חולמים בגדול: ה"קופה סנטנריו" יוצא לדרך
דווקא בארה"ב, הכדורגל הדרום אמריקני יחגוג 100 שנים ל"קופה אמריקה" עם טורניר הגדול בכל הזמנים. ארגנטינה שוב האיכותית ביותר, צ'ילה תישאר עם הנוסחה המנצחת, לברזיל יש את היורש של ניימאר ובאורוגוואי סומכים על הקאמבק של סוארס. נדב יעקבי עושה סדר רגע לפני שריקת הפתיחה
יורגן קלינסמן, מאמן נבחרת ארה"ב, אמר השבוע שהקופה אמריקה הוא טורניר איכותי יותר מאשר היורו. "ההגדלה ל-24 נבחרות הורידה את הרמה של היורו", טען המאמן הגרמני "לעומת זאת, בקופה ישחקו 16 נבחרות. שמונה מהן שיחקו בשמינית גמר המונדיאל".
מבחינת הנתונים קלינסמן צודק. בקופה אמריקה ישחקו חמש מתשע הנבחרות הבכירות בעולם, ושניים מארבעת השחקנים הטובים בתבל - לאו מסי ולואיס סוארס. וחוץ מזה, בפעם הראשונה זו תהיה אליפות יבשת אמריקה כולה, לא רק של דרום אמריקה. וכשארה"ב מארחת טורניר בסדר הגודל הזה, ברור לכל שהאירגון יהיה ברמה הגבוהה ביותר.
המשחקים יתקיימו בעשרה איצטדיונים בכל רחבי המדינה, כאשר ה"קטן" שבהם יהיה ה"קמפינג וורלד סטדיום" באורלנדו, עם 60 אלף מקומות. הגדול מכולם יהיה ה"רוז-בול" בפסדינה, עם 92,542 מקומות, ומשחק הגמר יתקיים ב"מל-לייף סטדיום" בניו ג'רזי, האיצטדיון השני הכי יקר בעולם, שנבנה בהשקעה של 1.6 מיליארד דולר. זה יהיה הקופה אמריקה הכי גדול אי פעם. הצפי הוא לשני מיליון צופים שיחזו ב-32 המשחקים. 15 חברות בינלאומיות גדולות הוחתמו כספונסוריות, ביניהן נייקי, באדווייזר, טאג-הואר ומאקיטה. האקשן יתחיל הלילה, כשהמארחת ארה"ב תתמודד בסנטה קלרה מול קולומביה.
אגב, לכל מי שתוהה מדוע הטורניר נערך שוב הקיץ, שנה בלבד אחרי שצ'ילה הניפה את הגביע בזכון ניצחון על ארגנטינה בפנדלים, התשובה טמונה בשם הטורניר ל-2016: "קופה אמריקה סנטנריו". כלומר, גביע אמריקה לציון 100 השנים להיווסדו. אליפות דרום אמריקה הראשונה התקיימה ב-1916 ובהתאחדות הדרום אמריקנית ביקשו לקיים אירוע מיוחד ב-2016. מאחר ובכל הטורנירים האחרונים השתתפו שתי נבחרות מצפון ומרכז היבשת על תקן של מוזמנות, הרעיון היה להגדיל את מספר המשתתפות מ-12 ל-16 ולקיים את הטורניר במדינת ענק כמו ארה"ב. למארגנים היה ברור שכמעט בכל המשחקים היציעים יהיו מלאים, בזכות מיליוני המהגרים ממדינות מרכז ודרום אמריקה שיגיעו לעודד את הנבחרות ממדינות המוצא שלהם.
