חשד להסתה: נחקר צוות בית ספר שאירח משפחות מחבלים
הורים של מחבלים שביצעו פיגועים בירושלים הוזמנו בחודש אפריל לבית ספר יסודי בג'בל מוכבר כדי לדבר עם תלמידים. לאחרונה נחקרו באזהרה המעורבים בארגון האירוע, אולם במשטרה מעריכים כי לא יוגשו נגדם כתבי אישום. ארגון "לך ירושלים", שחשף את המפגש: "מקווים שימוצה הדין עם הגורמים המסיתים"
אנשי צוות חינוכי של בית ספר יסודי ג'בל מוכבר שבמזרח ירושלים נחקרו במשטרת ירושלים באזהרה בחשד לעבירות הסתה, זאת בעקבות מפגש שארגנו בין התלמידים למשפחות מחבלים שרצחו ישראלים בגל הטרור בירושלים. ואולם, גורמים במשטרה אמרו כי מסתמן שלא יוגשו כתבי אישום נגד המעורבים בארגון המפגש, זאת לאחר שבחקירה לא בוסס החשד לעבירות פליליות של הסתה.
תיק החקירה הועבר לחטיבת החקירות של המשטרה לעיון נוסף, ושם יוחלט כיצד להמשיך את החקירה. מאור צמח, יו"ר ארגון "לך ירושלים" שהתריע על פעילות בית הספר, אמר כי הוא מקווה כי "ימוצה הדין עם הגורמים המתסיסים, המהווים כר נרחב לפעילות טרור".
המפגש עם משפחות המחבלים, שקיומו נחשף ב-ynet, התקיים לפני כחודשיים בשכונת ג'בל מוכבר, בבית הספר הקרוי על שם השכונה הסמוכה לשכונת ארמון הנציב בירושלים. במפגש נכחו הורים של מחבלים שביצעו פיגועים בבירה בחצי השנה האחרונה, ונשאו דברים בפני התלמידים. בין הדוברים במפגש היה מוחמד עליאן, אביו של בהא עליאן שרצח יחד עם בילאל אבו גאנם שלושה ישראלים בפיגוע באוטובוס בארמון הנציב בחודש אוקטובר.
יומיים לאחר הפרסום ב-ynet הנחו ראש הממשלה והשר לביטחון פנים לבדוק אם פעילות זו מהווה הסתה. ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה בנושא ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. השר גלעד ארדן פנה במקביל למשטרה לבדוק את הדברים ולמצות את הדין עם הנוגעים בדבר, אם אכן עולה חשד לביצוע עבירות הסתה.
בעקבות המפגש זימנה משטרת ירושלים את כל המעורבים מטעם צוות בית הספר לחקירה, חלקם תחת אזהרה. בין היתר נחקרו תחת אזהרה עובדת בכירה בהנהלת בית הספר, מורה שארגנה את המפגש ומספר אנשי צוות חינוכי שהיו מעורבים בארגונו. בחקירתם הם טענו כי במפגש לא הובעה כל תמיכה במעשיהם של המחבלים שמשפחותיהם הוזמנו, ולטענתם הובעה סלידה ממעשה הטרור והם אף ביקשו לעודד "השקעה בלימודים כדי למנוע נטיות אובדניות".
טענה זו סותרת חומרים שהועלו בעמוד שנושא את שם בית הספר בפייסבוק, שבו הובע מסר של תמיכה במשפחות. כך או כך, טרם הוחלט אם להגיש כתבי אישום נגד המעורבים בגין הסתה.
בתמונות מהאירוע שפורסמו בדף פייסבוק הנושא את סמל בית הספר נראה מוחמד עליאן משוחח עם הילדים ומצטלם איתם. בפוסט שמסכם את המפגש מהללים בעמוד את המחבלים ואת משפחותיהם, ומודים לאחרונים על הביקור. עוד צוין בו כי במפגש נכחו נציגים ממשרד החינוך הפלסטיני. בנוסף, מצוין שם כי בני משפחתו של מוחמד עלי, שנורה למוות אחרי שביצע פיגוע דקירה בשער שכם, השתתפו אף הם במפגש.
בעיריית ירושלים מסרו אז בתגובה כי מדובר בבית ספר פרטי שלא מפוקח על ידם או על ידי משרד החינוך, ועל כן אין להם כל יכולת להתערב בתכנים הלימודיים המועברים בו. יש לציין כי במזרח ירושלים יש בתי ספר רבים במעמד דומה, שאינם מקבלים מימון ממשרד החינוך או מהעירייה.
לאחר הפיגוע פתח עליאן במסע הנצחה לבנו המחבל, בין היתר באמצעות עידוד תלמידים לקרוא ספרים. באירוע שנערך לזכרו של המחבל באוניברסיטת אל-קודס הסביר עליאן: "אם העם לא יהיה משכיל, הוא לא יהיה מסוגל להתעמת עם הכיבוש.
בהא הוא רעיון, והרעיון לעולם לא ימות. יש לי היום יותר מ-1,000 בהא. הסטודנטים הם ממשיכי דרכו".
ב"לך ירושלים" ברכו על החקירה, אולם דרשו כי זו תוביל להעמדה לדין. "המאבק הסיזיפי שלנו בנושא ההסתה וחדירת גורמים המערערים על ריבונות מדינת ישראל בבירת הנצח של העם היהודי מוכיח את עצמו", אמר יו"ר הארגון, מאור צמח. "בערב יום ירושלים ראוי לחזק את הריבונות בכל חלקי ירושלים. אני מקווה שימוצה הדין עם הגורמים המסיתים המהווים כר נרחב לפעילות טרור. המלחמה בהסתה היא מורכבת אני קורא לגורמי החקירה והפרקליטות למצות את תהליך החקירה במהירות על מנת ליצור הרתעה אפקטיבית שתבהיר כי אין מקום להסתה".