העולם. עד כדי כך, שמאמן אנגליה סר אלף רמזי כינה את הארגנטינאים "חיות" והורה לשחקניו להימנע מהחלפת חולצות עם יריביהם המרים. המשחק ההוא, אגב, הסתיים ב-0:0.
החודש, איך שהזמן חולף, החודש ימלאו 30 שנה למשחק באצטקה. משחק שכל מי שצפה בו בכל דרך אפשרית, או שמע/קרא עליו, לא ישכח אותו עד שנות חייו האחרונות. חזרנו לאירוע יחד עם יורם ארבל שדר המשחק בערוץ היחיד באותה תקופה, ערוץ 1 הציבורי. זה 44 שנים משדר ארבל, ואת המשחק בין ארגנטינה לאנגליה באצטקה הוא מגדיר: "המשחק הכי גדול ששידרתי".
עוד קצת רקע. אנגליה חרקה בשני המשחקים הראשונים בשלבים המוקדמים והייתה בדרך לעוף, עד שהתפוצצה 0:3 במשחק האחרון מול פולין. גארי ליניקר, הסקורר האדיר הבקיע שלושער. הודות לקשרים המצוינים של מאמן נבחרת ישראל ישראל ד'אז יוסל'ה מרימוביץ' ומאמן אנגליה סר בובי רובסון, ידיד ישראל, עליהם השלום, התאפשר לי לקיים ראיון בלעדי לפני המשחק עם ליניקר. בואו נגיד שזהו אחד הזיכרונות החזקים שלי מהימים בטרם המשחק. אדם מקסים ופתוח, בדיוק כמו החלוץ הכובש על המגרש.
ארבל: " המטענים היו כל כך גדולים בין שתי המדינות, עד שהארגנטינים התבטאו לפני המשחק שניצחון על אנגליה יותר חשוב מגביע העולם שבו זכו ב-1978". המחצית הראשונה עדיין עברה ללא אירועים מיוחדים, אבל השנייה, הו השנייה. ארבל זוכר אפילו את הדקה. "זה היה בדקה ה-51 כשמראדונה ופיטר שילטון, שוער נבחרת אנגליה, ניתרו לכדור שמראדונה החדיר לשער. כבר בהילוך הראשון קלטתי שהשער לא חוקי: אמרתי שלא יכול להיות שמראדונה יתרומם עם הראש יותר גבוה מהידיים של שילטון. גם מוטל'ה שפיגלר שפירשן, היה באותה דעה. רק השופט התוניסאי לא ראה".
ארגנטינה עלתה ל-0:1 משער שכולו רמאות: מראדונה איגרף את הכדור פנימה. מראדונה לא הודה אחרי המשחק בגניבה, אבל שלח רמז כשאמר: "כנראה שזו הייתה יד אלוהים". המשפט הזה נחקק כתיאור הכמעט-רשמי של השער.
מראדונה מספר על יד האלוהים
השחקן המושמץ ביותר בנבחרת אנגליה אחרי המשחק היה סטיב הודג'. עם רזומה של 3 משחקים בינארציים בלבד בגיל 27, רובסון הרכיב אותו בין ה-11 וקיבל תמורה: בישולים יפהפיים בשלב הבתים ובנצחון 0:3 על פראגוואי בשמינית הגמר.
אלא שהודג' ביצע פשע בלתי נסלח מבחינת חבריו. הוא ניגש אחרי המשחק למראדונה והחליף אתו חולצות. טרי בוצ'ר הקפטן והסמל, גינה אותו בצורה חריפה. ומה אמר הודג' להגנתו?: "כשמראדונה הבקיע את השער השני (עליו יסופר מיד, א.פ.), הבנתי שזו זכות גדולה עבורי לשחק באותו המגרש עם השחקן הכי גדול בהיסטוריה. לכן ניגשתי אליו להחליף חולצות". מדהים באיזו הערכה תיאר את האיש המושמץ ביותר באנגליה. בשנים שלאחר מכן, טען שקיבל הצעות למכור בסכומים של עד חצי מיליון ליש"ט את החולצה, אבל סירב.
וגם בשיר עליו הוא מזכיר את יד האלוהים
רק ב-2015, בשנה שעברה ו-29 שנה אחרי, במהלך ביקורו של מראדונה בתוניסיה הוא נפגש עם שופט המשחק ההוא עלי בין-נאסר, בביתו והתנצל על הנגיעה ביד.
חמש דקות בלבד לאחר ה-0:1, מראדונה כאילו החליט שלא השער הגנוב לבדו יכריע את המשחק. פיצה, עד כמה שאפשר לפצות, בשער ענק הנחשב לאחד היפים בהיסטוריה. תחשבו על כך: שניים מהשערים המדוברים ביותר בתולדות הכדורגל הובקעו (או יותר נכון אושרו) בתוך חמש דקות במשחק אחד.
"הסלאלום הכי מדהים שנראה"
רשות הדיבור ליורם ארבל: "מראדונה קיבל את הכדור במרכז המגרש, עבר בסלאלום 7-6 שחקנים, עד שהגיע מול שילטון והכניע אותו. אני זוכר שהשחקן האחרון שמראדונה עבר היה טרי בוצ'ר, בלם אנגליה. זה היה לטעמי השער המדהים ביותר בתולדות הכדורגל. הסלאלום הכי מדהים שנראה . נכון שמסי כבר ביצע סלאלומים מדהימים, ואפילו סאול מאתלטיקו מדריד עשה באחרונה סלאלום באותו סגנון, אבל מראדונה עשה את זה ברגע הקריטי של המשחק הכי קריטי". ברוב אמצעי התקשורת נבחר המבצע של מראדונה מול אנגליה כ"שער היפה ביותר במאה ה-20".
גארי ליניקר עוד הספיק לצמצם ל-2:1, השער השישי שלו שהכתיר אותו כמלך שערי הטורניר, אבל אנגליה סיימה את תפקידה. מראדונה הבקיע עוד שער נהדר בחצי הגמר מול בלגיה, 0:2, ובראיון לפני הגמר אמר לי חורחה ולדאנו, שחקן ענק בפני עצמו: "במשך החודש הזה החלטנו כולנו בנבחרת להיות מספרי 2, ולתת את הבמה למראדונה כדי שיביא אותנו לזכייה בגביע".
בגמר מול מערב גרמניה, מראדונה דווקא לא הבקיע. הוא "הסתפק" בבישול נפלא לחורחה בורצ'אגה שכבש במצב של 2:2, אחרי שהגרמנים חזרו מפיגור 2:0, את שער הניצחון. בקרב על על מלכות השערים ניצח ליניקר, לפני סגנו מראדונה עם חמישה, אבל בגביע הנוצץ זכה הארגנטיני הנמוך והשמנמן, גאון הכדורגל שבדרך גם ביצע את הגניבה הגדולה בהיסטוריה.