חגיגת כדורגל במקביל ליורו
אגב, עד לפני כחצי שנה כלל לא היה בטוח שהטורניר בכלל יתקיים. כשהתפוצצה פרשת השחיתות הגדולה בפיפ"א, נעצרו למעלה מעשרה אנשים שעסקו כשנתיים באירגון הקופה סנטנריו ובחקירה התברר שהם הספיקו לגרוף דמי שוחד המוערכים בכ-110 מיליון דולר. בתגובה החליטו רבים מהספונסרים של הטורניר לפרוש ולקחת את כספם בחזרה. גם ההתאחדות האמריקנית, שבאופן רשמי היא המארחת, הודיעה שאין בכוונתה להיות מעורבת בטורניר. במשך חצי שנה עמלו המארגנים - אלו שלא הורשעו - כדי לנקות את השטח מחשדות לפלילים ולתת ערבויות לכולם, כולל לחברות המסחריות ורשתות הטלוויזיה המשדרות, שאין להם ממה לחשוש. שעכשיו הכל שקוף ונקי.
הקופה תצא לדרך בדיוק שבוע לפני שריקת הפתיחה של היורו בצרפת, אבל גם במשך השבועיים ששני הטורנירים ייערכו במקביל, הם לא יחפפו זה את זה. המשחק המאוחר ביותר ביורו יסתיים לקראת חצות לפי שעון ישראל, והמשחק המוקדם ביותר בקופה ייפתח חצי שעה לאחר מכן. מה שכן, ל"עכברי הכדורגל" שלא רוצים או לא מסוגלים להחמיץ אף משחק, צפויים כמה ימים מטורפים של מרתון על-אנושי. כך למשל ביום שני ה-13 ביוני צפויים חמישה משחקים ב-14 שעות. ב-16:00 ייפתח המשחק בין ספרד לצ'כיה, ב-19:00 יעלו למגרש אירלנד ושבדיה, ב-22:00 ייפגשו איטליה ובלגיה, ב-2:00 תשחק מקסיקו מול ונצואלה ומיד לאחר מכן, ב-4:00, ייפתח המשחק בין אורוגוואי וג'מייקה. נראה מי יהיה האיש שיצליח לצפות בכל חמשת המשחקים ברצף.
מאחר שמדובר בטורניר מיוחד, עוצב עבורו גם גביע מיוחד. הנבחרת המנצחת תקבל לכן שני גביעים, גם את זה החדש שאותו היא תשמור לעצמה, וגם את הגביע הנודד, שבו מחזיקה כעת צ'ילה. אגב, בגביע הקונפדרציות שיתקיים בקיץ הבא ברוסיה, שנה לפני המונדיאל, תשתתף צ'ילה - האלופה המכהנת - ולא זוכת ה"קופה סנטנריו".
מבחינת ארה"ב, זהו טורניר הכדורגל הגדול ביותר שהיא מארחת מאז המונדיאל לפני 22 שנה, והוא יהווה מבחן עבורה לקראת הגשת המועמדות לאירוח מונדיאל 2026. סוניל גולאטי, נשיא התאחדות הכדורגל של ארה"ב, עדיין לא הכריז באופן רשמי על כך שיגיש מועמדות לארח את גביע העולם בעוד עשר שנים, אולם ברור לכולם שזה מה שיקרה, במיוחד אחרי שהצביע עבור ג'יאני אינפנטינו לנשיאות פיפ"א.
אינפנטינו, כידוע, תומך בהגדלת המונדיאל בעוד עשר שנים ל-40 נבחרות, וארה"ב היא אחת המדינות הבודדות בעולם שמסוגלות להרים מבצע אדיר שכזה. האמריקנים מפנטזים על כך שנבחרת ארה"ב תשחק במונדיאל 2026 בפילדלפיה, העיר שבה 250 שנה קודם לכן נחתמה הכרזת העצמאות ע"י האבות המייסדים. אבל כל זה יהיה בעתיד, והלילה כאמור תצא לדרך המהדורה ה-45 של הקופה אמריקה. בפעם הראשונה, היא לא תהיה בדרום אמריקה.
ברזיל, ארגנטינה או אורוגוואי
עם כל הכבוד לארה"ב ומקסיקו, שתי הנבחרות הבכירות של צפון ומרכז היבשת, המועמדות לתואר יהיו כמו תמיד שלוש הגדולות של הדרום: ארגנטינה, ברזיל ואורוגוואי. מבחינת ארגנטינה, שהפסידה בגמר המונדיאל לפני שנתיים ובגמר הקופה לפני שנה, זוהי הזדמנות נוספת לזכות בתואר בפעם הראשונה מזה 23 שנה, אז זכתה בקופה. לאו מסי, שעסוק בימים אלו במשפט המס המתנהל בברצלונה נגדו ונגד אביו, רוצה כמובן לשים סוף לרצף האכזבות והכשלונות שהוא חווה עם הנבחרת - אבל לא בטוח שהוא בכלל ישחק מול צ'ילה.
