חגיגת ענק בת"א: רבבות באו למצעד הגאווה
עשרות אלפים מישראל ומהעולם צבעו את תל אביב בצבעי דגל הגאווה. באק אנג'ל, טרנסג'נדר שהגיע מלוס אנג'לס: "מרגש שמקבלים את הקהילה במזרח התיכון". עמרי הגיע עם אמו, שאמרה: "אני מצטערת שאין פה יותר אמהות לחגוג עם הילדים שלהם"
עשרות אלפי בני אדם חגגו מהבוקר עד הערב (ו') במצעד הגאווה בתל-אביב. המצעד החל בגן מאיר בתל אביב, משם יצאו הצועדים בתהלוכה ססגונית ברחבי העיר, לאחר שראש העיר רון חולדאי הזניק את המצעד. בין 60-50 אלף בני אדם צעדו ברחובות ובסך הכול לפי הערכות כ-200 אלף השתתפו באירועים סביב המצעד כולם. ynet העביר את החגיגות בשידור חי.
עומרי, בן 28, ואמו ברוריה הגיעו לצעוד. "אני מצטערת שאין פה יותר אמהות לחגוג את החג הזה עם הילדים שלהם", אמרה ברוריה ל-ynet. "אני גאה להיות עם הבן שלי פה היום. אני מאחלת לכל הילדים שאומרים 'הלוואי שאמא שלי תבוא' שזה יקרה ושהפתיחות תחלחל לחברה שלנו. זו חוויה לא נורמלית. אני בעננים".
הבן המאושר הוסיף: "אני הכי מאושר בעולם שאמא שלי כמו חברה אמיתית באה ליהנות איתי ביחד. זה מרגש וחשוב ונלך יחד לצעוד גם בבאר שבע ובחיפה יחד".
יובל, אור וסטלה, בני 21, הגיעו מבית שאן לתל אביב. "זו פעם רביעית שאני כאן", סיפר אור. "אני מתרגש מאוד וזה מסמל בשבילי את הסובלנות והגאווה שיש במדינה שלנו. יובל הוסיפה: "כסטרייטית באתי לתמוך בחופש של כל אחד לעשות כרצונו".
באק אנג'ל שנולד אישה ועבר ניתוח לשינוי מין הגיע היישר מלוס אנגל'ס למצעד. "זו פעם ראשונה שלי בצד הזה של העולם. זה מרגש שבמזרח התיכון מקבלים את הקהילה הגאה וזה מייצר שינוי". אלכס מנתניה אמר: "במקור אני מרוסיה ושם לא מרשים לחברי הקהילה להיות חופשיים. זו הפעם השלישית שלי במצעד ואני שמח לראות את כל האנשים היפים כאן".
צועד נוסף, אבנר, סיפר: "אני צועד עם הארגונים הדתיים הגאים. אנחנו עושים זאת הרבה שנים כדי להנגיש את הגאווה והאמונה ולהראות שאפשר. הקב"ה ברא אותנו כמו שאנחנו. לא נוותר על החינוך והאמונה". לנוער הדתי הגאה ביקש למסור: "אנחנו כאן בשבילכם ואין לכם מה לפחד. הקב"ה אוהב אותנו ונמשיך בדיאלוג עם רבנים ומחנכים. המהפכה בדרך".
מתן ורן הגיעו לצעוד עם בתם אלה בת 3 וחצי. לדברי מתן, המצעד הוא "קצת אסקפיזם מהמציאות המדכאת כאן שהולכת ומתרחקת מדמוקרטיה". רן: "הבאנו את אלה למצעד השלישי שלה. בכל שנה פוגשים יותר ילדים כי אנחנו קהילה, והשייכות הופכת להיות יותר ויותר חשובה. חלמנו על הרגע הזה לפני שש שנים, כשהחלטנו להביא אותה לעולם. מי שרואה אותנו יכול לדעת שהכול יכול להתגשם ולכן חשוב להמשיך לצעוד".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון, הגיע למצעד עם נכדיו. "אסור לתת לצבעים ולשמחה המלווים את המצעד הזה להטעות אותנו - המאבק לשוויון עדיין לא נשלם", אמר.
עוד לפני שהחל המצעד התקבלו איומים שכוונו לח"כ אמיר אוחנה (ליכוד) ולפיכך הוצמדה לו אבטחה. אוחנה קיבל הודעה מגורמים בכירים במשמר הכנסת שעדכנו אותו על כוונה לפגוע בו במהלך המצעד. מאוחר יותר הגיע אוחנה למצעד בתל אביב ואמר ל-ynet: "זה שטויות". בסביבתו של אוחנה נטען: "אבירי האג'נדה הלהט"בית, המתהדרים לא פעם בסובלנות, פתיחות ופלורליזם, צריכים לשאול את עצמם איך הם הגיעו למצב כזה מול חבר הכנסת הכמעט יחיד מהקואליציה שפועל למען הקהילה במשך שנים רבות, גם אם הוא ימני".
אסי לוי, מנחת האירוע המרכזי בבמה שבגן צ'ארלס קלור, התייחסה לכך שחגיגות הגאווה השנה עומדות בסימן נשים בקהילה. "זו הפעם הראשונה שאירועי הגאווה מוקדשים ברחבי העולם לנשים בקהילה. זו גאווה גדולה לעיר תל אביב", אמרה לוי. "מה לא עברנו? בחירת נושא, מטוס גאווה שעורר סערה, ותקציב שיעבור לקהילה הגאה אחרי המחאה שהתעוררה. זה לא תם במצעד, בשנה הבאה אני מקווה שנוכל להגיד שנשים מובילות שינוי וזו לא סיסמא".
באירועים במצעד הופיעו זמרים כמו קורין אלאל ודודו אהרון, והוענק אות יקירת הקהילה ליעל דיין ולאילנה שירזי. המצעד הוזנק ב-12:00, עבר ברחובות מרכזיים (המפורטים במפה) והגיע עד לבמה המרכזית בגן צ'ארלס קלור שבו נערכה מסיבה המונית. משאיות עם מיטב הדי.ג'ייז ליוו את הצועדים.
בתום הצעידה עמדו החוגגים דקת דומייה לזכר נפגעי הטרור בקרב הקהילה הגאה. דקת הדומייה נערכה ביוזמת נוער גאה חניכים וחניכים באיגי, אגודת הלהט"ב וליין הנשים "זותי".