צפו: תא הלחץ החדש של צה"ל בחיפה לצוללנים ולמחלות כרוניות
חיל הים רכש תא לחץ משוכלל המשמש לטיפול בתאונות צלילה, ולטיפול במגוון מחלות כרוניות. בצה"ל חושפים לראשונה כי הם מתכוונים להשתמש בו גם לשיפור יכולות החיילים
תא לחץ חדש בישראל: צה"ל רכש מתקן חדש לרפואה היפרברית, אשר ישמש לטיפול בחיילי חיל הים, באזרחים וגם ישפר את היכולות הגופניות של החיילים.
תא הלחץ החדש מתווסף לשלושה תאי לחץ הקיימים בישראל – האחד באילת, תא לחץ נוסף בבית החולים אסף הרופא ותא לחץ ותיק בבית החולים רמב"ם בחיפה. התא החדש שיכול לקלוט כמות גדולה של נפגעים בו זמנית, ישמש לטיפול באוכלוסיה האזרחית והצבאית.
צפו בפעילות תא הלחץ:
המתקן החדש השייך ליחידה לרפואה היפרברית, נרכש מגרמניה. הוא נותן מענה לצוללים במצוקה במקרים של הרעלות גזים ולחולים כרוניים. הוא יכול להכיל 20 מטופלים בו זמנית, ונשלט כולו מחדר בקרה דיגיטלית.
התא גדול דיו, מאפשר להכניס לתוכו פצועים על אלונקות, ומכיל אמצעים רפואיים חדשניים גם לחולים מורכבים הדורשים הנשמה וניטור לב.
"יש הבטחה גדולה לרפואה היפרברית", אומר מפקד היחידה, "לא רק בתחלואה אלא גם בהשבחת יכולות החיילים והעצמתם. תאי הלחץ החדשים יתרמו תרומה גדולה מאוד לזרוע הים".
תא הלחץ: מעלה את ריכוז החמצן ברקמות
בישראל מצויים 3 מתקני תא לחץ: המיתקן בבית החולים יוספטל באילת מיועד לתאונות צלילה, תא הלחץ הגדול ביותר בישראל מוצב בבית החולים אסף הרופא שם מטופלים אזרחים מאיזור הנגב ועד צפון הארץ, ותא לחץ נוסף קטן בבית החולים אלישע בחיפה, שם מטופלים בעיקר חולים הסובלים מהפרעות בכלי הדם.
תא הלחץ החדש של חיל הים בחיפה ישמש את תושבי צפון הארץ, חיילים ואזרחים, הן במקרי תאונות צלילה והן במחלות כרוניות.
תא לחץ הוא חדר דמוי גליל העשוי פלדה ובו מקומות ישיבה. מעל כל מושב תלויה מסיכה לנשימת חמצן ומצלמות במעגל סגור המאפשרות ניטור של פנים התא ופיקוח צמוד על היושבים בו.
לתוך התא מוזרם חמצן טהור בלחץ הגבוה מהלחץ האטמוספרי. בצורה כזו ניתן להעלות את מינוני החמצן בדם וברקמות לערכים הגבוהים עד פי 20 מהערכים הנורמליים.
התוצאה היא העלאת כמות החמצן המגיע לרקמות דרך מערכת הנשימה. בעקבות כך, נוצרות תגובות פיזיולוגיות בגוף המגבירות את תהליכי הריפוי במצבי חולי שונים.
בין היתר, החמצן העשיר בלחץ הגבוה משפר את תפקודי הכדוריות הלבנות במלחמתן נגד הזיהומים, ועל פי ההערכות בכך הן מסייעות לדיכוי טוב יותר של זיהומים חיידקיים ונגיפיים. הטיפול בחמצן גם מזרז תהליכי ריפוי בזיהומים כרוניים בעור ובעצמות.
טיפול יעיל לתאונות צלילה ופצעים קשי ריפוי
הטיפול בתא הלחץ בישראל החל כבר בסוף שנות השישים, ושימש בעיקר את צוללני הקומנדו הימי שבעקבות תאונות ימיות לקו בהרעלות חד תחמוצת הפחמן או בתסחיפי אוויר (בועות אוויר החודרות למחזור הדם) בשל חבלות מעיכה.תא הלחץ מאפשר גם לטיפול בפצעים קשיי ריפוי, בעיקר ברגליים סוכרתיות, בנמקים של רקמות רכות ובאזורים שעברו הקרנות במחלת הסרטן.
על אף העדויות הרבות של יעילות תא הלחץ בטיפול בחולים, מטרתו העיקרית היא טיפול בתאונות צלילה. מחלת הצוללנים, הנקראת גם "מחלת דקומפרסיה" מתרחשת בשל השינויים בלחץ הסביבה עם ההעמקה בצלילה.
כתוצאה מהצלילה לעומק רב עולה כמות החנקן המצטברת ברקמות. עם העלייה המהירה אל עבר פני המים פוחת הלחץ וכמות החנקן שהרקמות מסוגלות להכיל יורדת. כתוצאה מכך, עלול להשתחרר חנקן בצורת בועיות שעלולות לגרום לחסימת כלי הדם.
מחלת הצוללנים מתרחשת כאשר מתבצעת עלייה אל פני הים במהירות גבוהה מיידי, או במצבים של שהייה ממושכת בעומק הים. במצב קל הנקרא "מחלת דקומפרסיה סוג 1", מתרחשת חסימה חלקית של כלי דם באזורים כמו מפרקים ברכיים ופרקי יד, והתוצאה היא כאב קל. בסוג 2 קיימת סכנת חיים ממשית, כאשר מתרחשת חסימת כלי דם במוח, בריאות או בלב.
הטיפול בתא לחץ מזרז את פינויו של החנקן מהדם, ומעביר לכלי הדם שנחסמו חמצן בריכוז גבוה. בתהליך מבוקר המתבצע בתא הלחץ, מוגדל הלחץ של החמצן באופן הדומה לעומק רב יותר מהעומק בו שהה הנפגע. כך, מוקטן ריכוז בועיות החנקן בגוף, ונשימת החמצן מזרזת את פינויו של החנקן המסוכן מהגוף.