מבחינת איכות הסגל, אין ספק שארגנטינה היא הנבחרת הטובה ביותר בטורניר, והיא מגיעה עם כל שחקני המפתח שלה. חוץ ממסי יעמוד לרשותו של המאמן "טאטה" מרטינו גם גונסאלו היגוואין (אחרי העונה הטובה ביותר בקריירה שלו עם 36 שערים במדי נאפולי), אנחל די מריה וסרחיו אגוארו, אליהם צריכים להוסיף גם את חאבייר מסצ'ראנו, אבר באנגה וניקולאס גייטאן, שיצטרף בקרוב לאתלטיקו מדריד.
צ'ילה, שזכתה בתואר לפני שנה בפעם הראשונה בהיסטוריה, מגיעה לטורניר עם מאמן חדש. הארגנטינאי חואן אנטוניו פיצי, שאימן לפני שנתיים את ולנסיה. פיצי החליף את חורחה סמפאולי, גם הוא ארגנטיני כמובן, מי שהפך לגיבור לאומי בצ'ילה אבל פוטר באופן שערורייתי.
מבחינת סגל השחקנים צ'ילה תמשיך להתבסס על אותם כוכבים: אלכסיס סאנצ'ס, ארתורו וידאל, גארי מדל והשוער קלאודיו בראבו. לשתי הנבחרות הנוספות בבית ד' אין סיכוי גדול להעפיל לרבע הגמר. בוליביה תעניין אותנו בעיקר בגלל הבלם לואיס אלברטו גוטיירס מעירוני קריית שמונה, ופנמה בגלל המאמן הקולומביאני המפורסם שלה, הרנן דריו גומס.
ברזיל תצטרך להסתדר בלי הכוכב הכי גדול שלה, ניימאר, שבעקבות הלחץ מברצלונה נאלץ לבחור טורניר אחד בלבד לקיץ הקרוב ובחר להצטרף לסגל האולימפי לריו, בניסיון להשיג לברזיל את התואר היחיד בו מעולם לא זכתה - זהב אולימפי. למאמן דונגה, שמעמדו מעורער למדי בשל התוצאות הרעות במוקדמות המונדיאל, אלו חדשות רעות מאוד. כישלון בקופה - והוא עשוי לקבל את הודעת הפיטורים עוד לפני המשחקים האולימפיים. ואם לא הספיקה ההיעדרות הכפוייה של ניימאר, ממש ברגע האחרון נפצעו גם דוגלאס קוסטה, הכוכב של באיירן מינכן, ראפיניה, קשר ברצלונה, וקאקה בן ה-34, שזומן כמחליפו של קוסטה.
למרות זאת, ברזיל מסוגלת לזכות בתואר גם בלי ניימאר. קאסמירו הנפלא, מכוכבי הזכייה של ריאל מדריד בליגת האלופות, יהיה בסגל ולצידו גם פליפה לואיס מאתלטיקו מדריד, דני אלבס שנפרד מברצלונה, וויליאן מצ'לסי, פליפה קוטיניו מליברפול, ז'ונאס (32 שערים במדי בנפיקה) וכמובן, השחקן המסקרן ביותר בסגל: גבריאל "גביגול" ברבוסה, המסומן כיורשו של ניימאר.
בשבוע שעבר ערך גביגול בן ה-19 את הופעת הבכורה שלו בנבחרת מול פנאמה, והבקיע תשע דקות אחרי שנכנס כמחליף. גבריאל משחק בסאנטוס, הקבוצה שממנה צמחו ועלו פלה, רוביניו וניימאר, ויש לו כבר למעלה מ-50 שערים רשמיים בפחות משלוש שנות קריירה. אגב, גביגול עשה את הבכורה שלו במדי סאנטוס באותו משחק שבו ניימאר נפרד מהקבוצה לפני המעבר לברצלונה, מול פלמנגו במאי 2013. רבים סבורים שהוא יהיה הכוכב הגדול הבא של ברזיל, ובקופה אמריקה תהיה לו הזדמנות מצוינת להוכיח מה הוא שווה ואולי גם להגיע לקבוצה גדולה באירופה. הסוכן שלו כבר הזכיר את פריז סן ז'רמן כיעד אפשרי.
לברזיל לא צריכה להיות בעיה להעפיל לרבע הגמר. האיטי היא נבחרת חלשה, פרו מגיעה בלי כוכביה הגדולים ג'פרסון פרפאן, קלאודיו פיסארו וחואן מנואל ורגאס, והיחידה שיכולה להקשות על ה"סלסאו" היא אקוואדור.
באורוגוואי חששו שייאלצו להופיע גם הפעם בלי הכוכב הגדול לואיס סוארס, שנפצע במהלך גמר הגביע הספרדי. אבל מלך השערים של ברצלונה (40 שערי ליגה) אמור להתאושש בזמן למשחקי ההכרעה, בהנחה שה"סלסטה" תעבור את הבית המוקדם. גם בלי סוארס, לאורוגוואי יש נבחרת איכותית עם אדינסון קבאני בהתקפה ודייגו גודין במרכז ההגנה. לאורוגוואי יהיה קשה מול מקסיקו, שתרגיש בארה"ב כמו בבית, מה גם שמדובר בנבחרת חזקה עם צ'יצ'אריטו (17 שערים במדי לברקוזן), אנדרס גוארדדו (איינדהובן) וראול חימנס (בנפיקה). ונצואלה וג'מייקה הן שתי הנבחרות הנוספות בבית הזה.
קולומביה, ארה"ב וקוסטה ריקה (בלי קיילור נבאס הפצוע) יתמודדו על שני הכרטיסים לרבע הגמר מבית א', כשפרגוואי - שהגיעה לפני שנה לחצי הגמר - תנסה שוב להפתיע. חוסה פקרמן, המאמן הארגנטיני של קולומביה, מקווה לקבל את הקפטן חאמס רודריגס ביכולת טובה, אבל זה לא עניין פשוט, שכן חאמס כמעט ולא שיחק בריאל מדריד מאז שזינדין זידאן מונה למאמן, ויש כבר שמועות על מעבר לקבוצה אחרת.
ומה עם הנבחרת האמריקנית? היא הרשימה בשלושת משחקי ההכנה האחרונים שלה, כשגברה 1:3 על פורטו ריקו, 0:1 על אקוואדור ו-0:4 על בוליביה.
את השער הרביעי מול בוליביה כבש כריסטיאן פוליסיץ' בן ה-17, הקשר הכשרוני של בורוסיה דורטמונד. בכך הוא הפך למבקיע הצעיר בהיסטוריה של נבחרת ארה"ב, אחרי שמוקדם יותר העונה הפך לזר הצעיר ביותר שמבקיע בבונדסליגה.
פוליסיץ' ימשוך הרבה מאוד תשומת לב, אבל יש עוד כשרונות מבטיחים בנבחרת של קלינסמן. למשל הקשר דרלינטון נאגבה, שאביו ג'ו היה קפטן נבחרת ליבריה, והחלוצים ג'וסי זארדס (שהבקיע צמד מול בוליביה) ובובי ווד, הרכש החדש של המבורג.
קלינסמן בונה בעיקר על השחקנים הצעירים אחרי שהוותיקים איכזבו לפני שנה, כשארה"ב סיימה רק במקום הרביעי ב"גולד קאפ", אליפות צפון ומרכז אמריקה.
כמו בכל טורניר גדול, רצוי שהנבחרת המארחת תעפיל לשלבים המתקדמים, אולם כשמדברים על הקופה אמריקה, כשבין המשתתפות נמצאות ארגנטינה, ברזיל, אורוגוואי, צ'ילה ומקסיקו – האיצטדיונים יהיו מלאים בכל מקרה, והחגיגה תהיה גדולה מאוד.